Месечни архиви: май 2020

Любо Ганев: Желязков ще смени Пранди най-много след две години

Николай Желязков ще замени Силвано Пранди начело на мъжкия национален отбор по волейбол след една или две години, като продължи методиката, по която работи италианецът. Това е основната идея на Българската федерация по волейбол и новия президент Любомир Ганев.

„Няма да има други чужденци в щаба. Идеята е да има приемственост – по начина на работа и по методиката на работа. Желязков застава до Пранди и след 1, максимум 2 години, той ще го измести, за да бъде селекционер на националния отбор. Договорът на Силвано ще е за 1+1 година, тъй като той самият беше декларирал, че няма как да поеме в дългосрочен период“, заяви пред bTV Ганев.

Самият той през януари 2020 година клонеше повече към избора на българин за селекционер на „лъвовете“.

„Направеното от Пранди трябваше да бъде продължено. За нас този избор е правилен. Приет е добре от състезателите и методиката му е успешна. Най-логичното беше италианецът да подготви българин, като идеята е след това Силвано Пранди да стане да отговаря за цялото мъжко направление. Да бъде като наблюдаващ треньор. Подобно ще бъде и при жените“, разкри още президентът на БФВолейбол.

Вторият период на Силвано Пранди начело на националния тим на България не се увенча с големи успехи. Той не успя да класира националите на олимпийски, а решението му за важния квалификационен турнир във Варна да не разчита на едни от най-опитните играчи – близнаците Георги и Валентин Братоеви, центъра Николай Николов, диагонала Николай Учиков и либерото Владислав Иванов, предизвика редица полемики. Под ръководството на Пранди националите отпаднаха на осминафинал на европейското първенство през 2019 година, записвайки най-лошото класиране на тима от 14 години насам. В Лигата на нациите тимът ни остана на 12-о място.

„Вие гледахте ли двете квалификации и въпросния мач с Бразилия? Момчетата играха силно. Отдавам слабия резултат на европейското на психологическия срив, че загубихме олимпийската квалификация“, защити го президентът и добави:

„Силвано след олимпийската квалификация каза, че няма да има мотивация да води отбора. Това, което го задържа, беше идеята за приемственост, че може да даде своя опит на български наставник. Новото начало не означава само чисто нови хора. Важното е да имат новите виждания, които имаме от федерацията“.

Ганев уточни, че не е имал конфликт със селекционера на волейболния тим до 18 години Мартин Стоев. В началото на годината наставникът, с който младите волейболисти спечелиха сребърните медали на европейското първенство, заяви, че не би участвал в треньорски конкурси.

„С Мартин не сме имали пререкания. Бяхме обявили, че ще имаме конкурс. Мартин каза, че няма да си подаде документите, и на другия ден първи си подаде кандидатурата за треньор на своя отбор до 18 години. Никога не сме имали пререкания, особено пък на такава тема“, разкри Ганев.

Той прогнозира, че ще бъде трудно да се заменят оттеглилите се от мъжкия национален отбор Виктор Йосифов и Теодор Салпаров, като за момента не вижда равностойна алтернатива на либерото. За Ганев връщането на Матей Казийски в националния тим не е затворена страница. Той все пак прехвърли топката в полето на треньора на тази тема.

След като през март 2020 година зае поста на президент на Българската федерация по волейбол, Любо Ганев разкри, че се допитва за съвет до предшественика си – инж. Данчо Лазаров. „Комуникирам си с него. Много пъти сме коментирали относно организацията на работата. Нямам никакъв проблем. И на ръководния фактор трябваше да има приемственост“, заяви той.

Едно от първите му решения като президент беше отмяната на правилото родни волейболисти до 21 години да нямат право да играят в чужбина. „Много пъти съм бил против взети решения на Управителен съвет. Когато един колектив вземе едно решение с мнозинство, занапред ти трябва да защитаваш това решение. Замисълът имаше благородна цел, но физическото му прилагане можеше да доведе до предпоставка, че утре, ако решиш на съд, то да не бъде признато“, каза Ганев.

