Противоречие в законопроекта на ЗАПСП заплашва България със санкции

България e заплашена от санкции заради противоречие с Европейска директива за кабелното препредаване. Снимка: artnovini.com СОФИЯ. България е заплашена от санкции заради противоречие с Европейска директива за кабелното препредаване, алармираха от организациите за колективно управление на права МУЗИКАУТОР, ФИЛМАУТОР и ПРОФОН, които изпратиха общо писмо до Народното събрание на Република България, Комисията по културата и медиите, Комисията по правните въпроси, Министерството на културата и парламентарните групи на политическите партии. Казусът се отнася до законопроекта на Закона за авторското право и сродните му права.


Ако предложената редакция на новата ал. 11 от чл. 40 от ЗАПСП бъде приета, ще се създадат предпоставки за възникването на правен хаос във взаимоотношенията между носителите на права и ползвателите и ще се наруши задължението на страната ни за коректно транспониране на Директива 93/83/ЕИО, уточняват от трите организации. Предложената разпоредба противоречи на правния принцип за задължително колективно управление на права в случаите на кабелно препредаване, въведен по силата на Директивата.

МУЗИКАУТОР, ФИЛМАУТОР и ПРОФОН изразиха пред институциите волята да бъде елиминирана опасността пред страната ни от противоречие с правната норма на Европейския съюз, както и от евентуална процедура за контрол на прилагането на правото на ЕС и налагането на санкции върху държавата.


Проектът за изменение и допълнение на ЗАПСП беше приет на второ четене в Комисията по културата и медиите на 29 януари 2014 г. и към момента предстои неговото гласуване на второ четене в пленарната зала на Народното събрание, припомнят от дружествата.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1363-protivorechie-v-zakonoproekta-na-zapsp-zaplashva-bulgaria-sas-sankcii.html