Скулптурен портрет на Репин от Васнецов е топ лот в търг на Christie’s

Автопортрети на Виктор Васнецов (1873) - вляво, и на Иля Репин (1878). Снимки: Государственная Третьяковская галерея / Государственный Русский музейНЮ ЙОРК. Бронзов бюст на големия руски художник Иля Е. Репин (1844-1930), изработен от неговия колега и приятел Виктор Васнецов (1848-1926), ще бъде топ лот в търга на руско декоративно-приложно изкуство Russian Works of Art, който ще проведе аукционната къща Christie’s на 9 април в Rockefeller Plaza, съобщи lenta.ru.


Предварителната оценката на „Портрет на И.Е. Репин” е между 100 хил. USD - 150 хил. USD, като експертите уточняват, че творбата се предлага за наддаване за първи път от нейното създаване.

Бронзовият портрет на Репин е една от малкото скулптурни работи на Васнецов, който е известен със своята историческа и митологична живопис, в която са образци като „Богатири” (1898), „Альонушка” (1881), „Царевич Иван върху Сивия вълк” (1889). В България художникът е познат и като автор на двете централни икони – на Христос и на Богородица – в Храм-паметника „Свети Александър Невски” в София.  

Прототипът на портрета, който ще бъде предложен на търга на Christie’s, е създаден през лятото на 1880 г., когато Репин и Васнецов отиват в имението на на индустриалеца и меценат Сава Мамонтов (1841-1918) „Абрамцево”. Тогава Васнецов прави гипсов портрет на Репин, Репин на Мамонтов, а Мамонтов – на Васнецов. През 1909 г., със съгласието на Иля Ефимович, големият московски колекционер Иван Цветков (1845-1917) поръчва бронзово копие на бюста.  

През същата година, специално за Репин, е направена и втора версия на гипсовия портрет, която днес се намира в музея на художника в имението „Пенати”, край Санкт Петербург. Christie’s предлага бронзовия модел на втория вариант, чийто собственик до средата на 20-те години на XX в. е художникът, а след това е купен от колекционера Лев Зилоти (1896/7-?) и до днес е притежание на неговите наследници.


Творби на передвижника Виктор Васнецов неведнъж са участвали в търгове на руско изкуство, а на 28 ноември 2011 г. за неговия почти неизвестен и непоказван никога пред публика „Богатир” (1920) в Christies London бяха платени 1.7 млн. USD, припомня медиата. Няколко месеца по-рано - на 6 юни, аукционната къща, пък продаде за почти 7.4 млн. USD великолепната картина на Репин „Парижко кафене” (1873-1876), което е абсолютен рекорд за произведение на художника. По време на търга, за 187.7 хил. GBP, бяха купени и три ескиза върху хартия за същата творба.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1390-sculpturen-portret-na-repin-ot-vasnetsov-e-top-lot-v-targ-na-christies.html