Месечни архиви: февруари 2021

Световният шампион триумфира в гигантския слалом в Банско


Снимка: FIS

Световният шампион Матийо Февр (Франция) спечели втория гигантски слалом от програмата на Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско.

Февр финишира за 2:25.29 минути, след като беше най-бърз в първия манш с 1:11.45 минута, а при второто си спускане беше достатъчно солиден, за да триумфира. Така 29-годишният французин записа едва втората си победа за Световната купа след дебютния си успех през 2016 г. във Вал Д’Изер.

„Много съм щастлив. За първи път печеля състезание, в което съм бил лидер след първия манш. Това е много важно за мен. Бяха два тежки физически дни и сега се нуждая от почивка“, коментира Февр, който завърши втори във вчерашния старт в пиринския курорт.

Швейцарецът Марко Одермат се нареди втори днес на 75 стотни, а лидерът в генералното класиране за големия Кристален глобус Алекси Пентюро (Франция) остана трети на 81 стотни.

Победителят от първия гигантски слалом за Световната купа в Банско в събота Филип Зубчич (Хърватия) днес се класира едва 14-и на 2,49 секунди.

Най-добрият български аплиец Алберт Попов не завърши първия манш.

Пентюро, който има три победи през сезона в гигантския слалом, остана лидер за малката Световна купа в дисциплината с 550 точки, пред Одермат с 525 точки и Зубчич с 486 точки.

Французинът запази и първото си място в общото генерално подреждане с 1034 точки, следван от Одермат с 824 точки и от Марко Шварц (Австрия) със 718 точки.

Source Article from http://insport.bg/2021/02/28/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Тадей Погачар спечели обиколката на ОАЕ

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar

Третото издание на колоездачната обиколка на Обединените арабски емирства се проведе от 21 до 27 февруари.

Това е първата едноседмична обиколка за новата година, която събра доста звезди на колоезденето, като част от тях бяха Крис Фрум, който на това състезание направи дебют за новия си отбор Israel Startup Nation, Тадей Погачар, действащият шампион от Тур Дьо Франс, също бе тук с нагласата за победа в домашното състезание на неговия отбор UAE.

Друг фаворит за победата бе Адам Йейтс, който дебютира за отбора на INEOS, останалите претенденти за победата бяха Алехандро Валверде, Винченцо Нибали, Жоао Алмейда, Емануел Бухман, Себ Къс, Дамяно Карузо, Алексей Люценко и Серхио Игрита бяха имената изпъкващи за генерална победа .

Етап 1: Първият етап бе равнинен с дължина 176км и бе съпътстван от силен страничен вятър, което доведе до разкъсване на групата. И двата междинни спринта през деня бяха спечелени от Жоао Алмейда (Quick Step), което щеше да му донесе 8 в битката за спринрьоската фланелка. Етапът бе спечелен от Матю Ван Дер Пуул (Alpecin – Fenix) пред младият Давид Декер (Jumbo Visma), а трети остана опитният Михаел Морков oт отбора на Quick Step. Така Матю Ван Дер Пуул облече червената фланелка, която се носи от лидера в класирането.

Етап 2: Вторият етап бе бягане по часовник с дължина от 13км. За нещастие лидерът в състезанието Матю Ван Дер Пуул излезе с положителен тест за Covid-19 и това означаваше край на напреварата за него и отбора му Alpecin – Fenix. Логично световният шампион в бягането по часовник Филипо Гана успя да спечели, като това бе осми пореден часовник, който той печели. С впечатляваща средна скорост от 56км/ч Гана не остави шанс на конкурентите си. Втори на 14 секунди зад него остана швейцарецът Стефан Бизегер, трети бе Микел Бйерг. Погачар остана 4-ти, но излезе първи в генералното класиране с 5сек. пред Жоао Алмейда и 18сек. пред Матиа Катанео. Основният конкурент на Погачар за победата, а именно Адам Йейтс се намираше на 5-то място с 39сек. пасив от Тадей Погачар.

