Месечни архиви: февруари 2017

България с общо 5 медала от Световните военни игри


Станимир Беломъжев – Тачо

България спечели общо 5 медала на зимните Световни военни игри в Сочи.

Станимир Беломъжев заслужи две сребърни отличия, а Антония Григорова бронз в средната дистанция по ски ориентиране. Тачо беше изпреварен за златото, както в средната, така и в спринтовата дисциплина само от легендарния представител на домакините Едуард Хренников.

Медалът на Григорова пък е голям успех, тъй като тя все още се възстановява от травмата, която получи преди 2 седмици на европейското във Финландия.

На 10 км в биатлона Владимир Илиев заслужи среброто, а Красимир Анев взе бронз.

Така в отборното класиране за спечелени медали България се нареди на 10 място.

Ръководител на българската делегация в Сочи е полковник Венелин Дерибеев от дирекция „Социална политика” на Министерството на отбраната.

 

Source Article from http://insport.bg/2017/02/28/49783/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Таекуондо звезди идват за Sofia Open 2017

Белгиецът, който постави страната си на световната карта на таекуондото, ще дойде в София за турнира Sofia Open 2017 на 4-5 март 2017 г. Това стана ясно след затварянето на регистрацията за участие.

Кетби Си Мохамед е първият, който носи световна титла за таекуондо на Белгия, като става вицешампион през 2015-та година в категория до 58 кг. В края на същата година 19-годишният спортист печели и златото от клубния шампионат за Европа.

Другата звезда в турнира в София е също белгиец – 24-годишният Жауад Ашаб е световен и европейски шампион, участник на олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Общо 1320 състезатели по таекуондо от 37 държави ще се съберат в София за 4-тия международен турнир Sofia Open 2017. От тях 920 са участниците в елитния турнир G1, който за първи път в България дава ранкинг точки за класиране на състезателите в световната и Олимпийската ранглисти. Други 400 спортисти са се регистрирали за участие в турнира за аматьори, който е част от проявата в София.

Мероприятието се организира Българската федерация по таекуондо – олимпийска версия и Таекуондо клуб „Рамус“ и е само месец преди другото голямо събитие в същия спорт – Европейското първенство за младежи, което също ще се проведе в София.

Основният организатор на Sofia Open 2017 и заместник-председател на Федерацията по таекуондо, Димитър Михайлов, сподели, че в турнира ще участват най-силните български състезатели. Големи надежди се възлагат на Владимир Далаклиев (европейски шампион за юноши), Теодор Георгиев, Йордан Колев (европейски вицешампион за юноши), Никол Чорбанова (европейска вицешампионка за юноши), Калоян Бинев и Митко Джорджев (бронзови медалисти от европейско първенство – до 21години)

Source Article from http://insport.bg/2017/02/28/%D1%82%D0%B0%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82-sofia-open-2017-4-5-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Весела Димитрова: Напипахме верния път, момичетата са много мотивирани

Наставникът на новия ансамбъл по художествена гимнастика на България Весела Димитрова заяви в предаването на NOVA „Комбина“, че отборът вече е напипал верния път, след първото си официално състезание.

Грациите, за които Димитрова, каза, че са много мотивирани, спечелиха един златен и два сребърни медала.

„Напипахме верния път, рано е да се каже, че сме усетили формулата на успеха. Момичетата се харесаха, съчетанията също. От тук насетне предстои много работа. Предполагах, че ще е трудно да поема този пост. Знам, че това е сериозна отговорност“, започна Весела Димитрова.

„Бях състезателка на Илиана, когато създаее своя клуб“

„Може би единственото нещо за което съм мечтала е това да бъда треньор и това е може би водещото нещо, което ме мотивира. Мисля, че си заслужава“, каза Весела Димитрова.

„В Швейцарския национален имах две момичета от италианската част, две от френската и две от немската, и трябваше да решим на какъв език да говорим – избрахме българския. И до днес момичетата ми пишат съобщения на български“, казва специалистът.

Запитана за новите си възпитанички, Димитрова обясни: „Самите деца са много мотивирани. Те са готови на всичко. Не се налага да се мотивират допълнително. Подхождат отговорно. Имам дъщеря на техните години и се разбираме добре“, сподели Димитрова.

Същевременно капитанката на ансамбъла Симона Дянкова сподели: „Петте заедно си имаме неща, които правим преди да излезем на състезание. Надъхваме се взаимно, казваме си, че всичко можем

Искаме да благодарим специално на госпожа Весела Димитров, че ни търпи всеки ден, а на госпожа Раева искаме да благодарим, че сме гледани като принцеси. Погрижила се е да имаме всичко. Имаме най-добрите хореографи. Искам да добавя Михаела Маевска, която до скоро бе от нашата страна и много ни помага“.

