Във Виена се стараем всеки да достигне по най-краткия път до културните събития

Ернст Волер (Ernst Woller), председател на Общинската комисия за култура и наука на Виена (Vorsitzender des Gemeinderatsausschusses für Kultur und Wissenschaft). Снимка: © artnovini.comСмятаме, че процесът на отваряне на трудовия пазар няма да ни се отрази негативно – хората от другите страни винаги са обогатявали нашата култура, казва ЕРНСТ ВОЛЕР, председател на Общинската комисия за култура и наука на Виена.

ТОЗИ ПЪТ мястото нашата среща е уютното Café Museum* на Operngasse 7 (1010 Wien). С Ернст Волер (Ernst Woller), председател на Общинската комисия за култура и наука на Виена (Vorsitzender des Gemeinderatsausschusses für Kultur und Wissenschaft), парламентарист в местния ландтаг и член на Общинския съвет на Виена (Wiener Landtag und Gemeinderat) от Социалдемократическата партия на Австрия (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ), се срещаме за втори път – първият беше в края на септември 2011 г…


Преди малко повече от две години оставихме финала на разговора ни отворен. Днес, в началото на 2014 г. започваме оттам, откъдето тогава условно завършихме…

Г-н Волер, в края на първата ни среща през есента на 2011 г. казахте: „Светът се промени – вече няма монокултури!..” Тогава възприех вашите думи само като началото на една тенденция. Днес, гледайки какво се случва по света, мога да кажа, че се оказахте напълно прав. Как тази промяна повлия и на Виена, оттогава измина немалко време?

- Ситуацията не се промени особено много през тези повече от две години. Обществото ни е мултикултурно, съставено е от много етноси. Петдесет процента от населението на Виена има миграционни корени, т.е. поне единият от двамата (ако не и двамата) родители, или техните родители, са дошли тук от други страни.

Европейският съюз (ЕС) отвори границите си за свободно придвижване на хората – за да могат да работят, да следват… Това е и една от основните причини във Виена да живеят представители на толкова различни етноси и този факт определя мултикултурния облик на града (бел.ред.: в австрийската столица живеят и работят хора от 130 нации). Един от индикаторите, например, е изкуството – многообразието се усеща в живота на артистите – да погледнем творчеството на художниците… Във Виена творят много хора, които са израснали в други страни, но днес работят тук.

Приемат ли виенчани все по-ясно изразената мултикултурност на своя град?

- Няма виенчани. Има хора, както казах, с миграционни корени; хора, които са израснали в мултикултурни семейства и те високо ценят културното многообразие в своя град. Има, обаче, и не може да се отрече, хора, които по различни причини: предвид финансовото или социалното им положение, или пък с други мотиви, които не са благоразположени към голямата миграция във Виена. Но трябва да отбележим, че през последните години техният брой определено намаля.

От 1 януари 2014 г. европейският трудов пазар вече е отворен за български граждани. По отношение на културата и изкуството Австрия отдавна е доказала своята космополитност, но все пак ще ви попитам: в община Виена имахте притеснения, подобно на британците, от евентуално масово преселение на българи в града или в страната въобще?

- В община Виена смятаме, че отварянето на трудовия пазар за българи и румънци не представлява проблем, който да не може да бъде овладян от страна на австрийската държава. Това е естествена стъпка в европейската политика на интеграция – става въпрос за същите механизми, както при отварянето на трудовия пазар за другите нови страни-членки. Затова е логично да отпаднат ограниченията и за България, и за Румъния. Що се отнася до хората на изкуството, те и преди 1 януари 2014 г. бяха намерили възможности да творят тук. Смятаме, че процесът на отваряне на трудовия пазар в никакъв случай няма да ни се отрази негативно – хората от другите страни винаги са обогатявали нашата култура.

