Български музиканти и продуценти написаха отворено писмо на депутатите

С подкрепата си за поправките в Закона за авторското и сродните му права, над 200 български изпълнители и продуценти се надяват, че най-сетне ще бъде сложен ред и спокойствие при управлението на техните права. Снимка: © artnovini.comСОФИЯ. Българските автори, изпълнители и продуценти в сферата на музиката, написаха отворено писмо до народните представители и българската общественост. Това общо изявление е в подкрепа на предстоящите промени в Закона за авторското право и сродните му права и цели да разсее всякакви спекулации относно това кой представлява техния репертоар, съобщиха от Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН.


Под декларацията сложиха имената си едни от най-известните български творци – членове на ПРОФОН, МУЗИКАУТОР и Българската музикална асоциация (БМА), като сред тях са Лили Иванова, Орлин Горанов, Георги Христов, Васил Гюров, Васко Кръпката, Ясен Велчев, Антони Дончев, Мария Илиева, Калин Вельов, групите ФСБ, Акага, Б.Т.Р., D2 и още над 200 техни колеги, в т.ч. звукозаписни компании, дистрибутори и т.н. (пълният списък с техните имена можете да прочетете тук).

Отворено писмо
от българските автори, изпълнители и продуценти

Ние, българските автори, изпълнители и продуценти в сферата на музиката, декларираме, че ПРОФОН и МУЗИКАУТОР са единствените две организации, които представляват нашите права и имат право да говорят от наше име. Те управляват правата на над 95% от българския и световен музикален репертоар, което е не само знак за представителност, но и доверие и сигурност.

Искаме да заявим, че всякакви други сдружения, които твърдят, че могат да събират възнаграждения за използването на нашата музика и си присвояват гласа на българските творци, са нарушители на закона, които заблуждават обществото. Най-безцеремонният пример за това е дружеството ЕАЗИПА, което има забрана да представлява репертоара ни, но продължава да го прави в разрез с всякакви морални и законови принципи. Това е една организация, която незаконно продава нашата музика и печели от това, без да плаща на музикантите.

Призоваваме ви да подкрепите предложените промени в Закона за авторското и сродните му права, внесени от Комисията по културата и медиите. Нека дадем шанс на дружествата, които спазват правилата и законите и работят по най-добрия възможен начин в подкрепа на българските творци и култура.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/muzika/1340-bulgarski-muzikanti-i-producenti-napisaha-otvoreno-pismo-na-deputatite.html