Той е категоричен, че идеята женският тим на Марица да играе не у нас, а в а турското първенство, по-скоро няма да се осъществи. А спирането на шампионата при мъжете заради пандемията от коронавирус е било наложително, за да може български тим да играе в Шампионската лига.

„В края на март беше ясно, че извънредното положение ще бъде удължено, нямаше друга опция. Всички трансферни сертификати на играчите изтичаха на 15-и май. Когато пък отложиш за есента довършването на сезона, то това вече няма да е същият отбор. Може да се картотекират други играчи, които да подсилят клуба. Никой от клубовете нямаше да получи финансиране и от ММС. Всички клубове бяха за прекъсване на шампионата и оставаха 2 възможности: да има или да няма шампион. Оставаха само 2 кръга преди края на редовния сезон. При жените Марица имаше само 1 загубен гейм. При мъжете – отборът, който водеше с 6 точки преднина и голяма разлика в спечелените геймове, беше Нефтохимик. Рискувахме и възможността да нямаме отбор в Шампионската лига. Жалбата на Хебър е входирана и ще бъде разгледана на следващото събрание. В правомощията на Българската федерация по волейбол е да своевременно да променя правилника за провеждане на шампионата“, каза Ганев.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/31/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE-%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Волейболният шампион „Марица“ между България и Турция


Снимка: CEV

Волейболните шампионки от Марица (Пловдив) могат да се преместят в турското първенство. Евентуалното им участие в шампионата на южната ни съседка обаче ще бъде паралелно с това в българската национална лига.

„Това си е определено слух, тъй като не е официална информация. Да, има такъв интерес, има такива разговори – не го крия. Ние имаме нужда от по-високо ниво на българското първенство. Не само да играят девойките. Това не е критерий“, коментира треньорът на пловдивчанки Иван Петков пред БТВ.

„Турските колеги породиха този интерес, тази идея. Не, че те не са критерий. Те не са хората, които ще дават тази посока. Това се засили от това, че тази практика я има и в някои други държави“, допълни той.

В последните 6 години отборът на „Марица“ е без поражение в България. За последно пловдивчанки загубиха в българското първенство през ноември 2015 г. И се намират в серия от 97 срещи без поражение. Високите цели в Шампионската лига, където тимът ще участва за четвърта поредна година поражда идеята за турското първенство.

Въпреки, че по-голямата част от турските тимове са локализирани в Истанбул, на Марица ще се наложи да пътува близо 1000 километра за среща в Анкара. Препятствията пред осъществяването на тази идея са огромни, признават от клуба.

„При всички случаи бюджетът трябва да бъде много по-различен и отборът трябва да бъде конкурентен поне на шестицата в Турция, заяви Петков.

„Чисто физически и като пътуване нещата ще се усложнят, като сложим европейските турнири, но идеята е, когато имаш един състав, който да бъде поразширен и да разполагаш с вариации, да имаш възможност да си адекватно подготвен за всеки един двубой.“

Като алтернатива, от клуба предлагат осъществяване на Балканска лига.

„Като ниво, турското първенство е добър вариант, но реалността е съвсем различна. Тази реалност ни дава Балканската лига, тъй като имаме доста други отбори от съседни държави, които имат същия проблем.“, разясни треньорът на Марица.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/31/%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B1%D1%8A/#utm_source=rss&utm_medium=rss

НБЛ взе решение за налагане на млади българи в отборите

С акцент върху бъдещето на българския баскетбол и налагането на млади състезатели в отборите премина днешното заседание на НБЛ.

В зала „Триадица“ представителите на десетте елитни клуба у нас се събраха на важно, продължило близо 7 часа заседание на Общото събрание на лигата, на което разискваха над 10 важни въпроса за следващия сезон. На заседанието присъства и националният селекционер Росен Барчовски.

Делегатите единодушно приеха финансовия отчет за сезон 2019/2020.

След дискусия и гласуване с 8 гласа „За“ и 2 – „Против“ бе решено да се предложи на Управителния съвет да не се променя общият брой на чужденците „и остава, както до сега – общо 5 чужденци – трима на терен и възможност за замяна на двама чужденци по време на сезон 2020/2021 и 2021/2022“.

