Месечни архиви: август 2020

Григор Димитров е в топ 20 на световната ранглиста


Снимка: Reuters

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров падна с една позиция в световната ранглиста преди старта на Откритото първенство на САЩ.

Димитров вече е 20-и в класацията на АТР с 1885 точки, след като беше изпреварен от Милош Раонич (Канада), който прогресира с 12 места до 18-ото в подреждането, след като достигна до финала на турнира „Мастърс“, който се игра през миналата седмица в Ню Йорк вместо в Синсинати заради пандемията от коронавирус.

Втората ракета на страната Димитър Кузманов прогресира с 16 места до 302-ото в света със 139 точки, след като достигна до два финала на турнири от сериите „Фючърс“ с награден фонд 25 хиляди долара в последните две седмици.

В топ 10 при мъжете няма размествания. Лидер в подреждането остава сърбинът и нов шампион в Ню Йорк Новак Джокович с 10860 точки, следван от испанеца Рафаел Надал с 9850 точки и австриеца Доминик Тийм със 7135 точки.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/31/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B5-%D0%B2-%D1%82%D0%BE%D0%BF-20-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Росен Барчовски: Женският ни баскетбол ще спечели от разрешаването на чужденките в първенството


Росен Барчовски Снимка: БФБаскетбол

На заседанието на УС на 25 юни управата на БФБаскетбол възложи на Мениджър “Национални отбори и развитие на подрастващи състезатели“ Росен Барчовски и Христо Христов да подготвят анализ на ефекта на мярката да не се допускат чужденки в Държавното Първенство за жени за последните 3 сезона. За това заседание анализът бе готов и предложението бе гласувано. Росен Барчовски прави доста подробен и пълен анализ. Ето какво каза селекционерът на националния отбор за мъже пред basketball.bg за този анализ:

Г-н Барчовски, на предишно свое заседание Управителният съвет на БФБаскетбол Ви възложи да направите анализ на женското първенство и влиянието на забраната за използване на чуждестранни състезателки. До какви изводи стигнахте?

Елитният ни женски клубен баскетбол достигна дъното. Състоянието му спокойно може да се нарече катастрофално. Разполагаме само с два отбора, Берое и Монтана, които са на средноевропейско ниво, и то, с участие на чужденките им, без право на игра в българското първенство. Без тях, само с български баскетболистки, може да се каже, че сме на нискоевропейско ниво. Останалите отбори са съставени от девойки и малко на брой жени, които имат шанс за привличане в първите два тима, да не говорим за националния отбор. Монтана и Берое разполагат с много добър за България и Адриатическа лига бюджет, и среден за второто ниво на европейските турнири към ФИБА. Всички останали са с много ниско и несигурно финансиране, което гарантира нулев професионализъм, със съответното ниво.

Какви са причините за това?

Причините за това състояние са многобройни, не са от вчера, даже и от онзи ден, от много отдавна са. В голямата си част са обективни, световният женски баскетбол върви надолу от доста години назад.  Има и много субективни причини, само за България. Трябва да се формулират точно, важно е, но не са тема на този анализ, много дълбок е.

А какъв анализ представихте пред УС?

Основната тема на материала ми бе участието на чужденки в „А“ група. Да няма, да има, колко на брой да са.

През последните три сезона, когато беше забранено участието на чужденки се получиха следните резултати. Не се появи нито един отбор, който да се доближи до първите два, разликата е огромна. Всички класни и опитни състезателки са концентрирани в двата отбора. Включително и по-младите, които са част от националния отбор до 20г. На практика ние разполагаме с фалшиво първенство, в което от началото се знаят финалистите на 100%. Не се развиват и достатъчно български състезателки в останалите отбори, като брой ги има, но класата е ниска. Тези, които наистина показват потенциал, биват привличани в Стара Загора най-вече, също и в Монтана. Или отиват в чужбина. Единственият позитив беше през 2019 г., когато женският национален отбор до 20 г. спечели първото място в Б дивизия и спечели номинация за А дивизия. Водещите състезателки бяха от Берое, получили шанс за сериозно игрово време. Този факт беше отчетен и правилото за липса на чужденки остана и за сезон 2019/20. Само че тези играчки пораснаха, вече са жени, не могат да участват в девическия национален отбор. А други с такава перспектива не се появяват. Повтарям, имаме такива момичета, но те са вече в чужбина. Там винаги е било привлекателно за българските баскетболисти, а и нивото на първенството у нас, както и място за реализация в повече класни отбори е почти нулево.

