Месечни архиви: юни 2015

Свободният избор на първите български художнички в галерия „Васка Емануилова”

Детайл от рисунката с молив върху картон „Портрет на момиче” (1882) на Олга Круша (1860-1918) е своеобразен акцент на изложбата „Свободният избор. Първите жени художнички 1878-1912”. Снимка: СГХГВълнуващата експозиция показва и единствената достигнала до нас творба на Олга Круша (1860-1918) – първата българка, дръзнала да се подпише като художник.

СОФИЯ. Двамата студенти-магистри Рамона Димова и Пламен В. Петров от специалност „Изкуствознание и културология” в Нов български университет са куратори на изложбата „Свободният избор. Първите жени художнички 1878-1912”, която ще бъде открита на 1 юли (сряда) в 18.00 ч. в Галерия „Васка Емануилова” (бул. „Янко Сакъзов” 15) – филиал на Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Предлагаме на вашето внимание текста на двамата млади куратори, с който те представят експозицията…


* * *

ИЗЛОЖБАТА е част от вече традиционните изследователски проекти на галерията и се фокусира върху един слабо проучен и оставащ до днес без отговор въпрос. Той засяга историческия ход на българското изкуство, а именно – за мястото на жената творец в изложбения живот на страната в периода от Освобождението до Балканската война. Битува убеждението, че жената художник в този времеви отрязък е рядко явление, а появата й в общи изложби е изключение. И още – жената в света на изкуството, според мнозина, е била ограничавана, нещо повече – не й е даван достъп до художествено образование. Експозицията, подредена в залите на галерия „Васка Емануилова”, е опит за опровержение на подобни идеологеми, конституирани не през факти, а по предположения.

Юлия Свечникова (Белковска) (1874-1960), „Портрет на старица”, 20-те(?) години на ХХ в.; акварел върху хартия, 17 х 13 см. Снимка: СГХГОт десетилетия във фонд „Графика” на Софийска градска художествена галерия се съхранява една рисунка от 1882 г., личността на чийто автор оставаше неизвестна. Тригодишната изследователска работа на екипа на проекта разкрива тази забравена личност, а в центъра на експозицията „Свободният избор…” е именно разказът за нея – Олга Круша (1860–1918), която със своята рисунка се превръща в първата жена в България, дръзнала да се подпише като художник, изпреварвайки с две десетилетия Елисавета Консулова-Вазова (1881-1965) и Елена Карамихайлова (1875-1961), сочени за първите български художнички. Олга Круша – дъщеря на известния възрожденски деец Захарий Круша (1808-1881), е родена през 1860 г. Получава образованието си в Москва, където нейни учители по рисуване са представители на известен френски емигрантски художнически род. Завръщането й в родината в края на 80-те години на ХІХ в. е изпълнено с перипетии, а обществено-политическата ситуацията в страната я кара да се посвети на учителската мисия. С годините здравословното й състояние се влошава, а това я кара да се откаже от рисуването, като до нас достига една-единствена известна ни нейна рисунка, която респектира с майсторството си. Посетителите на изложбата ще имат шанса да се срещнат за първи път с нея, 133 години след създаването й.

В опит за обогатяване на разказа авторите на проекта осветяват творчеството на десетки художнички, които работят активно в периода на преход от ХІХ към ХХ в. и излагат свои творби в общите художествени изложби на Дружеството за подкрепа на изкуството, по-късно прераснало в Дружество на художниците в България, Дружество „Съвременно изкуство” и Съюза на южнославянските художници „Лада”. Интензивната работа с архивни документи ни връща знанието за множество жени художнички, чийто талант е увековечен в наследените от тях картини. „Възкресяват” се фрагменти от творчеството на Панзи Браун (Хаджимишева), Виктория Георгова, Мария Доспевска, Юлия Белковска, Мария х. Николи (д-р Хараламбиева). Всред тях са подредени произведения на вече утвърдените първи дами на българското изкуство като Анета Ходина (1878-1941), Анна Хен-Йосифова (1872-1931), Елена Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова.

Разказът обаче не спира дотук. Архивът на Националната художествена академия разкрива общо 160 имена на жени, получили своето художествено възпитание в ателиетата на Академията, като още петият студент, вписан в матрикуларните книги, е жена – Ариадна Драгоманова. От обучителния период на тези жени, а и от по-сетнешното им творчество е съхранено твърде малко, части от което също може да бъде видяно в експозицията. Сред тях са ранни рисунки на Елисавета Консулова-Вазова, живопис, скици и декоративни разработки на забравените днес Дона Илиева, Евлампия (Бинка) Златарева, Невена Баджакова, Дона Кръстникова, Райна Евтимова, Иванка Ксенофонова, както и една скулптурна работа на Анна Машева, първата известна ни жена, майстор на тримерното пластично ваяние.

Фрагменти от творбата на Олга Круша и нейният емблематичен за българското изобразително изкуство подпис. Снимка: СГХГРазкриването на тези почти 200 отдавна забравени женски имена от историята на българското изкуство, както и експонирането на оцелелите частици творчество от тях, са повод за ревизия и преосмисляне на общите схващания за мястото на жената в художествения живот в страната в периода от 1878 г. до 1912 г. Подреденият разказ в образи в галерията е разказ за нейната еманципация, за нейния свободен избор, за нейния талант и творчески потенциал. Разказ, които след периода на Първата световна война (1914-1918) действително ще поеме по нов, твърде различен път, а отношението на „господстващите мъже” към жените коренно ще се променя. Но до тогава жената играе своя достойна роля на българската художествена сцена, при това посрещната положително от критиката.

