40 кулокрана ще „танцуват” балет в уникално светлинно и музикално шоу

Организаторите на шоуто „Балет на крановете” (Kranensee. Ballett der Kräne) в Seestadt Aspern обещават уникално преживяване за виенчани и гостите на града. Снимка: BWAGВИЕНА. Преди Рождество една реклама в метрото и по улиците на града предизвикваше смесени чувства у тези, което нямаха търпението (или не знаеха достатъчно добре немски) да четат след първия ред: „О, Kranenbaum… Всъщност, оказа се, че това не е кичозна спекулация с предпразничното настроение на виенчани, а покана към тях – да посетят уникалното светлинно-музикално… и балетно шоу, наречено „Балет на крановете” (Kranensee. Ballett der Kräne), което ще се състои на 15 февруари от 17.30 ч. на територията на най-голямата строителна площадка в австрийската столица - Зеещат Асперн (Seestadt Aspern), научи artnovini.com.


Шоуто е в подкрепа на проекта aspern – Die Seestadt Wiens, който е един от най-големите за градско развитите в Европа, и се осъществява в 22 район Донаущат (22. Wiener Gemeindebezirk Donaustadt) Посетителите на спектакъла ще видят буквално в нова светлина (ще бъде използвана най-модерната осветителна техника) иначе скучната гледка на една строителна площадка, а екипите, обслужващи 40-те кулокрана ще изпълнят специално подготвена за случая 30-минутна сложна хореография. Публиката ще има изключителната възможност да „запечата” със своите камери невероятната, спираща дъха гледка, пише сайтът wieninternational.at.

Организаторите на събитието напомнят, че в района на Зеещат, където ще бъде проведено шоуто, няма места за паркиране и за целта могат да се ползват паркингите на Park-und-Ride-Anlage Donaustadtbrücke и гаража на Aspernstrasse. За хората, които ще използват градския транспорт, най-удобният начин да достигнат до „танцовата” площадка е с метро – линия U2, чиято последна спирка е Зеещат.

Аspern – Die Seestadt Wiens се намира североизточно от историческите места Асперн и Мархфелд (Marchfeld). Според проекта, тук ще бъде изграден цял малък град, чийто първи етап трябва да завърши през 2017 г. В района на бившето летище „Асперн”, обслужвало Виена между двете световни войни, до 2028 г., на 240 хектара – тази площ е равна на сбора от територията на виенските райони „Нойбау” (7. Gemeindebezirk Neubau) и „Йозефщат” (8. Gemeindebezirk Josefstadt), трябва да бъдат построени 10 500 жилища за над 20 хиляди души, ще има офиси, в които ще работят около 15 хиляди души, а други 5000 ще бъдат заети в промишлеността, науката и образованието.

С изпълнението на проекта са ангажирани основаната през 2004 г. Wien 3420 Aspern Development AG – дъщерна компания на Wirtschaftsagentur Wien, Fonds der Stadt Wien с дял 73,6 % и Bundesimmobiliengesellschaft с 26,4 %, в сътрудничество с Magistratsabteilungen и компанията за обществен транспорт на града – Wiener Linien.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1336-40-kulokrana-ste-tanzuvat-balet-v-unikalno-svetlinno-i-musikalno-show.html