След предишната ни среща вече нямам никакви съмнения, че за да се развиват възходящо културните процеси, са необходими освен много талант, амбиции, неконвенционално мислене, но и много финансови средства. През 2011 г. посочихте, че сумата, която Република Австрия и община Виена инвестират за развитието на културата и науката в града общо е около милиард евро. И досега това число ми изглежда като фрагмент научно-фантастичен разказ! Какъв е бюджетът за 2014 г.?

- Няма особена промяна. Както ви казах и тогава, държавните музеи, държавните театри и университетите са от компетенциите на Република Австрия. През тази година община Виена ще вложи в областта на културата, изкуството и науката около 240 млн. EUR.

В тази посока, последните две години бяха изключително динамични за общината: 2012 беше Годината на Климт, 2013 – на Верди и Вагнер… 2014 – може би на Рихард Щраус или…

- Смятам, че значението на инициативите, свързани с исторически годишнини, сякаш малко се преувеличава. Всъщност, културата на Виена живее от редовните събития, които са много и са изключително разнообразни. Но, разбира се, сред тях винаги има и такива, свързани с конкретни чествания. През 2014 г. това ще бъдат отбелязването на 100-годишнината от началото на Първата световна война (1914-1918), 85 години от започването на Втората световна война (1939-1945) и 25 години от падането на Берлинската стена. Поради своята историческа значимост, те несъмнено ще намерят място в различни прояви от културния афиш на Виена…

Не мога да подмина темата за виенските театри – изминаха десет години след като проведохте голяма реформа в този сектор. Успяхте ли?

- Целта на тази реформа беше, преди всичко, да направим прозрачно разпределението на субсидиите за различните сцени. В Австрия театралният пейзаж е изключително богат и многообразен – всяка вечер постановките в страната се посещават от около 70 хиляди души. Нашата идея беше да разпределим справедливо средствата между всички театри във Виена: от големите през малките до свободните, които нямат постоянна сцена… По този начин искахме да увеличим значението и ролята на малките сцени и на артистите на свободна практика.

Несъмнено една от театралните институции, с които градът основателно се гордее е Theater an der Wien

- Theater an der Wien е сред най-важните опрени театри в град Виена. Той е изцяло общинска собственост и се радва на много добър прием от страна на публиката, на специализираната критика и на медиите. Новата 2014 г. започна по впечатляващ начин за театъра – на 15 януари се състоя премиерата на операта „Двамата Фоскари” (I due Foscari; ) 2от Джузепе Верди (Giuseppe Verdi; 1813-1901), а в една от главните роли пее големият испански тенор Пласидо Доминго (Placido Domingo). Този спектакъл е копродукция с Операта на Лос Анджелис (The Los Angeles Opera), чийто музикален директор е Доминго, с Palau de les Arts Reina Sofia във Валенсия и с лондонския „Ковънт Гардън” (Royal Opera House Covent Garden)…

Г-н Волер рядко пропуска изложбите във виенската kleine galerie на Kundmanngasse 30. Снимка: © artnovini.comПолитическите теми не са приоритет за artnovini.com, но ще ви разкажа какво ми се случи наскоро: с моята съпруга пътувахме в метрото и съвсем случайно се заговорихме с една дама, която първоначално сметнахме за австрийка. Оказа се, че е българка, която преподава латински и старогръцки във Виена. Като разбра, че нашите интереси са в областта на изкуството и културата, тя ни каза: запомнете, в Австрия има само една партия, която подкрепя искрено изкуството - това е SPÖ...

- Много се радвам да го чуя и смятам, че тези думи отговарят на истината. Радвам се и, че в лицето на Йозеф Остермайер (Dr. Josef Ostermayer) 3 и Андреас Маилат-Покорни (Dr. Andreas Mailath-Pokorny) 4 от Социалдемократическата партия, културата и изкуството във Виена имат силни поддръжници, които допринасят изключително много за развитието им.

Каква е личната класация на г-н Волер на трите най-важни културни събития във Виена през изминалата 2013 година?