Изказваме своята благодарност на всички организации, които ни партнираха в този почти четиригодишен изследователски труд: Държавна агенция „Архиви”; Регионален държавен архив: Русе, Шумен, Варна, Бургас, Пловдив, Враца, Велико Търново, София; Национална художествена академия; Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”; Столична библиотека; Софийски университет „Св. Климент Охридски”; Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”; Национален литературен музей; Народен театър „Иван Вазов”; архив при Национална художествена галерия; архив при Софийска градска художествена галерия; ГРАО службите в Русе, София, Самоков, Пловдив, Варна, Велико Търново; Институт за изследване на изкуството при БАН; Научен архив при БАН; Съюз на българските художници; архив на Българско национално радио; Съюз на архитектите в България; Национален институт за недвижимо културно наследство; Регионалните исторически музеи в Пазарджик, Самоков, Враца, Пловдив, Русе, Ловеч; Градските художествени галерии в Кюстендил, Пловдив, Разград, Хасково, Русе, Ямбол, Смолян, Плевен, Шумен, Велико Търново; Природо-математическа гимназия „Нанчо Попович” в Шумен; Църковно-исторически и архивен институт; настоятелството на Девическия манастир „Покров Богородичен” в Самоков; Софийска света митрополия; Свети синод на Българската православна църква.

Персонално благодарим на чл.-кор. проф. д.изк. Иванка Гергова за уроците и търпеливостта, на Красимир Илиев за моралната подкрепа и съвети, на доц. Ружа Маринска за ценните напътствия и оказаната помощ, на Марина Попова за професионализма и предоставения ни безрезервно достъп за работа с редките и ценни книги на Столична библиотека.

В експозицията са включени произведения от СГХГ; НХГ; Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”; Народен театър „Иван Вазов”; ХГ „Станислав Доспевски” – Пазарджик; ХГ „Владимир Димитров – Майстора” – Кюстендил; ХГ „Проф. Илия Петров” – Разград; частни колекции.

Посвещаваме изложбата на Мария Йончева (1926-2014) – жената, без чиято помощ едва ли някога щяхме да стигнем до тук.

* * *

Експозицията „Свободният избор. Първите жени художнички 1878-1912” можете да посетите до 5 септември 2015 г.

* * *


Екип на изложбата: Рамона Димова и Пламен В. Петров – изследване и концепция; Аделина Филева – директор СГХГ; Илинка Чергарова – реставрация; Александра Гогова – дизайн; Иван Фезов – транспорт; Ивайло Стефанов – окачване.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1822-svobodniat-izbor-na-parvite-bulgarski-hudognichki-v-galeria-vaska-emanuilova.html

Снимките на световни забележителности в социалните медии – незаконни

Според статистиката, всеки ден в легендарния фонтан „Треви” (La Fontana di Trevi) в Рим, туристите „влагат” монети на стойност около 3000 EUR. Но дали темпът на „инвестиране” ще се запази, ако чиновниците в Брюксел приемат закона, ограничаващ публикуването на снимки, правени около бароковата забележителност. Снимка: © Йолана Колева - ЙолиСкъп фотоспомен от Айфеловата кула или фонтана „Треви” във фейсбук – забравете! Евродепутати обсъждат закон, който забранява…

БРЮКСЕЛ. Евродепутати обсъждат закон, който ще помрачи настроението на милиони пътешественици – според документа, в социалните медии ще бъде забранено публикуването на снимки на световноизвестни забележителности, съобщава сайтът на National Geographic Россия.


Законопроектът предвижда забраната на професионално заснемане и последваща публикация на снимките в социалните медии без предварително разрешение от администрацията, обслужваща всяка от световните забележителности. Засега списъкът им не е известен, но според някои средства за масова информация, в него ще влязат обекти като Айфеловата кула (Tour Eiffel) в Париж и фонтана „Треви” (La Fontana di Trevi) в Рим.

Идеята за подобна забрана не е концептуално нова, припомня изданието. Например, всяко изображение на осветената през нощта Айфелова кула може да бъде използвано само след разрешение от компанията, която обслужва съоръжението. Съответният закон бил приет по настояване на създателите на уникалната нощна илюминация, докато дневното изображение на „Желязната дама” било обществено достъпно.  

Айфеловата кула в Париж - най-сниманата световна забележителност. Но, докога?... Снимка: © Йолана Колева - ЙолиОсвен това, на много места – основно в музеите, ще бъде забранена употребата на палките за селфи, тъй като освен, че този начин на снимане пречи на останалите посетители, при неумело използване на „инструмента” съществува потенциална опасност да бъдат повредени безценни експонати. В европарламента се обсъждала и забраната на любителски снимки с помощта на дронове.

Все още не е ясно по какъв механизъм ще се прилага закона, ако бъде приет. Предполага се, че в момента на снимката, фотографът няма да е в нарушение, но проблемни ще бъдат евентуалните публикации в социалните медии. За да бъде регулирана тяхната поява в интернет, ще е необходимо създаването на специални служби, които ще трябва да работят с гигантски обем от информация. Пресата вече нарече тези бъдещи служители „фейсбук-полиция”.