Това положение предполага задълбочен анализ и взимане на съответните решения.

Какво беше вашето предложение за решение?

Една от мерките за промяна на положението е, че трябва да бъде разрешаването на участие на чуждестранни баскетболистки в „А“ група. По този начин ще се създадат следните възможности:

Берое и Монтана ще могат да изградят много по-добре отборите си, използвайки чужденките си и във вътрешното първенство, не само в Адриатическа лига, или евентуално в ФИБА. По-лесно ще привлекат такива състезателки, никой играч и агентът му не иска да е ограничен в изявите си, макар и на по-ниско ниво. Не е тайна, че статистиката е водеща в кариерата им, без местно първенство това е невъзможно. Ще бъде по-оправдано и заплащането им. Треньорите ще бъдат облекчени, много трудно е да се води тренировъчен процес на един отбор, с  различни състави за отделни състезания. Българските състезателки в тези клубове ще функционират в условията на много по-висока конкуренция, и в тренировките, и в мачовете. Всички ще се учат на добър баскетбол, с участието на по-класни играчки, включително треньорите, което е много важно. Старши треньори са Стефан Михайлов – женски национален отбор, Таня Гатева – жени до 20 г. И двата отбора се радват на прилична посещаемост и интерес. Класните и атрактивни състезателки, каквито в голямата си част са чужденките, ще увеличи този интерес във всички насоки, особено за финансирането. Мачовете между тях, с очаквано по-високо ниво и класа, ще дадат възможност и за чувствително по-големи медийни изяви, включително и телевизионни излъчвания. Всичко това ще повиши продукта „женски баскетбол“ . Селектирането на чужденки ще „натисне“ надолу, по естествен път нереално високите претенции в заплащането на т.нар. „български звезди“. И ще регулира донякъде реалната перспектива някой от двата отбора да привлече голяма част от най-добрите ни играчки, което ще унищожи и тази конкуренция, по този начин ще останем с един отбор, в последствие с нула;

Останалите отбори ще получат шанс за подобряване на нивото си, чрез възможност за привличане на чужденки, даже и да не са на високо ниво. Само в САЩ, страната която произвежда най-много състезателки, всяка година завършват колежанското си образование чрез баскетбол по около 700 играчки на прилично ниво. Тези от тях, които не могат да си намерят отбори в Европа и света, но имат желание да продължат кариерата си са готови да играят за ниско заплащане, даже и за България. Това е реална възможност за клубове с по-ниско финансиране;

Възможността за участие на чуждестранни баскетболистки в „А“ група ще повиши интереса към женския ни баскетбол от агенти, треньори, състезателки. Към този момент това е почти капсулирано.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/31/%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B1%D0%BE/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Два италиански клуба спорят за Елица Василева


Снимка: volley.it

Два италиански тима се борят за подписа на капитана на волейболния ни национален отбор Елица Василева. Това са „Барточини Фортинфиси“ (Перуджа) и ВБК „Епиу“ (Казалмаджоре).

Василева все още не е подписала договор, но тренира с клуба от Перуджа, като дори е участвала в предсезонни контроли.

Най-вероятно българката ще избере отбора от Умбрия, за да е близо до любимия си Александър Атанасийевич, пише авторитетният volleyball.it. 29-годишният сърбски национал вече няколко сезона играе за „Сър Сейфти“ (Перуджа) и бе избран за капитан на „дяволите“.

