Европейска шампионка Биляна Дудова пребори коронавируса


Биляна Дудова (в зелено) Снимка: БФБ

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова пребори коронавируса, който я спря от последното състезание за 2020 г.

23-годишната националка даде положителен тест точно преди Световната купа в Белград.

„Това се случи по време на лагера ми в Будапеща, където се готвих с отборите на домакините, с Италия и Испания. Три седмици тренировките ми протекоха отлично предвид ситуацията, имах момичета за спаринги в моята категория и с треньора ми много искахме да завършим годината с победа. Затова накрая се учудихме, че пробата ми за COVID-19 отново е положителна. Наложи се да остана под карантина там 10 дни и се прибрах тук буквално преди Коледа. Даже на Бъдни вечер бях сама, за да мога да свалям килограми и затова не хапнах питка”, разказа Биляна пред „Мач Телеграф“.

Тя се разболяла преди лагера в Унгария и две седмици била извън релси с всички симптоми. „Не можех да си стоя на краката, пих антибиотици и за първи път тази година бях спряла напълно да тренирам. Дори по време на пандемията не прекъснах и си се готвих вкъщи. Реших все пак да си направя пълни изследвания на сърцето и белите дробове, защото от две години не съм минавала такъв преглед”, добави Биляна.

За нея годината започна силно – със сребърен медал в кат. до 59 кг от европейското в Рим, където изпусна победата над Анастасия Ничита (Мол) буквално секунди преди края. „Цялата година беше много объркана и съм благодарна за подкрепата на федерацията, на моя клуб „Юнак Локомотив“ (Русе) и на личния ми треньор Мариан Недков, които организират подготовката ми”, заяви Биляна, която след лични проблеми през 2019-а тренира отделно от националния отбор. Благодарение на редовните консултации с психолог и психоаналитик, Дудова се върна в спорта, от който се беше откъснала за 5 месеца. „Тези хора ми помагат да си възстановя психиката на 100% след това, което ми се случи миналата година. Понякога си правя медитации и се чувствам много добре”, добави Дудова.

С какви чувства очаква Новата година? „Най-вече си пожелавам да съм здрава, защото всичко друго го постигам с много труд и упоритост. Най-голямата ми цел, разбира се, е първото място в Токио. Но дори тази олимпиада да не се състои, ще има и следваща. Аз гледам позитивно на нещата”.

Source Article from http://insport.bg/2020/12/30/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF/#utm_source=rss&utm_medium=rss