Въпреки че в този законопроект става въпрос за професионална фотография, правозащитниците са уверени, че нововъведенията ще повлияят и на обикновените хора. Тази възможност е заложена в самата формулировка, че забраната важи за разпространяването на публикации в „социалните медии”, което означава, че в тази категория освен социалните мрежи попадат и различните форуми, фото- и видеохостинги, блогове, сайтове за запознанства и др. Как, обаче, „фейсбук-полицията” ще различава професионалните фотографи от любителите, също не е ясно.

Срещу съществуващата опасност от ограничаване на творческата свобода вече се обяви онлайн-енциклопедията Wikipedia, откъдето като ответна мярка обещаха да публикуват огромно количество любителски снимки на известни забележителности, допълват от nat-geo.ru.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1821-snimkite-na-svetovni-zabelegitelnosti-v-socialnite-medii-nezakonni.html

ВАС потвърди, че ЕАЗИПА няма право да оперира на музикалния пазар у нас

Според българското законодателство, единствените лицензирани дружества у нас за колективно управление на авторски и сродните му права в музиката са Музикаутор и Профон. Снимка: © artnovini.comСОФИЯ. Със свое решение от 25 юни 2015 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) няма право да оперира на музикалния пазар като организация за колективно управление на права и да сключва договори с ползвателите за уреждане на каквито и да било музикални права. Решението на ВАС потвърждава решение на Административен съд София-град от август 2014 г. и е окончателно, съобщиха от сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор и от дружеството за колективно управление на сродни права в музиката Профон.


Производството по случая с ЕАЗИПА продължи близо четири години, като през 2011 г. ЕАЗИПА обжалва решение на министъра на културата, с което не й беше предоставен лиценз за колективно управление на музикални права.

Единствените лицензирани дружества у нас – Музикаутор и Профон, припомнят, че през последните години ЕАЗИПА сключваше договори за репертоар, който всъщност не представлява. Така редица ползватели бяха подведени, като част от тях понесоха и санкции от Министерство на културата (МК) и Съвета за електронни медии (СЕМ).

С решението на ВАС вече по безспорен начин е ясно, че ЕАЗИПА няма и не е имала право да урежда музикални права със заведения, хотели, търговски обекти, организатори на концерти, радио-телевизионни, кабелни оператори и други.

В резултат на противозаконната дейност на ЕАЗИПА все още много ползватели, които имат договори с това дружество, всъщност не изпълняват разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права. Поради тази причина е необходимо да се обърнат към лицензираните дружества за колективно управление на музикални права, като сключат договори за репертоара, който реално използват.

Решението на ВАС потвърждава сега действащия ред за управление на музикални права, който гарантира сигурност на ползвателите, че надлежно уреждат ползвания от тях музикален репертоар.

_______

МУЗИКАУТОР е сдружение с нестопанска цел за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели. Музикаутор представлява над 2600 български автори. Музикаутор представлява и бива представляван от 68 чуждестранни авторски дружества. На база на тези договори Музикаутор представлява авторите от близо 100 страни в света. Сдружението е член на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) и Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM).

* * *


ПРОФОН e творческо сдружение с нестопанска цел, което представлява и защитава права, сродни на авторското право – тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. Организацията управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява 90 % от българския и световен музикален репертоар, включително и звукозаписите на трите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group), наред с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български и 100 000 чуждестранни изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи. Профон е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/muzika/1820-vas-potvardi-che-eazipa-nyama-pravo-da-operira-na-musicalnia-pazar-u-nas.html

Инженери на Google създадоха изкуствени неврони, които рисуват картини

Един психеделичен сън с пагода, нарисуван от мрежата Places205-GoogLeNet. Снимка: Mike Tyka, Software EngineerМАУНТИН ВЮ. Софтуерните инженери Александър Мордвинцев (Alexander Mordvintsev), Кристофър Олах (Christopher Olah) и Майк Тика (Mike Tyka) от компанията Google, които работят в изследователската група, занимаваща се с проблемите на изкуствения интелект, успяха да създадат изкуствена невронна мрежа (Artificial Neural Network; ANN), способна да създава цифрови картини, съобщи artguide.com, като се позова на тяхна публикация в Google Research Blog.


Създаването на творбите е предшествано от процес, който изследователите наричат Inceptionism или „захранване” на невронната мрежа с милиони изображения, докато тя не започне, както човешкият мозък, да разпознава шаблони и конкретни обекти в изображенията.

„Викът” (The Scream; 1895) от норвежкия експресионист Едвард Мунк (Edvard Munch; 1863-1944) през погледа на изкуствена невронна мрежа. Страховитото лице метаморфозира в... добродушно куче... Снимка: Mike Tyka, Software EngineerОбикновено мрежата (ANN) e съставена от 10 до 30 последователно подредени слоя от изкуствени неврони (прости процесори). Всяко изображение се подава към „входящия” слой, който след това предава информацията на следващия и така докато се достигне до финалния „изходен” слой, предаващ „отговора” на мрежата.

