Откраднаха олтарна картина на Емил Нолде от църква в Дания

Фрагмент от олтарната картина „Христос в Емаус” (1904) от Емил Нолде (1867-1956). Снимка: politiken.de / © Gitte VolsmannКОПЕНХАГЕН. Олтарната картина „Христос в Емаус” (Christ at Emmaus; 1904) от големия датско-германски експресионист Емил Нолде (Emil Nolde; 1867-1956) беше открадната от олтара в църквата Йолструп (Ølstrup Church), която се намира недалеч от градчето Рингкьобинг (Ringkøbing). Липсата на творбата била установена сутринта на 11 март, вторник, съобщи lenta.ru, като се позовава на The Art Newspaper. Информацията потвърди и сайта art-magazin.de.


Представители на полицията в града заявиха, че кражбата е могла да бъде извършена по всяко време на 10 март, тъй като църквата цял ден е била отворена за посетители и не е охранявана, дори и през нощта. Засега е невъзможно да бъде определен часът на похищението, тъй като в сградата на малката църквата няма видеонаблюдение, а и на местопрестъплението не са оставени никакви следи.  

Според викария Дорте Брьонден Каасгард (Dorthe Brønden Kaasgard) от църквата Йолструп, той и неговите колеги „никога не са гледали на храма като на художествен музей” и „всеки е имал възможността да влезе в църквата, без да е наблюдаван с камера”.

Църквата Йолструп, откъдето на 10-11 март беше открадната картината на Нолде, е построена през XII в. Снимка: CloriusЕмил Нолде рисува картината по поръчка на местната църква „Христос в Емаус” през 1904 г., за което му били заплатени 340.57 датски крони – днес, тази сума се равнява на 100 млн. DKK или 1.8 млн. USD.

В момента, в различни части на Германия могат да бъдат видени няколко изложби на художника, който е смятан за един от най-изявените акварелисти на XX в.: до 30 март т.г., Nolde Museum Berlin представя експозицията „Късната любов на Емил Нолде(Emil Noldes späte Liebe. Das Vermächtnis an seine Frau Jolanthe); в северната германска общност Зеебюл, галерията на фондацията, носеща неговото име - Nolde Stiftung Seebüll, показва „Емил Нолде – абсолютната първичност” (Emil Nolde: Die absolute Ursprünglichkeit), в която до 30 ноември, ценителите ще видят творби от цикъла „Пътуванията на Нолде в южните морета 1913” (Noldes Reise in die Südsee 1913/14); а преди дни – на 5 март – в във франкфуртския Städel Museum беше открита мащабна „Ретроспектива” със 115 творби от колекцията в Зеебюл: 54 картини, 43 акварела и 18 от прочутите „ненарисувани картини”, които художникът създава инкогнито по време на Втората световна война, след като през 1941 г. нацистката диктатура му забранява да рисува. Изложбата във Франкфурт ще продължи до 15 юни т.г.


Въпреки че през 1934 г. Емил Нолде встъпва в редовете на Национал-социалистическата работническа организация (NSAN), която по-късно е присъединена към германската Нацистката партия (National-Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei), неговото творчество попада в списъка на т.нар. „дегенеративно изкуство” (Entartete Kunst) и около 1000 негови произведения са конфискувани, като някои от тях са продадени, а други са унищожени. През 1937 г. картината му „Житие Христово” (Leben Christi) е сред централните експонати на организираната от хитлеристката пропаганда историческа изложба на 650 произведения на „изродено изкуство” – по думите на Йозеф Гьобелс (Joseph Goebbels; 1897-1945), която независимо от политическата конюнктура е посетена от над два милиона души (рекорд, подобрен едва през 2000 г.).

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1391-otkradnaha-oltarna-kartina-na-emil-nolde-ot-curkva-v-dania.html