През последния сезон Ели Василева носеше екипа на друг италиански тим – „Игор Горгонзола“ (Новара), с който завърши на трето място в Серия А1.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/31/%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B2/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Пиронкова и Томова стартират на US Open във вторник


Снимка: REUTERS

Българките Цветана Пиронкова и Виктория Томова стартират участието си в Откритото първенство на САЩ във вторник привечер.

32-годишната Пиронкова, която се завръща на корта след  повече от три години отсъствие след раждането на първото си дете,  ще играе в първия мач от програмата на корт номер 15 срещу Людмила Самсонова (Русия), която започва след 18.00 часа българско време.

Настоящата първа ракета на страната Томова ще излезе на корт номер 17 по същото време срещу 22-ата поставена Аманда Анисимова (САЩ).

Source Article from http://insport.bg/2020/08/31/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-us-open-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Калейн с три златни медала на уредите на държавното първенство


Снимка: БФХГ

Боряна Калейн от клуб „Левски Триадица“ спечели три златни и един сребърен медал на финалите на отделните уреди при жените на държавното първенство по художествена гимнастика категория Елит, което завърши в зала „София“.

Калейн, която вчера завоюва титлата в многобоя за втора поредна година, стана шампионка на обръч с оценка 25.500 точки, на топка с 25.600 точки, на лента с 22.100 точки, а на бухалки остана втора с 24.450 точки, след като имаше лека неточност в изпълнението си.

Татяна Воложанина от „Левски Илиана“ е втора на обръч с 25.000 точки, втора на топка с 24.950 точки, трета на бухалки с 24.050 точки и пета на лента с 18.350 точки, след като имаше изпускане. Грацията игра на шампионата, въпреки че е контузена, пише БТА.

Катрин Тасева от „Левски Илиана“ също завоюва три медала – злато на бухалки с 25.200 точки и бронз на обръч с 23.350 и на топка с 23.600 точки. Тя допусна сериозни грешки на финала на лента и остана осма с 16.425 точки.

На лента втора се класира Вая Драганова („Левски Триадица“) с 21.050 точки, а трета е Рейчъл Стоянов („Левски“) с 19.700 точки.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/31/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BD-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Димитър Кузманов отстъпи на финала в Полша

Димитър Кузманов загуби финала на турнира на червени кортове в Познан, Полша, който е с общ награден фонд 25 000 долара.

На финала на надпреварата националът на България за Купа „Дейвис“ и ATP Cup отстъпи пред представителя на домакините Каспер Жук с 6:7 (6), 1:6. Така пловдивчанинът не успя да защити титлата си от миналата година.

За Кузманов това беше второ последователно участие във финал след подновяването на сезона. Миналата седмица той отстъпи в спора за трофея и на надпреварата във Фогау, Австрия.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/30/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BA%D1%83%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Хамилтън спечели Гран при на Белгия

Британският пилот на „Мерцедес“ Люис Хамилтън спечели Гран при на Белгия.

Световният шампион отново демонстрира превъзходството си над останалите и не изпусна водачеството от първата до последната обиколка на пистата „Спа“.

Хамилтън беше най-бърз с 1.24:08,761 час и постигна четвъртата си победа на пистата след 2010, 2015 и 2017 година.

С този успех той вече има на сметката си 89 победи във Формула 1 и му трябват само още две, за да изравни недостижимия за момента Михаел Шумахер.

Хамилтън уверено крачи и към седма титла. Това засега е още един рекорд, който принадлежи на Шуми.

Първото място на Люис на „Спа“ прекъсна доминацията на „Ферари“ през последните две години на това трасе. Миналия сезон първи стана Шарл Льоклер, а през 2018 година №1 бе Себастиан Фетел.