Source Article from http://insport.bg/2017/02/27/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%8A/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Спортното министерство подкрепя апела на колоездачен клуб „Булвело“ за по-безопасни велоалеи в София

Министерството на младежта и спорта призовава да пазим спортистите и децата на пътя и подкрепя велошествието в памет на загиналия на пътя колоездач Мартин Гачев. То ще се проведе във вторник, 28 февруари, от 19:00 часа, а маршрутът му минава от НДК по бул. „Витоша“ до Съдебната палата.

Организирано е от клуб „Булвело“ и е подкрепено от Българския колоездачен съюз. Колоездачи от „Булвело“, от други клубове, както и много любители ще настояват за повече и по-безопасни велоалеи в София, за поддръжката в отлично състояние на сега съществуващите коридори за велосипедисти.

Повод за апела на „Булвело“ е нелепият инцидент с 41-годишния шампион по колоездене на шосе Мартин Гачев. Той беше прегазен от турски камион, докато тренираше на главния път София – Калотина.

Министерството на младежта и спорта подкрепя апела на колоездачен клуб „Булвело“: „Искаме хората да спортуват активно, а се случват такива инциденти. Настояваме децата да се движат, да живеят здравословно и да практикуват различни спортове, а ги отдалечаваме от спорта с подобни трагични случаи. Организираме отлични състезания за елитни спортисти, а тези, които тренират за тези прояви и практикуват масов спорт, нямат гаранции за сигурността си и се превръщат в мишени, без да са виновни. Искаме в София да бъдат изградени безопасни велоалеи.“

Министерството на младежта и спорта е принципал на спорта и заедно с Българския колоездачен съюз организира редица колоездачни състезания, които отговарят на най-високите европейски и световни стандарти. На тях се спазва строг регламент за организация, охрана на трасето и обезпечаване на състезателите и екипите им.

Десетки велошествия и други спортни събития в страната обаче се провеждат при минимални или без каквито и да било мерки за сигурност. За да се гарантира сигурността на всички спортуващи, е нужна обща законодателна рамка и регламент. Правилата трябва да важат не само за най-големите състезания, но и за всички малки състезания, велошествия и спортни празници, а спазването им трябва да бъде ангажимент на всички институции, които са съпричастни с масовия спорт (в случая – колоезденето).

Спортното ведомство и Българският колоездачен съюз разполагат със специалисти, които могат да участват при взимането на решения, с които да се ограничат инциденти като този с Мартин Гачев. Необходимо е те да присъстват при организацията на спортни събития със свои експертизи и да работят съвместно с отговорните институции. Създаването на нормативен документ, който да регламентира начина на провеждане на състезания и тренировки, също е наложително.

Министерство на младежта и спорта изказва съболезнованията си на близките на Мартин Гачев.

Source Article from http://insport.bg/2017/02/27/%D0%BC%D0%BC%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F-%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BB%D1%83/?utm_source=rss&utm_medium=rss

България с отборната титла на боксовия турнир „Странджа“

България спечели най-много отличия от 68-ото издание на международния боксов турнир „Странджа“ в зала „София“ .

Състезателите на националния ни тим (мъже и жени) взеха 12 отличия (4 златни, 5 сребърни и 3 бронзови) и заслужиха отборната титла. След тях останаха отборите на Англия, Китай, САЩ и др. През миналата година за отбор номер 1 бе определен съставът на Русия.

След края на надпреварата пък супервайзерът на турнира Тима Виорел от Румъния похвали организацията на надпреварата. „Това беше много успешно състезание – с много участващи държави и силни боксьори. Поздравявам президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински за това.

„Странджата“ е много добра промоция на бокса, а по принцип спортът е най-добрият посланик на всяка страна по света. Всичко беше много добре организирано през последната седмица и аз просто нямам какво повече да желая“, заяви той.

Source Article from http://insport.bg/2017/02/27/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%B7/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Григор Димитров остава №13 в света


Снимка: REUTERS

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров запазва 13-ата си позицията в световната ранглиста. Българинът има 2925 точки и е на 335 от 10-ата позиция на Роджър Федерер.

Българинът, който отказа участие на турнира в Марсилия, се подготвя за старта на първата надпревара от категория „Мастърс“ в Индиън Уелс.

Най-голямо изкачване в ранглистата направи французинът Жо-Вилфрид Цонга, който спечели турнирите в Ротердам (АТП 500) и Марсилия (АТП 250). Той добави 750 точки към актива си за последните две седмици и се изкачи на седмо място в класирането.