Най-сериозно внимание предизвика точка 3 от Дневния ред, по която бе взето следното решение: „В тимовия лист да присъстват един състезател под 20-годишна възраст (родени през 2001 г.) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1997 г.) за сезон 2020/2021.

За следващия сезон 2021/2022 двама състезатели до 20-годишна възраст (родени през 2001, 2002) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1998 г.) Състезателите трябва да бъдат картотекирани поне 3 години в БФБаскетбол.“

Делегатите решиха да изчакат и да обсъдят на следващо заседание кандидатури за поста Генерален мениджър на НБЛ. От следващия сезон на поста „Спортен директор“ на лигата се завръща Сандра Велчева, а длъжността администратор отпада. Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ ще остане в непроменен състав и ще бъде въведена лицензионна система за клубовете от НБЛ.

Единодушно бе прието финансовите параметри за участие в НБЛ да останат непроменени.

Заявки за участие в лигата за сезон 2020/2021 ще се приемат в срок до 15 юли.

С 6 от 10 гласа „За“ бе прието да бъде запазен досегашният формат на шампионата в НБЛ – „3 етапа на разменено гостуване, като в третия етап класиралите се на по-задно класиране са домакин“. Клубовете предложиха новият сезон да стартира на 10 октомври, като тази дата може да бъде променена с оглед епидемичната обстановка в страната.

След гласуване с 8 на 2 гласа бе решено „форматът на турнира за Купата на България да  остане под формата на турнир –  „Финална осмица“  с дирижиран жребии за четвъртфиналите и пълен жребии за полуфиналите. Домакин на турнира да бъде определен чрез жребии. Кандидатите трябва да покрият следните изисквания: подсигуряване на  зала, заплащане на всички съдийски разходи, секретарски апарат, лекар и охрана.“

Президентът на БФБаскетбол и изпълняващ длъжността Генерален мениджър на НБЛ Георги Глушков представи пред представителите на клубовете възможността за сформирането на международна регионална лига – България – Северна Македония – Гърция.

Единодушно бе прието, че съдия от първа урна може да ръководи мачове, независимо дали участващите отбори са от един и същи град.

Решенията на ОС на НБЛ ще бъдат представени за гласуване пред Управителния съвет на БФБаскетбол, след което ще могат да влязат в сила. Очаква се УС да се събере до средата на месец юни.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/30/%D0%BD%D0%B1%D0%BB-%D0%B2%D0%B7%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B1%D1%8A/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Мартин Стоев: Националният отбор е витрината на българския волейбол

Source Article from http://insport.bg/2020/05/30/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D1%82/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Благой Иванов: Готов съм за първия си нокаут в UFC


Снимка: UFC

Тази нощ Благой Иванов ще излезе за своя пети мач на октагона на UFC.

В предпоследния мач от галавечерта, която ще се проведе без публика, Багата ще излезе срещу Аугусто Сакай, а сблъсъкът е много важен за бъдещето му в UFC като цяло. Очаква се двубоят да започне около 5:30-6 часа българско време на 31 май и ще се предава пряко по “MAX Sport 2”.

До момента българинът има 2 победи и 2 загуби в най-елитната ММА организация като особено болезнена бе тази от Дерик Люис през ноември, която дойде след доста дискусионно съдийско решение.

Заради това сега Иванов е готов да покаже най-доброто от себе си. Относно подготовката си по време на изолация, той не смята, че е била много по-различна.

„Нямаше много различно, но мисля, че през целия лагер бях по-фокусиран. Нямаш много места, на които да отидеш. Когато си професионалист, трябва да тренираш през цялото време и да си готов. Така че не е нещо различно“, заяви Багата по време на виртуалната пресконференция преди събитието.