След него финишира съотборникът му Валтери Ботас, а трети остана Макс Верстапен („Ред Бул“). Четвърти и пети финишираха пилотите на „Рено“ Даниел Рикиардо и Естебан Окон. Най-бързата обиколка бе на Рикиардо, който успя да запише време от 1:47,483 мин. “Ферари“ пък остана извън зоната на точките, като Фетел е 13-и, а Льоклер 14-и.

„Не беше най-лесното състезание. Имах няколко блокирания, а и внимавах с гумите. Сега ще се фокусираме как да бъдем по-бързи в следващия старт. Благодарен съм на отбора“, коментира Хамилтън.

Зверска катастрофа стана по време на 11-ата обиколка на състезанието. Антонио Джовинаци от тима на „Алфа Ромео“ загуби контрол над болида си, завъртя се и се разби в предпазните заграждения на пистата.

Откъснала се гума при инцидента се стовари върху предното окачване на следващия го Джордж Ръсел („Уилямс“), който след този удар също разби болида си в предпазните заграждения. Двамата се отърваха без наранявания,  но отпаднаха от надпреварата. На трасето се появи кола за сигурност, която води колоната до 15-ата обиколка.

В генералното класиране при пилотите Хамилтън води със 157 точки, като увеличи преднината си на 47 точки пред втория Верстапен. Ботас е трети със 107 точки.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/30/%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Джулиан Алафилип облича жълтата фланелка в Обиколката на Франция

St. 2 Nice – Nice 187 km.


Julian Alaphilippe

Джулиан Алафилип (Deceuninck-QuickStep) спечели втория етап от Обиколката на Франция и се качи на лидерската позиция, след победа в спринт от групата на бегълците, в която останаха Марк Хирши (Sunweb) и Адам Йейтс (Mitchelton-Scott) на Anglais в Nice.

На метри от връхлитащия ги пелотон, Алафилип направи силна атака 200 м. преди финала.

Групата на бегълците се разкъса 13 км. преди финала на финалната височина Col des Quatre Chemins. Към французина се присъединиха Хирши и Йейтс.

Тримата стигнаха до финала с общи усилия, но французинът избра най-добрата позиция за атака.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/30/%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD-%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%BB%D0%B0%D0%BD/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Новак Джокович спечели историческа титла в Ню Йорк

Световният №1 в тениса Новак Джокович триумфира с титлата на турнира „Western & Southern Open“ в Ню Йорк.

Сърбинът обърна канадеца Милош Раонич с 1:6, 6:3, 6:4 на финала.

Ноле започна зле и изигра слаб първи сет, но обърне нещата в своя полза и записа 23-а победа от 23 мача през сезона.

Това е 80-и трофей в кариерата на Джокович, който е единственият тенисист в историята, който печели по два пъти всичките девет АТП Мастърс 1000.

33-годишният сърбин подобри и рекорда на Рафаел Надал за повече трофеи от Мастърс 1000, като вече има 35.

Същевременно при жените бившата №1 в света и двукратна победителка на Australian Open Виктория Азаренка пък триумфира без игра, тъй като противничката й на финала Наоми Осака не излезе на корта.

Поставената под №4 японка посочи травма в левия ахилес като причина да откаже мача.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/30/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87-%D1%81-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B0-%D0%B2-%D0%BD/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Александър Лазаров с трета победа в Белград

Александър Лазаров постигна трета поредна победа на демонстративния турнир по тенис „Bel International Exhibition“ в сръбската столица Белград.

Лазаров надделя над представителя на домакините Марко Миладинович с 6:2, 6:4 за 78 минути, след като направи четири пробива в двубоя и само веднъж загуби подаването си.

Така българинът спечели първото място в групата с три успеха в три срещи.

Преди това Лазаров победи Деян Катич (Сърбия) с 6:2, 6:2, а на старта спечели с 6:3, 6:0 над руснака Даниил Савельов.

Source Article from http://insport.bg/2020/08/30/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D0%B5/#utm_source=rss&utm_medium=rss