Етап 3: Това бе кралският етап на тазгодишното издание на Обиколката на Емирствата. С дължина от 166км и финал на височината Джебел Хафийт. Тони Галопен и Томас Де Гент се откъснаха рано от основната група и бяха начело до последните 10км от етапа, когато бяхя застигнати при започване на изкачването. Себ Къс, Адам Йейтс и Тадей Погачар успяха да се откъснат от останалите 5км преди финала, но само километър след това при атака на Йейтс, Себ Къс не успя да се задържи и така Йейтс и Погачар се отксъснаха сами напред. Йейтс бе този, който задаваше темпото, Погачар седеше плътно зад него и 300метра преди финала го атакува, което му донесе и победата. Така Тадей Погачар за втора поредна година спечели кралския етап в обиколката на Емирствата. След първите три етапа, Погачар бе лидер с 43сек. пред Адам Йейтс, трети на 1’03” бе Жоао Алмейда, а топ 5 допълваха Крис Харпър и Нейлсън Поелс съответно на 1’43” и 1’45” зад Погачар.

Етап 4: След драмата от предният ден, днес етапът щеше да бъде за спринтьорите. Дълъг 204км, равнинен етап. Темпото бе бавно и нямаше големи отксъвания, 32км преди финала, вече цялата група бе заедно и отборите постепенно започваха да заемат по-челни позиции, за да могат да изведат своите спринтьори за финала. Паскал Акерман бе първият, който направи атака, но тя се оказа твърде ранна и той бе задминат. Сам Бенет излезе начело, като успя да затвори идващият зад него Дейвид Декер. Така Сам Бенет успя да спечели етапа, пред младият талант на Jumbo Visma – Дейвид Декер, за когото това беше втори етап в обиколката, в който остава на косъм от победата . Челната тройка допълни Кейлъб Илън от Lotto Soudal. В битката за генералнто класиране нямаше размествания, като в топ 5 продължаваха да бъдат Тадей Погачар, Адам Йейтс, Жоао Алмейда, Крис Харпър и Нейлсън Поелс. Етап 5: Това бе и последният етап с финал на изкачване на тазгодишната обиколка на Емирствата. Дължината на етапа бе 170км, като имаше и два междинни спринта. Матияс Франк бе първият откъснал се от групата, но не след дълго към него се присъединиха още петима колоездача, като най-изявените бяха Томас Де Гент и Алексей Люценко . В основната група, състезателите на INEOS бяха тези, които задаваха темпото и постепенно скъсяваха разликата с бегълците. С навлизане в последната височина, основата група започна един по един да прибира бегълците, като само Алексей Люценко от Astana успяваше да поддържа някакъв аванс, макар и той да намаляваше. В групата, няколко състезателя се опитваха да се откъснат напред, сред които бяха и Винченцо Нибали и Жоао Алмейда, но никой от тях не успя да направи успешна атака, но пък стопяваха главоломно аванса на Люценко. Йонас Вингегаард от Jumbo Visma направи атака 1км преди финала и успя да се откъсне . 300метра преди финала Вингегаард вече бе настигнал Люценко, който нямаше сили да отвърне на атаката, така Йонас Вингегаард го задмина и спечели петият етап в обиколката. Тадей Погачар и Адам Йейтс пристигнаха заедно на финала на 2-ра и 3-та позиция, като това означаваше, че в борбата за генерално класиране нямаше размествания.

Етап 6: Предпоследният етап бе с дължина от 165км и два междинни спринта. Рано след началото, няколко състезателя се откъснаха от основната група, сред откъсналите се изпъкваха имената на Луис Леон Санчес и Тони Галопен. И този етап, както първия бе съпътстван от силен страничен вятър, което помагаше на основната група бързо да стопява аванса на бегълците. 24,5км преди финала вече всички от откъсналата се група бяха прихванати . 7км преди финала, Фабио Сабатини от тима на Cofidis падна, но за щастие без последствия . Последните няколко километра настана хаос в челото на групата, тъй като отборите със силни спринтьори се опитваха да си пробият път напред, за да могат да изведат своите спринтьори на финалната права. След ново перфектно извеждане от страна на Михал Морков, Сам Бенет от Quick Step успя да спечели и шестият етап . Подгласник на Бенет остана Елиа Вивиани, трети финишира Паскал Акерман, а Дейвид Декер, който атакува първи, остана на четвърта позиция . В генералното класиране Тадей Погачар продължаваше да води с 45 секунди на Адам Йейтс и 1мин. и 12сек. на Жоао Алмейда.

