В Краснодарския край забраниха филма „Нимфоманка” на Ларс фон Триер

Актрисата Стейси Мартин (Stacy Martin) като младата Джо във филма „Нимфоманка” (2013) на Ларс фон Триер. Снимка: © Christian GeisnaesМОСКВА. Новият филм на датския режисьор Ларс фон Триер (Lars von Trier; 1956) „Нимфоманка” (Nymphomaniac) е забранен за показ във всички общински киносалони на Краснодарския край. Собствениците на частни кина в региона пък трябва да се въздържат от публичен показ на лентата или да я прожектират след полунощ, съобщава информационния портал Lenta.ru като се позовава на информация на агенция „Интерфакс”.


Освен това, на ръководствата на всички кинотеатри в най-южния район на Руската федерация е препоръчано „да обърнат внимание на репертоарния си план за февруари и март на текущата година, в който с приоритет трябва да са филмите със социално значима тематика, предназначена за семейната, младежката и детската аудитория”, допълва изданието.

От 17 февруари графикът за прожекциите на „Нимфоманка” в частните салони на Севернокавказкия регион Кубан е променен. Сега филмът може да бъде видян единствено през нощта, на английски език със субтитри.

Режисьорската версия на най-новата творба на знаменития датчанин е с продължителност над пет часа, като за световно разпространение филмът е „съкратен” на четири часа и е разделен на две части: Volume 1 с времетраене 118 мин. и Volume 2 – 124 мин. Премиерата на пълната версия на първата му част се състоя по време на 64-я Международен кинофестивал в Берлин (64. Internationalen Filmfestspiele Berlin; Berlinale), който се проведе от 6 до 16 февруари.

Досега, единствената европейска държава, в която властите се опитаха да забранят филма на Триер беше Румъния. Лентата получи рейтинг „18ХХХ”, което я приравняваше с порнографските филми и в този случай влизаше в сила забраната за показ в обществени киносалони. След като дистрибуторите поискаха Националната рейтингова комисия да преразгледа решението си, филмът беше прекатегоризиран на „18+”.


„Нимфоманка” е „дивата, но поетична история на Джо” – в ролята е Шарлот Гинсбърг (Charlotte Gainsbourg), която сама си поставя диагнозата „нимфоманка”, а филмът проследява нейния живот – от раждането й до 50-годишнината й… В продукцията на Zentropa участват още Стелан Скарсгаард (Stellan Skarsgård), Стейси Мартин (Stacy Martin), Шиа Лебьоф (Shia LaBeouf), Джейми Бел (Jamie Bell), Удо Киир (Udo Kier), Ума Търман (Uma Thurman) и др.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/kino/1368-v-krasnodarskia-krai-zabraniha-filma-nymphomaniac-na-lars-von-trier.html