Бившият директор на Дом „Витгенщайн” стартира сайт на български в Австрия

Още една медиа ще информира българската общност в Австрия. Снимка: Screenshot of bgglas.com ВИЕНА. Както неотдавна обяви пред софийски вестник, бившият директор на Българския културен институт (БКИ) Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) Борислав Петранов стартира сайта bgglas.com, насочен към българската общност в Австрия. Екипът на амбициозния проект, наречен „Бг глас – За българите в Австрия”, смята да покрива много широк новинарски хоризонт: от България и от света, от области като бизнес, спорт, лайфстайл, туризъм, култура и т.н. Първите актуални текстове в медиата са от края на миналата седмица.


Засега не е известно кои са другите членове от редакцията на изданието, чийто слоган е „За да се чуваме”, но сред общността се споменава името на журналиста Георги Донков, бивш главен редактор на седмичника „Българският вестник”, който излиза в Кипър.

В момента, тук, единственото интернет издание със същата насоченост е блогът „Меланж” (Melange Bulgaren) на сайта bulgaren.org, който продължава дейността на популярното в алпийската страна списание „Българите в Австрия” (Bulgaren in Österreich), чийто първи брой излезе в края на 2006 г. (бел. ред.: през 2012 г. беше преименувано на А4, като с това име бяха отпечатани общо шест броя).

Във Виена излизат и две печатни издания на български език, но тяхната периодичност и стилистика ги поставят извън контекста на актуалните новинарски медии.


Борислав Петранов беше директор на БКИ Дом „Витгенщайн” от 2002 г. до ноември 2013 г.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1367-bivshiat-director-na-dom-wittgenstein-startira-sait-na-bulgarski-v-austria.html