Все пак различен бе спаринг партньорът му – един от най-добрите в тежка дивизия Франсис Нгану. „Направихме няколко седмици, 4 или 5 седмици с него, защото неговият мач беше близо до моя. Беше добър лагер. Бяха добри спаринги и беше хубаво да работя с него. Удоволствие е да се работи с този човек.“

Багата се надява, че работата с „Хищника“ ще му помогне да постигне целта си, а тя е първи нокаут в UFC. До момента и четирите двубоя на българина в UFC завършиха с решение на съдиите. „Готов съм да го направя. Готов съм да спра това. Това е целта ми, да го спра.“

Source Article from http://insport.bg/2020/05/30/%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B9-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%BE/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Отмениха маратона в Бостън за пръв път в историята

Маратонът в Бостън беше отменен за пръв път в 124-годишната си история. Решението е взето заради пандемията от коронавируса COVID-19.

Събитието първоначално беше насрочено за 20 април, а след това беше отложено за 14 септември.

Кметът на града Марти Уолш заяви, че маратонът не може да се проведе през 2020 г. „Няма как да проведем обичайното състезание, без да съберем много хора на малко разстояние“, каза Уолш.

Все пак организаторите предложиха алтернатива на участниците, като ще им предоставят медал за завършване, ако успеят да докажат, че се избягали дистанцията от 42 километра.

Ежегодно маратонът вкарва в икономиката на американския град над 200 милиона долара. През 2021 година надпреварата ще се състои на 19 април.

Събитието в Бостън е годишният маратон с най-голяма традиция в историята, като е бил организиран всяка година от 1897 г. насам.

През 2019-а вниманието беше привлечено от зрелищния финал при мъжете, в който кениецът Лорънс Чероно изпревари етиопеца Лелиса Десиса. При жените спечели Уоркнеш Дегефа от Етиопия.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/30/%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B2-%D0%BF%D1%8A%D1%82/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Благой Иванов е по-лек от Аугусто Сакай преди сблъсъка им

Единственият българин в най-елитната и голяма ММА организация в света  Благой Иванов ще се изправи срещу бразилския нокаутьор Аугусто Сакай в подглавната битка на първата галавечер в Лас Вегас след избухването на пандемията COVID-19 – UFC Fight Night 176 (UFC on ESPN).

Багата се оказа по-лек от Сакай на кантара. Бразилецът тежи с почти два килограма повече – 117.8. Очаква се двубоят между българина и бразилеца да започне около 5:30-6 часа българско време на 31 май и ще се предава пряко по “MAX Sport 2”.

Багата и Сакай преминаха под много строги мерки официалното претегляне, което съпътства всяка галавечер на UFC. Двамата бяха с маски по време на кантара.

Заради епидемията от коронавирус в САЩ има много строги изисквания и само UFC до момента ги покрива.

Това е пети двубой на Багата в UFC и той ще се надява да постигне третата си победа в организацията.

Българинът има още два двубоя в настоящия си контракт с UFC, като целта е да спечели срещу Сакай, за да се върне в топ 10 в ранглистата на претендентите в тежка категория. Това ще му осигури още по-престижен опонент за следващия сблъсък (спекулира се с името на Алистър Овърийм) и ще го доближи до желания мач за шампионския пояс.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/30/%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B9-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D1%83%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B9/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Федерер е най-скъпоплатеният спортист в света

Роджър Федерер оглави годишната класация на списание „Форбс“ на най-високоплатените спортисти.

Подреждането на първите 100 се изчислява спрямо заработените суми от наградни фондове, заплати, бонуси, рекламни договори и мърчандайзинг в периода 1 юни 2019 – 1 юни 2020 г.

Достигането на швейцареца до №1 бележи първия път, в който тенисист е на върха в класацията, откакто тя бе създадена през 1990 г. Носителят на рекордните 20 титли от Големия шлем е добавил към банковата си сметка общо 106,3 милиона долара за последните 12 месеца.

Около 100 млн. от приходите на Федерер идват благодарение на спонсорските му договори с 13 компании, включително Nike, Credit Suisse, Barilla и Rolex.

Звездата на Ювентус Кристиано Роналдо остана за съвсем малко на втора позиция със 105 милиона долара, а след него е шесткратният носител на „Златната топка“ Лионел Меси. Миналата година аржентинецът от Барселона заемаше първата позиция.

Бразилският футболист Неймар заема четвъртото място със заработени 95,5 млн.

