БПЦ обяви Национален конкурс „Възкресение Христово” за деца и ученици

Във Великденския конкурс могат да участват деца и ученици от всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ. Снимка: © Радослав НиколовСОФИЯ. Българската православна църква Св. Синод-Българска Патриаршия обяви Национален конкурс „Възкресение Христово” – 2014 за деца и ученици, съобщава сайтът bg-patriarshia.bg. Великденският конкурс, одобрен от Св. Синод, е инициатива на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.


Целите на конкурса

са да стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност; да утвърждава любовта им към Православната църква и вяра; да разширява познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово - Пасха; да поощрява интереса им към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника; да създава възможности за популяризиране на православната катехизация и религиозно възпитание и образование на деца и ученици в съвременното общество; да активизира деца и учащи, техните родители, духовници и миряни за годишна духовна среща на малките творци от цялата страна, споделящи съпреживяваната пасхална радост под благослова на Св. Синод на Българската Православна Църква-Българска патриаршия, се казва в публикувания от нейния Културно-просветен отдел „Статут на конкурса”.

Във Великденския конкурс могат да участват деца от детски градини в 3-та и 4-та група и ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ.

Според регламента, той ще бъде проведен в четири възрастови групи и всеки участник може да представи най-много две творби.

І-ва възрастова група – 3 и 4 група от ОДЗ/ЦДГ;
ІІ-ра възрастова група - 1-4 клас;
ІІІ-та възрастова група - 5-8 клас;
IV-та възрастова група - 9-12 клас.

Конкурсът се провежда в три раздела:

1. Изобразително изкуство;
2. Литература;
3. Фотография.

Раздел 1: Изобразително изкуство

Условие за участие: тематиката на художествените творби е редно да бъде съобразена с названието на конкурса. Жанровият обхват може да бъде: иконопис, живопис, графика; материалите и техниката са по избор, а формата на творбите трябва да бъде 35 х 50 см (подвързани в паспарту).

Конкурсът се провежда в четири възрастови групи:
І-ва възрастова група – 3 и 4 група от ОДЗ/ЦДГ;
ІІ-ра възрастова група – 1-4 клас;
ІІІ-та възрастова група – 5-8 клас;
IV-та възрастова група – 9-12 клас.

Всяка творба задължително трябва да съдържа следната информация: в десния ъгъл на гърба на произведението да бъдат написани четливо трите имена на автора; неговата възраст, група/клас; в кой град или село и областта, в която се намира учебното заведение (ЦДГ/ОДЗ/училище/ОДК/клуб); адреса и телефон за контакт с участника; името на преподавателя/ръководителя и негов телефон за връзка.

Раздел 2: Литература

Условие за участие: ще се разглеждат само литературни творби, свързани с названието на конкурса.

Необходимо е произведенията да бъдат изпратени на посочения адрес и да съдържат разпечатка на хартиен носител в четири екземпляра, да бъдат записани на електронен носител CD-ROM и да се съдържа информация към кой жанров обхват – поезия или проза – принадлежат.

Конкурсът се провежда в три възрастови групи:
ІІ-ра възрастова група – 1-4 клас;
ІІІ-та възрастова група – 5-8 клас;
IV-та възрастова група – 9-12 клас.

Всяка творба задължително трябва да съдържа следната информация: на всеки лист от едната страна е самата творба, а на гърба има следната по-подробна информация (ако, произведението продължава/свършва на следваща страница – на гърба също така присъства задължителната информация): заглавието на творбата; трите имена на автора; възраст, клас; град/село, област, училище/ОДК/клуб, др.; адрес и телефон за контакт; името на преподавателя/ръководителя и негов телефон за връзка.

Раздел 3: Фотография

Условие за участие: художествените фотографии трябва да не са участвали в други конкурси и да са свързани с отбелязване на празника Възкресение Христово-Пасха в храма, енорията и дома; празнична символика; православни светини; пасхални местни традиции и обичаи и др.

Конкурсът се провежда за ученици любители-фотографи в две възрастови групи:
ІІІ-та възрастова група – 5-8 клас;
IV-та възрастова група – 9-12 клас.

Формат на творбите: за участие се приемат само разпечатани черно-бели и цветни фотографии с формат 20/30 /А4/, които трябва да са отпечатани или копирани на фотохартия. Серия от 3 (три) снимки се счита за една творба.

Всяка творба задължително трябва да съдържа следната информация: в десния ъгъл на гърба на творбата да бъдат написано четливо заглавието на творбата; трите имена на автора; възраст, клас; град/село, област, училище/ОДК/клуб; адрес и телефон за връзка с участника; името на преподавателя/ръководителя и негов телефон за връзка.

Наградите

Във всеки раздел и всяка възрастова група ще бъдат раздадени грамоти и по една награда за 1-во, 2-ро и 3-то място. Предвидена е и специална награда на Светейшия Български Патриарх Неофит и по три поощрителни награди. На всички участници в конкурса ще бъде връчен сертификат за участие.

Крайният срок

за изпращане на конкурсните творби е 5 април (събота) 2014 г., като важи датата на пощенското клеймо.

Адрес за изпращане на конкурсните творби:
Пенка Христова
Св. Синод на БПЦ-БП, Културно-просветен отдел
За националния конкурс „Възкресение Христово”
ул. „Оборище” 4
1000 София
България

Е-mail:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
(само за литературните творби)


Вдъхновение и благословен от Бога успех на всички малки и големи участници във Великденския конкурс на светата ни Църква!

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1342-bpc-obyavi-nacionalen-konkurs-vazkresenie-hristovo-za-deca-i-uchenici.html