Фотоизложба в „Райко Алексиев” показва блясъка на Третото българско царство

Изложбата „България в блясък - владетели и дворци на Третото Българско царство” впечатлява с големия обем документални материали.  Снимка: © Пламен ТрифоновСОФИЯ. След като за 36 месеца документалната фотографска изложба „България в блясък – владетели и дворци на Третото Българско царство”, беше показана на 36 различни места в Европа и Азия, където предизвика изключително голям интерес, сега експозицията, чийто автор – снимки и текст – е докторът по социология и пътешественик Тошо Пейков, може да бъде видяна и в изложбената зала на СБХ „Райко Алексиев” (ул. Раковски“ 125) до 31 януари (петък).


Изложбата, за която организаторите обявиха, че е „посветена на 120-та годишнина от раждането на Цар Борис III – царят обединител”, беше отворена за посетители на 8 януари, но официалното й откриване ще се състои на 24 януари (петък). На вернисажа са поканени Негово светейшество българският патриарх Неофит, синът на Борис III – Симеон II, неговата съпруга Маргарита, и други официални гости. Входът е свободен.

„В Третото Българско царство няма благороднически титли, но има всички атрибути на една монархия: просветени монарси, прекрасни дворци, дворцово общество, дворцов живот”, казва г-н Пейков. „Зад двореца и дворцовото общество стоят имена и съдби на конкретни хора. Всички те са високо ерудирани, получили образовани етоси в Европа и отговарят напълно на висотата на своето обществено и длъжностно положение” – допълва авторът на експозицията и продължава: „Темата за владетелите и дворците на Третото Българско царство е една от най-обсъжданите, но и една от най-непознатите теми на българската съвременност. Посредством тази художествена изложба правим опит да осветлим част от историята на монарсите, на техните фамилии, на царските дворци, да покажем символите на българската държавност в пълния им блясък.

Това е тридесет и седмото представяне на „България в блясък…” с нова тема. Досегашните теми на изложбата, организирана от Движението за национално възраждане „Оборище”, бяха „История на християнството по българските земи” и „Българският принос към световното наследство”.  Експозицията разкрива част от историята на България, все още непозната за много хора.”

Богатият снимков материал, включващ 120 голямоформатни фотографии, подробните текстове и гледната точка на техния автор, превръщат изложбата в събитие, което несъмнено ще допринесе към осмислянето и реалната историческа оценка на епохата, както и на живота и дейността на видна личност като Негово Величество Борис III Цар на Българите (според държавния протокол от онова време) – от обикновен човешки и чисто популярен аспект до техните научно-изследователски измерения.

Експозицията, чийто автор е Тошо Пейков, разказва за българските владетели от Третото царство и техните семейства; за дворците, които са обитавали и животът в тях; за архитектите, които са ги проектирали; за художниците, паркостроителите и прочее. Снимка: © Пламен ТрифоновРожденото име на Борис III e Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски. Появява се на бял свят на 30 януари 1894 в София. Негов католически кръстник е папа Лъв XIII (Papa Leone XIII; 1810-1903), а православен – руският император Николай II (1868-1918). През Балканската война (1912-1913 г.) и през Първата световна война (1914-1918) участва като офицер за свръзка по фронтовете в българската армия. През 1916 г. е произведен в чин подполковник, а две години по-късно става генерал-майор. На 3 октомври 1918 г., едва 24-годишен, той се качва на престола, от където, след фиаското на страната ни през Първата световна война, абдикира цар Фердинанд I (1861-1948)

На 25 октомври 1930, в италианския град Асизи, сключва брак с принцеса Джована Сайвойска (Giovanna von Savoyen; 1907-2000) - дъщеря на краля на Италия Виктор Емануил III (1869-1947). След сватбата царицата приема името Йоанна Българска. Раждат им се две деца - княгиня Мария Луиза (1933) и княз Симеон Търновски (1937) – Симеон II Цар на българите от края на август 1943 до 15 септември 1946 г…

Следващите години, до – според някой изследователи – странната смърт на Борис III на 28 август 1943 г. (десетина дни след срещата му с Хитлер в Германия), неговата дейност е белязана от стремежа да балансира (доколкото му е било възможно) из-между амбициите на Великите сили в името и за интересите на България. Но за съжаление, предвид различните идеологически интерпретации и манипулации, българският народ, съответно – българската история, и досега нямат точно формулирана оценка за управлението му…

Може би най-красноречивия извод за отношението на българския народ към личността на Борис III дава историческият факт, че след петдневното поклонение пред тленните му останки в софийския храм „Св. Александър Невски”, траурното шествие достига чак до Рилския манастир (почти 120 км), където монархът погребан…


Досега „България в блясък – владетели и дворци на Третото Българско царство” е била показвана в Европейския парламент в Брюксел, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в Берлин, Хоф и Елванген в Германия, в Народното събрание и в галерия „Средец” на Министерство на културата в София, в Браила, Босилеград, Одрин, Ереван, Силистра, Русе, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Трявна, Самоков, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Плевен, Видин. През лятото на 2010 г., с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим (1914-2012), фотографиите бяха изложени на Моста на влюбените над булевард „България” в столицата. „С Божията помощ, за Свето Рождество Христово открихме изложбата в галерията на град Враца и в читалище „Алеко Константинов” в София, след това в Търговище, Разград, Шумен, Варна, Троян, Карлово, Копривщица. Към изложбата има покани да бъде представена в галерията на Софийската филхармония, в Благоевград, Банско, Велико Търново и в Чикаго”, споделя още Тошо Пейков.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1334-fotoizlogba-v-raiko-alexiev-pokazva-blyasaka-na-tretoto-bulgarsko-zarstvo.html