Етап 7: Последният етап бе дълъг 147км по пътищата на Абу Даби. Очаквано имаше откъсване, което този път се състоеше само от трима колоездачи, а именно Матео Сорбреро и Самуеле Батистела от Astana, както и Алекси Брунел от отбора на Groupama FDJ. 44км преди финала, бегълците бяха застигнати от основната група . На 40,8км преди финала, в групата имаше падане, в което пострадаха двама от състезателите на INEOS, но за щастие без сериозни последствия. Следващите километри не представляваха сериозно напрежение за групата и темпото бе спокойно. С наближаването на финала, отборите, които имаха спринтьори, се мобилизираха и темпото рязко се покачи. В последните метри от етапа, а и от състезанието, този път Сам Бенет бе първият, който отвори спринта, но опитният Кейлъб Илън от Lotto Soudal, успя да изпревари Бенет и с това да спечели първата си победата за новата година. Трети малко изненадващо се нареди Фил Баухаус от тима на Bahrain Victorious. И този етап не представляваше борба за генералното класиране и така с аванса си от предните дни Тадей Погачар успя да спечели обиколката на ОАЕ за 2021-ва година! Втори остана Адам Йейтс, за който това бе първо състезание в тима на INEOS, трети остана Жоао Алмейда от Deceuninck – Quick Step, a топ 5 допълниха Крис Харпър от Jumbo – Visma и Нейлсън Поулс от EF Education Nippo. Зелената фланелка, която се връчва на спринтьора спечелил най-много точки от спринтовете през етапите, бе спечелена от младият талант на Jumbo – Visma – Дейвид Декер, пред Сам Бенет и Тадей Погачар. Тони Галопен пък бе състезателят спечелил най-много точки от междинните спринтове, с което спечели и тъмната фланелка, даваше се за точки от междинните спринтове . Бялата фланелка за най-добър млад състезател, отиде на раменете на генералния шампион – Тадей Погачар.

Автор: Иван Андреев

Source Article from http://insport.bg/2021/02/28/%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%80-%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%8F-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Пиронкова ще играе на силния турнир в Дубай

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова потвърди участието си на турнира в Дубай от категория WTA 1000.

Надпреварата ще се проведе от 7 до 13 март, като пловдивчанката е включена в списъка с квалификантките.

Там е и другата ни елитна ракета Виктория Томова, а двете най-вероятно ще се включат също в следващия турнир от женския календар в Санкт Петербург между 15 и 21 март, като той е от по-ниския ранг WTA 500.

Преди това Вики трябва да играе в Лион (WTA 250), където мачовете започват още на 1 март.

Пиронкова пък за последно участва в Australian Open, където отпадна в първи кръг от китайката Су-Уей Шие, която впоследствие стигна четвъртфиналите.

Source Article from http://insport.bg/2021/02/28/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%80-%D0%B2-%D0%B4/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Цветан Соколов и „Динамо“ с 21-и успех в Русия


Снимка: Динамо (Москва)

Капитанът на националите Цветан Соколов и тимът на Динамо (Москва) се поздравиха с 21-и успех в руската Суперлига. Волейболистите на Константин Брянский надиграха Белогорие (Белгород) с 3:0 (25:15, 25:17, 25:18) в мач от 24-и кръг.

Динамо продължава да е лидер, като има в актива си 60 точки (21 победи, 2 загуби), Белогорие е 13-и със 17 точки (5 успеха, 19 поражения).

Цветан Соколов приключи с 10 точки (1 блокада), Антон Семишев бе най-резултатен с 13 точки (4 аса, 2 блокади). Иля Власов добави 11 точки (3 аса, 2 блокади). За съперника Алексей Самойленко и Иван Кузнецов завършиха с по 6 точки (2 блокади).

Следващият двубой е на 7 март (неделя), срещу Газпром-Югра (Сургут).