Едно от предизвикателствата на невронните мрежи е „разбирането” какво точно се случва на всеки слой. Изследователите са констатирали, че след съответно „обучение”, всеки слой прогресивно започва да извлича все по-високи и по-високи нива от характеристиките на изображението (не само технически, но и абстрактни), като финалния слой „взима решение” за това какво да бъде показано. Например, първият слой може търси ръбове и ъгли, междинните слоеве интерпретират основните характеристики, търсейки общи форми или компоненти, като врата или листо… В малкото последни слоеве пък се интерпретира цялата постъпила информация, от която вследствие на редица много сложни взаимодействия невроните активират образа на цели сгради или дървета…  

На този етап мрежите са „обучени” да „дискриминират” различните изображения, но имат достатъчно информация, за да генерират нови. Засега те ги анализират и разработват само обекти, които разпознават. Например, ако на една мрежа бъде зададена оригинална снимка с облак, който прилича на птица, то тя ще започне да разработва изображение, наподобяващо птица… Това, разбира се, зависи и от направлението на интерпретиране, в което е „тренирана” конкретната мрежа и съответно – от нейните „пристрастия”. Някои мрежи предпочитат да трансформират хоризонталните линии в кули и пагоди, превръщат скали и дървета в сгради, а птици и насекоми пък се появяват в изображения на листа… Бъдещите усилия на изследователите са насочени към това мрежите да бъдат „обучени” да взимат самостоятелни решения.

Интерпретация на знаменитото платно „Неделен ден на остров Гранд Жат” (1884-1886) от френския постимпресионист Жорж Сьора (1859-1891). Снимка: Matthew McNaughton, Software EngineerТова не е първият опит за създаване на изображения с помощта на компютър, но за първи път се прави опит да бъде обяснено какво се случва в мозъка на художника и да бъде хвърлена светлина върху основата на творческия процес.

Изкуствената невронна мрежа (ИНМ) представлява математически модел, както и негово софтуерно или машинно превъплъщение, изградено върху принципите на организация и функциониране на биологичните невронни системи при живите организми.

Понятието е възникнало при изучаването на процесите протичащи в мозъка и при опита да бъдат моделирани тези процеси. Пионери в тази област са американският неврофизиолог и кибернетик Уорън Макълъх (Warren Sturgis McCulloch; 1898-1969) и сънародникът му Уолтър Питс (Walter Harry Pitts, Jr.; 1923-1969), който работи в областта на логиката и изчислителната невробиология (computational neuroscience; theoretical neuroscience). След като разработват съответните алгоритми, двамата учени започват да ги прилагат в практиката: при прогнозирането, при разпознаването на образи, в управлението и т.н.

ИНМ представляват система от съединени и взаимодействащи си прости процесори (изкуствени неврони), чиито възможности са далеч по-слаби от тези, използвани при персоналните компютри. В изкуствените невронни мрежи, всеки процесор работи само със сигнали, които периодично изпраща към други процесори. Обединени в достатъчно голяма управлявана мрежа, тези локални компоненти могат да изпълняват много сложни задачи.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1819-ingeneri-na-google-sazdadona-izkustveni-nevroni-koito-risuvat-kartini.html

Awards Rules Approved For 88th Oscars®

Rules are reviewed annually by individual branch and category committees. The Awards Rules Committee then reviews all proposed changes before presenting its recommendations to the Board of Governors for approval. Снимка: Todd Wawrychuk / © A.M.P.A.S.The Academy is extending invitations to join the organization to 322 artists and executives who have distinguished themselves by their contributions to theatrical motion pictures.

LOS ANGELES. This week (Tuesday night, 6/23) the Academy’s Board of Governors approved Oscars rules and campaign regulations for the 88th Academy Awards® at their most recent Board meeting, announced oscars.org.


In the Best Picture category, to qualify as a producer nominee for a nominated picture, the producer must have been determined eligible for a Producers Guild of America (PGA) award for the picture, or must have appealed the PGA’s refusal of such eligibility. Final determination of the qualifying producer nominees for each nominated picture will be made by the Academy’s Producers Branch Executive Committee.

In the Visual Effects category, the number of eligible films that will be initially shortlisted for further consideration has increased to a maximum of 20 titles. The number of films that will be shortlisted for nominations voting remains at 10.

In the Documentary Short Subject category, the number of films that will be shortlisted for nominations voting has increased from 8 to 10 titles. Instead of a possible three, four or five nominees, the number is now set at five.

In the Animated Short Film and Live Action Short Film categories, a film qualifying via a theatrical release must now have a theater run in Los Angeles County for at least seven consecutive days with at least one screening per day. The film also must appear in the theater listings along with the appropriate dates and screening times. In both categories, the number of nominees is now set at five.

Other amendments to the rules include standard date changes and other housekeeping” adjustments.

Rules are reviewed annually by individual branch and category committees. The Awards Rules Committee then reviews all proposed changes before presenting its recommendations to the Board of Governors for approval.

Updated campaign regulations, which specify how companies and individuals may market to Academy members any movies and achievements eligible for the 88th Academy Awards, are also presented to the Board for approval.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences is extending invitations to join the organization to 322 artists and executives who have distinguished themselves by their contributions to theatrical motion pictures. Those who accept the invitations will be the only additions to the Academy’s membership in 2015, adds oscars.org.

It’s gratifying to acknowledge the extraordinary range of talent in our industry,” said Academy President Cheryl Boone Isaacs. This year, our branches have recognized a more diverse and inclusive list of filmmakers and artists than ever before, and we look forward to adding their creativity, ideas and experience to our organization.”