Челната десетка допълват баскетболистите Леброн Джеймс (88.2), Стеф Къри (74.4) и Кевин Дюрант (63.9), голфърът Тайгър Уудс (62.3) и състезателите в американския футбол Кърк Казънс (60.5) и Карсън Уенц (59.1).

За пръв път от 2016 г. две жени са сред стоте най-скъпоплатени спортисти.

С рекордните за женския спорт 37.4 милиона долара японската тенисистка Наоми Осака е 29-а в подреждането, като с 1.4 милиона по-малко носителката на 23 титли от Големия шлем Серена Уилямс заема 33-о място.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/30/%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%80-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%81/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Любо Ганев: Целта пред Пранди е призово място на европейското

Класиране на олимпийските игри през 2024 г. в Париж е дългосрочната цел пред новия-стар селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол на България Силвано Пранди. Краткосрочната задача е тимът да играе на европейското първенство през 2021 г.

„Минималната цел е класиране на европейското първенство, участие там, заемане на добро място и задължително оставане във формата за волейболната Лига на нациите“, заяви пред bTV новият президент на БФВолейбол Любомир Ганев.

Квалификациите за европейското първенство са насрочени за август. България е в група с Австрия и Израел, като за шампионата през следващата година се класират първите тимове и петте най-добри втори от седемте групи.

„Целта, която ще поставя, е влизане във финалната шестица на волейболната Лига на нациите през следващата година и призово място на европейското първенство“, добави още Ганев.

Родната федерация реши Пранди да продължи да води „лъвовете“, въпреки че не успя да класира тима за Игрите в Токио, а на европейското първенство през 2019 г. отборът завърши на незавидната 11-а позиция. 72-годишният Пранди ще работи в тандем с Николай Желязков, като идеята на федерацията е българинът да замени италианския специалист като главен селекционер след постигането на целите. На Пранди пък ще бъде поверена отговорността при подрастващите.

Дали Матей Казийски отново ще играе за България?

Любо Ганев не отхвърли възможността и заяви, че за него казусът с волейболиста, който се отказа от националния тим през 2012 г., продължава да бъде отворена страница.

„Нека треньорът да прецени кои състезатели да повика. Естествено, ако Матей пожелае да дойде да играе за националния отбор, на каквато и възраст е, мисля, че никой треньор няма да има против. За мен тази страница никога няма да бъде затворена“, заяви Ганев.

Задачата пред женския тим и наставника Иван Петков също е класиране за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/29/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE-%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%BE/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Бербатов: Пулев може да шокира света и да победи Джошуа

Бившият футболист на „Манчестър Юнайтед“ и „Тотнъм“ Димитър Бербатов, е уверен, че Кубрат Пулев може да победи Антъни Джошуа и да стане световен боксов шампион в тежка категория.

„Като българин, искам Кобрата да победи. Той има шанс да покаже колко е добър. Знам, че устремен към победата. Все още не знаем къде ще се проведе мачът. Четох, че може да е в Хърватия или на стадиона на „Тотнъм“, заяви Бербатов пред английското издание „Сън“.

Кобрата е задължителен претендент за титлата на Международната боксова федерация (IBF), а поясът е притежание на британеца. Двамата трябваше да се изправят един срещу друг на стадиона на „Тотнъм“ в Лондон на 20 юни, но срещата беше отменена заради пандемията от коронавирус.  Все още не е ясно кога ще се проведе мачът, като промоутърът на Джошуа – Еди Хърн, загатна, че може да бъде преместен в зала с по-малък капацитет, но обезателно във Великобритания.

„Знам, че Кубрат се подготвя. Гледах репортажи по телевизията в България и ще ви кажа, че изглежда много добре. Ако мачът се проведе, надявам се той да спечели. Изненадите се случват и мисля, че той ще поднесе една такава. Джошуа беше шокиран веднъж от Руис, така че аутсайдерите могат да победят. Когато дойде моментът, ако си добре подготвен, всичко е в твоите ръце“, добави още Бербатов. Бившият футболист се надява, че мачът ще се проведе на стадиона на „Тотнъм“.

„Надявам се и аз да съм там и да го подкрепям!“, заяви още Бербо.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/29/%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4/#utm_source=rss&utm_medium=rss