Мародери ограбиха безценни експонати от Музея за история на Киев

Музеят за история на Киев притежава уникална колекция от археологически, етнографски и нумизматични образци, както ценна колекция от произведения на изкуството - икони, живопис, графика, скулптура и др. Снимка: © Клим Братковский (Klim Bratkovskij)КИЕВ. Уличните боеве в центъра на украинската столица достигнаха и до музеите. През драматичната нощ на 18 срещу 19 февруари т.г. беше ограбен Музея за история на Киев (Музей історії Києва), съобщи електронното издание на The Art Newspaper Russia.


Пострадал е фонда на музея, който се намира в „Украинския дом” (Український дім) на т.нар. „Европейски площад” – печално известният „Майдан” (Майдан Незалежності” или „Площад на независимостта”). В тази сграда, която е една от най-пострадалите в центъра на града, майдановци се установили още на 26 януари, като там била подредена библиотека, зала за пресконференции, медицински пункт и място за почивка на протестиращите. Оттогава, на 4 и 5 етаж, където е фондохранилището, денонощно дежурили уредници от музея, но при щурма на специалните части „Беркут”, опозиционерите напуснали „Украинския дом”, а на тяхно място влезли части на милицията. Доскоро охраняваните помещения останали затворени, но през нощта на 19 февруари неизвестни лица влезли с взлом и разграбили депата.  

Според Татяна Наумчук, старши научен сътрудник в музея, цитирана от theartnewspaper.ru, похитителите „Заграбили всичко ценно и оставили празни рафтове. Разбити са кабинети, мебели и предмети на изкуството, отворена е кутия с археологически материали, изнесени са компютри…”

Сградата на „Украинския дом” е сред най-пострадалите на „Майдан”. Снимка: icc-kiev.gov.ua/uk/Засега, щетите не са оценени, но от предварителния оглед е установено, че липсват порцеланов сервиз от XVIII в., икони, астрономически прибор на Ертел (Hans Ertel; 1904-1971) от 1925 г., скулптури от XVIII и XIX в., сред които „Портрет на Екатерина II от 1870 и др. Музейните служители смятат, че реликвите са станали жертва на плъзналите из улиците мародери. Останалата част от фондохранилището била преместена в централната сграда на Музея за история на Киев на ул. Богдан Хмелницки” 7.

В района на „Майдан” са разположени уникални сгради и паметници на културата с национално и световно значение, сред които са символът на страната – 62-метровата „Колона на Независимостта на Украйна”, дело на скулптора Анатолий Кущ (1945); бившият „Октомврийският дворец” (днес - Международен център за култура и изкуство) – архитектурен шедьовър, проектиран от знаменития архитект Викентий Берети (1781-1842); паметникът на легендарните „Лядски врати” („Лядская брама”) – югоизточният вход на древен Киев - които се споменават в летописи още от 1151 г.; Националната музикална академия „П. И. Чайковски”; хотел „Украйна” и др.


Към момента, в украинската столица, никой не се наема да изкаже предположение на каква сума възлизат щетите, нанесени на паметниците на културата и на изкуството, от сблъсъците между протестиращите и правителствените сили.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1362-maroderi-ograbiha-bezcenni-exponati-ot-museia-za-istoria-na-kiev.html