Source Article from http://insport.bg/2021/02/28/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D1%81-21-%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%85-%D0%B2-%D1%80%D1%83/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Нина Рангелова поиска оставки в българското плуване

Трикратната участничка на олимпийски игри Нина Рангелова поиска оставки от отговорните лица в българското плуване, които допуснаха разразяването на допинг скандала.

Ето какво написа Рангелов във Facebook, където тя изрази своята позиция:

Преди близо 20 години мечтаех и се надявах някой ден да бъда част от националния отбор по плуване на България. Мечтаех го, защото беше гордост, чест и привилегия да бъдеш един от избраните.

Днес това да бъдеш част от този отбор вече не те прави горд. Днес възможността да влезеш в отбора те кара да се страхуваш. Страхуваш се, че вместо кариерата ти да тръгне нагоре, може ей така “съвсем случайно” да приключи завинаги!

Днес мечтата да бъдеш част от националният отбор по плуване се е превърнала в риск. Риск, че можеш да загубиш всичко, за което някога си се борил…

Оставка за хората, които причиниха това на българското плуване! И не се притеснявайте, така или иначе вие завинаги останахте в историята на този спорт!

Source Article from http://insport.bg/2021/02/28/%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Пет титли за България на Купа „Странджа“


Радослав Панталеев Снимка: БФБокс

Спет победи в петте финала за българските представители завърши 72-рото издание на турнира по бокс за купа „Странджа“, който се състоя в София.

След като по-рано през деня Стойка Кръстева и Станимира Петрова взеха златни медали при жените, а Даниел Асенов триумфира в категория до 52 килограма при мъжете, с подобни успехи се окичиха и Ибаниес и Панталеев.

Натурализираният кубинец Ибаниес донесе четвъртия златен медал. Той надигра с 5:0 (29:27, 29:27, 29:27, 29:27, 29:27) молдовеца Дорин Букса при 57-килограмовите.

Ибаниес изигра мача с голяма лекота, движеше се много добре по ринга и показа самочувствие по пътя към успеха. Минута преди края на третия рунд той дори прати съперника си в нокдаун. Завършвайки атаката обаче той удари Букса под кръста, което му коства една точка. Дори и така, националът не остави съмнения в разликата в класите и грабна титлата.

Финалната титла за България дойде след страхотно зрелище и триумф на Радослав Панталеев при 91-килограмовите. Бронзовият медалист от последното световно първенство сломи съпротивата на арменеца Нарек Манасян с 4:1 съдийски гласа (29:28, 29:28, 30:27, 29:28, 28:29).

Мачът премина през много тежки размени от близка дистанция. Двамата приеха този стил на водене на боя, като българинът в нито един момент не отстъпи. Ударите валяха един след друг, а в средата на третия рунд на арменеца му се отвори аркада над лявото око след сблъсък на главите. Той довърши срещата, но въпреки това по-добрата и чиста игра на Панталеев му гарантира златото.

Source Article from http://insport.bg/2021/02/28/%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B0/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Хърватин спечели първия гигантски слалом в Банско


Алберт Попов Снимка: Facebook

Състезателният уикенд в Банско започна с хърватска победа. Филип Зубчич триумфира в първия от двата гигантски слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини, на които българският курорт е домакин.

28-годишният състезател записа трета победа в кариерата си. Той беше втори след първия манш, но при второто спускане изпревари световния шампион в дисциплината Матийо Февър. Французинът имаше преднина от 0,11 сек., но в крайна сметка завърши с 0,40 сек. зад Зубчич.

Тройката допълни Щефан Бренщайнер от Австрия (+0.93 сек.).

Алберт Попов беше единственият български представител в състезанието. Той премина последен по пистата и даде 48-о време от 59 стартирали в първия манш. 23-годишният скиор изостана с 6,27 сек. от водача и това не му позволи да участва във второто спускане.

„Беше ми трудно от гледна точка, че исках да покажа повече. Но знам, че ще в момента ще ми бъде трудно, след като съм пропуснал 1-2 месеца, в които можеше да се чувствам доста по-добре и подготвен. Трябваше да наблегнем на слалома и такава беше програмата за този сезон. Борих се с това, което разполагам в момента“, каза Попов след състезанието.