The 88th Oscars will be held on Sunday, February 28, 2016, at the Dolby Theatre® at Hollywood & Highland Center® in Hollywood, and will be televised live on the ABC Television Network at 7 p.m. ET/4 p.m. PT. The Oscars also will be televised live in more than 225 countries and territories worldwide.

Source Article from http://artnovini.com/art-globe/the-world/1818-awards-rules-approved-for-88-oscars.html

Филмът „Каръци” на Ивайло Христов спечели „Златен Георги” от 37-ия ММКФ

Филмът „Каръци” (2015) на режисьора Ивайло Христов и оператора Емил Христов беше избран за най-добрия филм на 37-я Московски международен кинофестивал. Снимка: 37.moscowfilmfestival.ru © Profilm В основната програма на Московския международен кинофестивал участваха 11 филма.

МОСКВА. Филмът „Каръци” (Losers; 2015) на режисьора Ивайло Христов и оператора Емил Христов спечели Главната награда „Златен Георги” от 37-ия Московски международен кинофестивал (37th Moscow International Film Festival), който се проведе от 19 до 26 юни т.г. в руската столица, съобщи сайтът на кинофорума. Наградата беше връчена от председателя на журито френският режисьор Жан-Жак Ано (Jean-Jacques Annaud) по време на официалната церемония, която се състоя в Централния дом на кинематографистите на Руската федерация.


…Тийнейджърите Елена, Коко, Пацо и Гошо живеят в малко провинциално градче. Неразделните приятели са уверени, че всички те са неудачници. Коко е влюбен в Елена, която мечтае да стане певица. Момичето е силно развълнувано от предстоящия концерт на известна рокгрупа. Този концерт, който е обсебил целия град, обаче, ще положи началото на нов любовен роман, разочарования и объркани взаимоотношения…

Сценарият на филма „Каръци”, продукция на Profilm, е на Ивайло Христов, а в основните роли участват Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин и Пламен Димов.

Специалният приз на журито „Сребърен Георги” отиде при създателите на руския филм „Арвентур” (Arventur) на режисьорката Ирина Евтеева (Irina Evteeva). За най-добър режисьор „Сребърен Георги” получи датчанката Фредерике Аспьок (Frederike Aspeock) за лентата „Росита” (Rosita).

Журито определи за най-добро изпълнение на мъжка роля превъплъщението на Еркебулан Даиров (Yerkebulan Daiyrov) в казахстанския филм „Шлагбаум” (Tool Bar), а за женска роля беше отличена Елена Лядова (Yelena Lyadova) за участието й в руския „Орлеан” (Orleans).

„Сребърен Георги” за най-добър документален филм получи копродукцията на САЩ и Мексико „Земя на картелите” (Cartel Land), чийто режисьор е Матю Хейнеман (Matthew Heineman). Южнокорейският филм „Метод за провеждане на наблюдение със снайпер” (Sniper’s Observation Method; 2014) на режисьора Ким Юхна (Yunha Kim) взе наградата за най-добра късометражна продукция.

С приза за принос в световното кино беше отличен председателят на журито Жан-Жак Ано, а със Специалната награда „За покоряване на върховете на актьорското майсторство и вярност към принципите на К.С. Станиславски” – световноизвестната британска актриса Жаклин Бизе (Jacqueline Bisset), която също беше член на журито.

В рамките на 37-я Московски международен кинофестивал беше представена програма, посветена на 100-годишнината от създаването на първия български филм „Българан е галант” на класика Васил Гендов (1891-1970).  

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/kino/1817-filmat-karaci-na-ivaylo-hristov-specheli-zlaten-georgi-ot-37-miff.html

Детският фестивал на четенето във Виена ще раздаде безплатно 40 000 книги

През тази година организаторите на четвъртия Детски фестивал на четенето (4. Wiener Kinderlesefest) във Виена, очакват Тържествената зала на Кметство да се изпълни с още повече посетители... Снимка: © Votava/PIDВИЕНА. Ако в неделя, 28 юни, с вашите деца сте в австрийската столица, не пропускайте възможността да посетите сградата на Кметството (Wiener Rathaus), където от 10.00 ч. до 18.00 ч. ще се проведе четвъртото поредно издание на Детския фестивал на четенето (4. Wiener Kinderlesefest). Организаторите ще раздадат безплатно 40 000 книги, като всяко дете ще може да си избере три книжки, съобщиха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.


През 2014 г. над 13 000 деца се включиха в програмата на своеобразния фестивал и се отправиха на едно незабравимо пътешествие в света на литературата. Тази неделя, в 10.30 ч., празникът ще бъде открит от заместник-кмета на Виена Кристиан Оксонич (Christian Oxonitsch), който ще приветства децата в Тържествената зала (Festsaal) на Кметството и ще прочете откъси от своята любима детска книга. За малките гости са предвидени литературни четения, в които ще се включат известни актьори и също ще четат избрани моменти от нови детски произведения, а също така и от любими на всички творби, които вече са се превърнали в класика. Известният детски писател Хартмут Рюкер (Hartmut Rücker) ще представи най-новата си книга „Ой, извънземните!” (Oi, der Außerirdische), а Ерих Шлайер (Erich Schleier) ще насочи вниманието на посетителите към актуалната програма на детския хоспис МОМО (Kinderhospizes MOMO), наречена „История за слонове” (Geschichten über Elefanten). За тези, които по някое време все пак ще се изморят да четат или да слушат, има организиран и специален кът за рисуване…

