Чистачка взе за боклук творби на съвременното изкуство и ги изхвърли

Изглед от изложбата Display Mediating Landscape в зала Murat в италианския град Бари. Снимка: artribune.com БАРИ. Чистачка, работеща в изложбената зала Murat di Bari в италианския град, изхвърлила експонати, предназначени за експозицията с произведения на съвременното изкуство Display Mediating Landscape, която беше открита на 19 февруари т.г., съобщи в. Il Mattino, цитиран от Lenta.ru.


Хигиенистката, чието име не се съобщава, възприела двете творби, изработени от картон, вестници и разпръснати парчета от бисквити, за останали след подреждането на изложбата боклуци и педантично ги предала на служителите от градската служба по чистота.

Кой е авторът на произведенията и какви са техните имена, организаторите не съобщават. Антонио Мариа Василе (Antonio Maria Vasile), комисар на градската служба по маркетинг, изразил съжаление на случилото се и уверил, че застраховката ще покрие щетите. Според оценката на експерти, злополучните творби струват около 13.7 хил. USD.  

Лоренцо Рока (Lorenzo Roca) от фирмата за почистване Chiarissima, в която работи чистачката, определил служителката като изключително добросъвестна и педантична.


Подобен инцидент се случи през 2001 г. в лондонска галерия, откъдето бяха изхвърлени използвани чаши от кафе, пепел, празни бутилки от бира и смачкани вестници, които бяха част от инсталация на Деймиън Хърст (Damien Hirst), припомнят изданията.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1365-chistachka-vze-za-bokluk-tvorbi-na-savremennoto-izkustvo-i-gi-izhvarli.html