Лидер продължава да бъде шотландецът Анди Мъри с 11540 точки, а Новак Джокович е втори с 9735. Трети е швейцарецът Стан Вавринка с 5195.

Source Article from http://insport.bg/2017/02/27/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%E2%84%9613-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Калеб Еван атакува писта на F1 в Абу Даби. Руй Коща е краен победител

Abu Dhabi Tour 2017 FINAL

St. 4 Yas Marina Circuit – Yas Marina Circuit 143 km.


Caleb Ewan

Caleb Ewan от Orica-Scott спечели финалния етап в Обиколката на Абу Даби 2017, който се проведе на пистата на F1 Yas Marina Formula One. Австралиецът победи Mark Cavendish (Dimension Data) и André Greipel (Lotto Soudal) във финалния спринт.

Краен победител в състезанието е Rui Costa, който спечели кралския етап (повече тук). Втори на 4″ е Ilnur Zakarin и трети на 16″ е Tom Dumoulin.

 

Source Article from http://insport.bg/2017/02/27/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B1-%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-f1-%D0%B2-%D0%B0%D0%B1%D1%83-%D0%B4%D0%B0%D0%B1%D0%B8/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Даниел Асенов е носителят на купа „Странджа“

Source Article from http://insport.bg/2017/02/27/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB-%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Станимир Беломъжев с второ сребро на Световните военни игри в Сочи

Станимир Беломъжев спечели втори сребърен медал в ски ориентирането на Световното военно първенство в Сочи (Русия).

Тачо, който и вчера остана втори на средната дистанция, и днес бе изпреварен единствено от руснака Едуард Хренников. Бронзовото отличие остана за друг руснак – Владимир Игнатов.

В понеделник ще се състои смесената спринтова щафета, в която Антония Григорова и Станимир Беломъжев отново ще се борят за медали.

Ръководител на българската делегация в Сочи е полковник Венелин Дерибеев от дирекция „Социална политика” на Министерството на отбраната.

В отбора са включени 14 военнослужещи и 11 цивилни служители от Министерството на отбраната, Военновъздушните сили, военни формирования 32990 – Пловдив и 28330 – Смолян, Военна академия „Г. С. Раковски“ и Центъра за елитен спорт.

 

Source Article from http://insport.bg/2017/02/26/49753/?utm_source=rss&utm_medium=rss

България с 4 титли от турнира по бокс „Странджа“

Българските боксьори спечелиха 4 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала от турнира „Странджа“ в зала „София“.

За титлите се пребориха Тинко Банабаков (49), Даниел Асенов (52) и Петър Белберов (+91) при мъжете и Станимира Петрова (54) при жените.

Габриела Димитрова (51), Деница Елисеева (60), Айрин Исметов (64), Арман Хакобян (75) и Кристиян Димитров (91) останаха втори в своите категории. С бронзови медали пък се окичиха Златислава Чуканова (51), Джоана Нуамеруе (64) и Стефан Иванов (56).

Това е пореден успех за българския бокс, който класира най-много състезатели на финалите от общо 32 участващи страни от всички континенти на планетата.

Ето и резултатите от финалните мачове на българите:
51 кг: Габриела Димитрова – Вирджиния Фукс (САЩ) – 0:5 (28:29, 28:29, 28:29, 28:29, 27:30)
49 кг: Кириан Макдоналд (Анг) – Тинко Банабаков – 2:3 (30:27, 29:28, 28:29, 28:29, 28:29)
54 кг: Станимира Петрова – Анна Алимарданова (Азер) – 3:2 (29:28, 30:27, 30:27, 28:29, 27:30)
52 кг: Даниел Асенов – Джунгуан Ху (Кит) – 5:0 (29:28, 30:27, 30:27, 29:28, 29:28)
60 кг: Деница Елисеева – Джунхуа Юн (Кит) – 0:5 (27:30, 27:30, 26:30, 27:30, 26:30)
64 кг: Айрин Исметов – Ховханес Бачков (Арм) – 0:5 (28:29, 27:30, 27:30, 28:29, 27:30)
75 кг: Арман Хакобян – Турсинбай Кулхмет (Каз) – 0:5 (26:30, 27:29, 25:30, 26:30, 26:30)
91 кг: Кристиян Димитров – Уладзислау Смиахлиткау (Блрс) – 1:4 (29:28, 28:29, 28:29, 28:29, 28:29)
+91 кг: Иван Верязов (Рус) – Петър Белберов – 1:4 (27:30, 29:30, 28:29, 27:30, 27:30).

 

Source Article from http://insport.bg/2017/02/26/49749/?utm_source=rss&utm_medium=rss