Организаторите на фестивала напомнят, че през тази година, за първи път, детският форум ще има работно време, което ще бъде разпределено в три часови пояса: 10.00-12.30 ч.; 13.00-15.30 ч.; 16.00-18.00 ч. Достъпът до залата, където ще се провежда Детския фестивал на четенето, ще бъде преустановяван 15 минути преди изтичането на съответния часови пояс.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/literatura/1816-detskiat-festival-na-cheteneto-vav-vienna-ste-razdade-bezplatno-40-hilyadi-knigi.html

Farewell-Party für Leopold Museum-Direktor Peter Weinhäupl

Leopold Museum-Managing Director Peter Weinhäupl mit ein ikonenhaftes PW-Porträt, das Karikaturist und Schriftsteller Tex Rubinowitz eigens für diesen Anlass angefertigt hat.Abschiedsfest nach
15 Jahren in der
oceansky-Bar
über den Dächern Wiens.

WIEN. Leopold Museum-Managing Director Peter Weinhäupl feierte am Montagabend (22.6.) mit zahlreichen Ehrengästen und dem gesamten Team seinen Abschied aus dem Leopold Museum. Als Location mit Weitblick hatte Weinhäupl die oceansky-Bar auf dem Haus des Meeres, hoch über den Dächern von Wien ausgewählt. Einen ähnlichen Ausblick wünsche er sich explizit für das Leopold Museum, in Form von Laurids Ortners Libellen-Projekt, dem geplanten Dachausbau des Hauses im MuseumsQuartier.


15 Jahre lang hatte Weinhäupl an der Seite Prof. Rudolf Leopolds und Elisabeth Leopolds die Geschicke der Institution maßgeblich mitbestimmt.

Seit der Eröffnung im Jahr 2001 ist das Haus ein Fixpunkt im Wiener Kulturleben. Das Museum beherbergt die bedeutendste und größte Egon Schiele-Sammlung der Welt und Hauptwerke von Gustav Klimt (1862-1918) und der Wiener Kunst um 1900. Neben wegweisenden Sammlungspräsentationen lockten rund 70 Sonderausstellungen – v.a. zur Kunst des 19. und 20. Jahrhunderts – seither mehr als 5 Millionen Besucher in das Leopold Museum. Highlights waren unter anderem die Ausstellungen der Werke französischer Impressionisten aus dem Musée d’Orsay, zu Francisco de Goya (1746-1828), Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Schiele-Landschaften, Die nackte Wahrheit, Kolo Moser (1868-1918), Edvard Munch und das Unheimliche, Klimt persönlich, nackte männer, Oskar Kokoschka (1886-1980) oder Alberto Giacometti (1901-1966) bis hin zur aktuellen Tracey Emin-Schau. Präsentationen von Meisterwerken Schieles und seiner Zeit führten die Sammlung unter anderem nach Oslo, Hamburg, Athen, Mailand, Budapest, Zürich. Die Londoner Times reihte das Museum unter die 50 besten Kunstmuseen der Welt.

Farewell-Party über den Dächern Wiens MD Mag. Weinhäupl - Im Bild v.li.n.re: Mag.a (FH) Gabriele Langer, Kaufmännische Direktorin (design.), Leopold Museum, Mag. Peter Weinhäupl, Kaufmännischer Direktor, Leopold Museum, Dr. Elisabeth Leopold, Vorstandsmitglied, Leopold Museum, SC Dr. Helmut Moser, Vorstandsvorsitzender, Leopold Museum, Mag. Hans-Peter Wipplinger, Museologischer Direktor (design.), Leopold Museum. Fotograf: Peter Hautzinger © Credit: Leopold Museum-Privatstiftung/APA-Fotoservice/HautzingerDas Team des Leopold Museum überreichte Direktor Weinhäupl, von seinen Vertrauten kurz PW, genannt, eine ganze Reihe von Geschenken, u.a. ein ikonenhaftes PW-Porträt, das Karikaturist und Schriftsteller Tex Rubinowitz eigens für diesen Anlass angefertigt hat, eine Chronik der Ära-Weinhäupl und ein 15 Jahre-PW-Plakat, das sämtliche Ausstellungsposter zeigt sowie ein in der Brauerei Wolfsbräu hergestelltes PW-Bier. Elisabeth Leopold widmete Peter Weinhäupl ein Gedicht über die Kunst als einendes Band.

Peter Weinhäupl ließ es sich nicht nehmen seinerseits Elisabeth Leopold und Leopold Museum-Vorstandsvorsitzendem SC Helmut Moser eine Mappe mit architekturhistorisch wertvollen Original-Entwurfszeichnungen des Museumsgebäudes aus der Hand des Star-Architekten Laurids Ortner zu überreichen. Franz Smola, museologischer Direktor des Leopold Museum (interim.) bedankte sich herzlich bei seinem Direktoriumskollegen für diesen Zuwachs der Sammlung.