В неделя Банско ще приеме още един гигантски слалом при мъжете.

Source Article from http://insport.bg/2021/02/27/%D1%85%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BB/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Стойка Кръстева и Станимира Петрова триумфираха на купа „Странджа“


Станимира Петрова Снимка: bgboxing.org

Стойка Кръстева и Станимира Петрова донесоха първи златни медали за България в 72-ото издание на международния турнир по бокс за купа „Странджа“ в София.

Двукратната европейска шампионка и двукратна световна вицемапионка Кръстева надделя на финала в категория до 51 килограма над Ангелина Лукас (Казахстан) с 5:0 съдийски гласа (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27).

Световната и двукратна европейска шампионка Петрова пък се справи в мача за титлата при 57-килограмовите с Карина Тазабекова (Русия) с 4:1 съдийски гласа (29:28, 30:27, 29:28, 29:28, 28:29).

По-късно днес в мъжките финали на ринга ще излязат още трима българи. Това са носителят на купа „Странджа“ през 2017, 2019 и 2020 година Даниел Асенов (52 кг), натурализираният кубинец Хавиер Ибаниес (57 кг) и Радослав Панталеев (91 кг).

Source Article from http://insport.bg/2021/02/27/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Две българки в Топ 10 на световното по биатлон за младежи


Валентина Димитрова

Талантливите ни биатлонистки Валентина Димитрова и Лора Христова се представиха много силно в първото състезание на световното първенство за младежи в Обертилиах (Австрия).

Днес се състоя индивидуалната надпревара на 10 километра при девойките старша възраст.

Валентина Димитрова записа най-добрия български резултат в надпреварата. Биатлонистката от Сапарева баня сбърка четири пъти и завърши на осмо място в крайното класиране.

Лора Христова добави същия брой наказателни минути към своето време и зае десетата позиция.

Лора Радковска също повали 16 от 20 мишени и финишира 46-та, а Стефани Йолова направи 5 грешки при първите три стрелби, но беше дисквалифицирана и не завърши надпреварата.

Световната титла спечели французойката Жана Ришар с две наказателни минути. Среброто е за словенката Лена Репинч с четири пропуска, а бронза е за словачката Ема Капустова с чиста стрелба.

По-късно през деня ще се проведе и индивидуалното на 12.5 км. при юношите, където България отново ще има четирима представители.

Source Article from http://insport.bg/2021/02/27/%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%82%D0%BE%D0%BF-10-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%B8/#utm_source=rss&utm_medium=rss

Стефани Стоева спечели три титли от шампионата на България


Стефани и Габриела заедно с треньора си Михаил Попов

Стефани Стоева (БСК Пазарджик) спечели три титли на държавното първенство по бадминтон, което завърши днес в зала „Европа“.

Стоева стана шампионка на на сингъл, двойки жени и смесени двойки. По две титли имат Димитър Янакиев и Даниел Николов.

На сингъл Стефани Стоева победи на финала номер 2 в схемата 2 Мария Мицова (БК Анета Янева-НСА) с 21:13, 21:14.

На двойки жени номер 1 Стефани Стоева и Габриела Стоева спечелиха титлата след успех срещу вторите в схемата Калояна Налбантова и Димитрия Попстойкова (Виктори БК София) с 21:8, 21:11.

В мъжките финал номер 2 Димитър Янакиев (БК Левски Люлин) изигра страхотнен мач и надделя над водача в схемата и свой съотборник Даниел Николовс 21:15, 21:12.

На смесени двойки шампиони станаха Даниел Николов и Стефани Стоева, които започнаха от квалификациите. На финала те победиха номер 1 в схемата Стилян Макарски и Диана Макарска (Виктори БК) с 21:12, 21:11.

Водачите в схемата на двойки мъже Даниел Николов и Димитър Янакиев (БК Левски Люлин) спечелиха на финала срещу  Иван Русев (Виктори БК София) и Илиян Стойнов (БК ВИАС София) с 14:21, 21:16, 21:12.

Source Article from http://insport.bg/2021/02/27/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%88%D0%B0/#utm_source=rss&utm_medium=rss