- Труден въпрос. Може би ще ви изненадам, но много високо оценявам завършването на проекта Кarlsplatz – Kunstplatz, т.е. превърнахме „Карлсплац” в истински „площад на изкуството”. Община Виена винаги е насърчавала и подкрепяла стремежът и усилията културата и изкуството да бъдат широкодостъпни за всички хора, а не само за определени елити. Затова се стараем всеки човек, включително и този, който няма много средства, да достигне по най-краткия път до културните събития.

Ако не е тайна, какво си пожелахте в първите минути на 2014 г.?

- В началото на година като тази, може би първото нещо, което човек трябва да си пожелае, е мир в целия свят. И никога да не се повтарят събитията от 1914 г. и от 1939 г., които доведоха до най-големите катастрофи на XX в. Можем да се надяваме, че благодарение на политиката на Европейския съюз – която понякога всеки от нас критикува – това повече няма да случи. Тук трябва да признаем, че този съюз и неговата разумна политика, направиха така, че Европа, която столетия наред е била поле на непрекъснати войни, вече – почти 70 години – се радва на постоянен мир. През 2014 г., когато ще се проведат изборите за нов Европейски парламент, и ще се говори много за европейска политика и европейска интеграция, не бива да забравяме този факт…

Г-н Волер, благодаря ви за интервюто!

* * *

ЕРНСТ ВОЛЕР е роден на 2 март 1954 г. във Виена. През 1979 г. завършва специалност „Информатика и изчислителна техника” в Техническия университет (TU Wien). През същата година постъпва във Виенския университет (Universität Wien), където до 1983 г. изучава политически науки и педагогика. До 1993 г. работи в Института „Д-р Карл Ренер” (Dr.-Karl-Renner-Instituts), а след това в осигурителната компания Wiener Städtische Versicherung AG.

Известният политик и общественик е председател и на Виенската комисия по образование към Социалдемократическата партия (Wiener Bildungsausschusses der SPÖ).

Неговата голяма страст е театъра, но изключително рядко пропуска и художествени изложби.

Семеен е и има пет деца: две момичета и три момчета.

* * *

Бележки на редакцията:

* Прочутото Café Museum отваря врати през далечната 1899 г., а негови чести гости са били легендарни представители на виенската артистична бохема като художниците Густав Климт (Gustav Klimt), Егон Шиле (Egon Schiele) и Оскар Кокошка (Oskar Kokoschka), писателите Елиас Канети (Elias Canetti), Херман Брох (Hermann Broch), Роберт Музил (Robert Musil), Йозеф Рот (Joseph Roth), Георг Тракл (Georg Trakl), композиторите Албан Берг (Alban Berg), Франц Лехар (Franz Lehar) и Оскар Щраус (Oscar Straus), както и гигантите на австрийската и световната архитектура Ото Вагнер (Otto Wagner) и Адолф Лоос (Adolf Loos) – последният е автор и на великолепния интериор на кафенето, който през 1931 г. е променен и е възстановен в първоначалния му вид през 2003 г.

** За основа на тази опера Верди използва едноименната историческа трагедия, написана през 1821 г. от Джордж Байрон (Lord Bayron; 1788-1824).

*** От 16 декември 2013 г. Йозеф Остермайер е министър (Kanzleramtsminister) в канцеларията на федералния канцлер Вернер Файман (Werner Faymann).

**** Андреас Маилат-Покорни е градски съветник за култура и наука (Stadtrat für Kultur und Wissenschaft) и председател на социалдемократичния съюз на учените, интелектуалците и артистите (Präsident des Bundes sozialdemokratischer Akademiker/innen, Intellektueller & Künstler/innen; BSA).

Интервюто с г-н Ернст Волер е осъществено със съдействието на ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.

Source Article from http://artnovini.com/interview/1339-vav-viena-se-staraem-vseki-da-dostigne-po-nai-kratkia-pat-do-kulturnite-sabitia.html