Mit dabei bei der Farewell-Party für Peter Weinhäupl waren MQ-Direktor Christian Strasser, mumok-Direktorin Karola Kraus, Architekt Laurids Ortner, die designierten DirektorInnen des Leopold Museum Hans-Peter Wipplinger und Gabriele Langer, Leopold Museum-Vorstandsmitglied Wolfgang Nolz, Waltraud Leopold, Paul Frey (Kaufmännischer GF, KHM) Medienmanager Reinhold Gmeinbauer (Alba Communications), Verleger Nikolaus Brandstätter, Kunsttrans Geschäftsführerin Birgit Vikas, Soundproduction-Chef Volkmar Theil, Barbara Grötschnig (Vienna Insurance Group), Kulturmanager Michael Franz, Klimt Foundation-GF Sandra Tretter, HS-Art GF Siegfried Schöffauer, die Architekten Markus Spiegelfeld und Christian Weinhäupl, MQ-Marketing- und Kommunikationsleiter Michael Duscher und Julia Schützenhofer (Leitung Verwaltung und Administration MQ), die beiden ehemaligen Vorstände der Leopold Museum-Privatstiftung RA Martin Eder und Prof. Alfons Huber (Vorstand Freunde des Leopold Museum), Freunde des Leopold Museum-Präsident Hans Raumauf, Freundevereins GF Gabriele Röder und die Freundevereins-Vorstandsmitglieder Prof. Fritz Koreny, Felicitas Schreier und Volker Anlauf, Klimt Foundation Vorstand Hubert Weinhäupl und natürlich das beinahe komplette Team des Leopold Museum:

Eine Chronik der Ära-Weinhäupl in ein 15 Jahre-PW-Plakat... Fotograf: Peter Hautzinger © Credit: Leopold Museum-Privatstiftung/APA-Fotoservice/HautzingerAus dem kaufmännischen Bereich: Tina Zelenka (Marketing), Klaus Pokorny und Anna Suette (Presse & PR), Michael Terler (Facility Management), Anita Götz-Winkler (Kunstvermittlung), Miriam Wirges (Events) – Sie hatte an diesem Abend die Fäden in der Hand – Regina Beran-Prem (Tourismus-Marketing), die Grafikerinnen Nina Haider und Alexandra Ludwig, Patricia Spiegelfeld (Sponsoring), Christine Kociu (Ass. Marketing), die Shopverantwortlichen Isabella Stoifl, Ulrike Koeberl und Consuella Kunz und die ShopmitarbeiterInnen Andrea Macic, Ana Esperanza García Priego Sophia Roussou, Silas Pross, Brigitte Waclavicek (Sekretariat), Stephan Neuhaus (IT), Katarina Pabst (Buchhaltung), Walter Bohak (Koordination Aufsicht), die Haustechniker Christian Dworzack und Wolfgang Benes, Michaela Kühr (Kassa), Wolfgang Riedl (Oberaufseher/Siwacht) und natürlich die KunstvermittlerInnen Emmi Franke, Angelika Katzlberger, Alexandra Matzner, Marco Ricci, Markus Schön u.v.m.

Aus dem museologischen Bereich: Stephan Pumberger (Leiter des Egon Schiele-Dokumentationszentrums), Birgit Summerauer, Chiara Galbusera, Lena Scholz und Stefan Kutzenberger (Wissenschaftliche MitarbeiterInnen), die Registrarinnen Nicola Mayr und Else Prünster, die Restauratorinnen Monika Sadek-Rosshap, Violetta Miller und Stephanie Strachwitz, Daniela Kumhala (Bildrechte), LM-Provenienzforscher Robert Holzbauer, die gemeinsamen ProvenienzforscherInnen von Bund und Leopold Museum Sonja Niederacher und Michael Wladika.

Für die musikalische Umrahmung bis spät in die Nacht hinein sorgten Nebenzimmer Sessions, die live jazzige Sounds, garniert mit Beats und elektronischen Einflüssen, improvisierten.

Source Article from http://artnovini.com/art-globe/die-welt/1815-farewell-party-fur-leopold-museum-direktor-peter-weinhaupl.html

Анонимен купи за 38.1 млн. USD „Портрет на Гертруд Льов”от Густав Климт

Фрагмент от „Портрет на Гертруд Льов” (Bildnis Gertrud Loew (Gertha Felsöványi), 1902) от Густав Климт (Gustav Klimt; 1862-1918), която на търга проведен в Sotheby’s London на 24 юни, беше купен 38.1 млн. USD. Снимка: Screenshot of sothebys.com

ЛОНДОН. Великолепният „Портрет на Гертруд Льов” (Bildnis Gertrud Loew (Gertha Felsöványi), 1902) от Густав Климт (Gustav Klimt; 1862-1918) стана най-скъпата картина, продадена по време на вечерния търг „Импресионисти и модерно изкуство” (Impressionist & Modern Art Evening Sale), който се проведе на 24 юни в Sotheby’s London. Неизвестен купувач плати за изящната творба 38.1 млн. USD, при очаквани между 19 и 28 млн. USD, съобщи сайтът на аукционната къща.


Портретът на Гертруд Льов (Gertrud Franziska Sophie Löw or Loew; 1883-1964), дъщеря на австрийския лекар Антон Льов (Anton Löw; 1847-1907), основател на прочутия санаториум в Пуркерсдорф (Purkersdorf), в района на Виена, ще бъде показан през есента на тази година в Neue Galerie в Ню Йорк. Съосновател и собственик на галерията е колекционерът Роналд Лаудер (Ronald S. Lauder; 1944), който през 2006 г. купи друг знаменит шедьовър на Климт – „Портрет Аделе Блох-Бауер I” (Bildnis Adele Bloch-Bauer I; 1907).

Очакванията на арт дилърите в топ лот на вечерта да се превърне „Супрематизъм, 18-та конструкция” (Suprematism, 18th Construction) от Казимир Малевич (Kazimir Malevich; 1879-1935) не се оправдаха, макар продажната й цена от 33 млн. USD да надхвърли долната граница на естимейта, който беше между 31.6 и 47.4 млн. USD. Творбата, която руският авангардист завършва през 1915 г., беше предложена на търг от семейството на художника. Картината е една от първите в супрематичничния цикъл на Малевич и представлява ключов момент не само в неговата кариера, но и в историята на изкуството.

Не по-малко значима за световното изобразително изкуство е и емблематичната „Барът във Фоли Берже” (Le bar aux Folies-Bergeres; 1881) на един от основоположниците на импресионизма Едуар Мане (Edouard Manet; 1832-1883). Картината е първата от двете творби, които художникът рисува по тази тема – другата e Un Bar aux Folies-Bergère (1882), която днес се намира в Courtauld Gallery в Лондон и мнозина експерти определят за негово върховно постижение. Пръв собственик на „Барът във Фоли Берже”, продадена за 26.8 млн. USD (очаквани приходи между 23.7 и 31.6 млн. USD), е фамозният арт дилър Пол Дюран-Рюел (Paul Durand-Ruel; 1831-1922), който през 1905 г. я представя в легендарната изложба в лондонската Grafton Galleries, смятана за първия досег на британската публика до импресионизма…  

Според традицията се проведе и наддаването за „Две персони” (Deux Personnages (La Lecture); 1934) от Пабло Пикасо (Pablo Picasso; 1881-1973). Картината, вдъхновена от любовницата му и модел Мари-Терез Валтер (Marie-Therese Walter; 1909-1977), смени собственика си за 25.9 млн. USD, показател, който се оказа близък до горната граница на естимейта от 28.4 млн. USD.

В раздела за скулптура бяха продадени седем творби за общата сума от 34.7 млн. USD, а основният дял от 24.9 млн. USD постигна наддаването за изящната и много рядка бронзова пластика „Малката танцьорка” (Petit danseuse de quatorze; 1879-1881) на Едгар Дега (Edgar Degas;1834-1917). Този резултат е рекорден за скулптура на големия френски импресионист.

Голям интерес сред колекционерите предизвика платното „Двама ездачи на брега” (Two Riders on a Beach; 1901) на един от най-изтъкнатите германски модернисти Макс Либерман (Max Liebermann; 1847-1935). Творбата беше върната на нейните наследници, след като през 2012 г. беше открита в т.нар. „мюнхенски склад” на колекционера Корнелиус Гурлит (Cornelius Gurlitt; 1932-2014), а на търга снощи продажната й цена от 2.95 млн. USD надхвърли три пъти най-оптимистичните очаквания.

По време на аукциона „Импресионисти и модерно изкуство” в Sotheby’s London бяха продадени 84% от лотовете, а общата сума достигна 282 млн. USD при прогноза от 225-327 млн. USD.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1814-anonimen-kupi-za-38-mln-usd-portret-na-gertrud-loew-ot-gustav-klimt.html

Бяло и дигитално, или Борис Симеонов между 22.00 ч. и 00.22 ч.

Бяло... Снимка: © Борис Симеонов СОФИЯ. Изложбата с графики „Бяло” на Борис Симеонов, която от 25 юни (четвъртък) ще бъде експонирана в студио Suspacious (ул. „6 септември”), представя реторичен разказ на откраднати състояния или „болезнена” чувствителност, прокраднала се в времето между 22.00 ч. и 00.22 ч. Върху белия екран е отбелязана самотата в онази зряла форма, ангажирала и най-дълбоките нервни импулсни състояния.


Борис Симеонов е от поколението художници, които избират дигиталните изразни средства за създаване на изкуство. Характерно за метода му на работа е приливът от експресивна, непрекъсната художествена енергия, която от самото начало го обладава, а подвластен и вглъбен, той изгубва волята да прекрати действието.

В експозицията са подредени отделни кадри от интуитивния жестуален диалог между него и нея. Той непрекъснато регистрира своите впечатления и усещания, като отбелязва промените чрез портрета и автопортрета. Пластичното движение на добавяне и отнемане на щрихи и петна разкриват силуети, все по-категорични и самоцелни. Ръката е доведена до онази организираност на сетивата, в която противоречивото отстъпва през осезаемото. Въздействащият ефект на съпротивляващите се линии, определят мястото и часа на срещата…

Изложбата на Борис Симеонов, която ще продължи до 3 юли, е наречена „Бяло”, както и всички работи представени в нея.

* * *

Избрани индивидуални проекти:

Black Napkins;
H
uman Behaviour;
„Хляб и хартия”;
„Кас, най-красивата жена в града по Чарлз Буковски”;
„Фауст”
- концептуална порно опера от Лудвиг ван Бетовен;
Third Generation Genius;
Home Sweet Home;
„Детелин и Детелина”
– мултимедиен проект;
„Портрети на любовници по Шарл Бодлер”.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1813-bjalo-i-digitalno-ili-boris-simeonov-mejdu-22-i-00-22-h.html