„Арт Семестър”, или как да създаваш изкуство артистично и да мислиш финансово прагматично

„Финансова” поп арт импровизация... Илюстрация: © artnovini.comИнвестиционен посредник „Карол” ще обучава безплатно художници, приложници и дизайнери, как да управляват успешно парите си.

СОФИЯ. Рисували ли сте някога… финансова услуга? Как бихте направили скулптура на инвестиция на българския капиталов пазар? Какви цветове ще използвате, за да изобразите финансовата грамотност?.. На пръв поглед, странни въпроси за един художник, който от сутрин до вечер е в ателието си, но иначе – напълно логични, предвид глобалната икономическа конюнктура през последното десетилетие, когато освен за финансови балони, банкрути, кризи и т.н., се говореше на висок глас и за (невиждано) възходящия тренд на паричните потоци на световния арт пазар. 


Може би не точно с тези, но с подобни нетипични въпроси, известни финансисти ще провокират хората на изобразителното изкуство в организирания от Корпоративен университет „Карол” Арт Семестър, казват инициаторите на идеята.

И защо не? „Аз не рисувам това, което виждам, рисувам това, което мисля”, беше признал големият Пабло Пикасо (Pablo Picasso; 1881-1973). Участниците в най-новата образователна инициатива ще рисуват и създават това, което мислят за… финансите, парите, финансовата грамотност и култура. Това е и целта на проекта на „Карол криейтив” – изграждане на нов тип култура, която в икономиката на знанието е задължителна за всеки съвременен човек. Затова Корпоративният университет създава специален семестър, в който безплатно ще обучава творци, като начало – художници, приложници, дизайнери. Хора, които както всички други управляват умно парите си и ще могат да го правят още по-добре, ако имат достатъчно информация и знания за финансовите услуги и инвестиционни възможности, допълват организаторите на Арт Семестър.

Развитието на цивилизацията следва своя еволюционен ход и може би периодът на романтичната арт бохема вече е история (и за съжаление), а на дневен ред е прагматизмът. Христоматийната симбиоза Ван Гог (Vincent van Gogh; 1853-1890) - Татко Танги (Julien François Tanguy – Père Tanguy; 1825 -1894) е носталгичен спомен (като сюжет от ретро филм), а водещ индекс за успеха на художник от XXI в. е този на „червената точка”. Затова, ако смятате, че творците са над тези неща, грешите. Припомнете си за арт индустрията, в която инвестират милиони Деймиън Хърст (Damien Hirst), Джеф Кунс (Jeff Koons), Аниш Капур (Anish Kapoor) или пък Такаши Мураками (Takashi Murakami)…

Сред клиентите на финансова група „Карол” неслучайно има художници, артисти, представители на различни творчески гилдии. Управлението на личните финанси също може да бъде изкуство, нали?

- Какво представляват финансовите пазари и услуги. Защо трябва да знаем за тях?
– Защо е толкова важно да управляваме парите си?
– Изкуство ли е да инвестираме на Българска фондова борса
(БФБ)?
– Може ли един художник да търгува на Уолстрийт?
– Има ли индивидуални щрихи и мазки в колективното инвестиране?
– Къде се пресичат традициите в изкуството и иновациите в технологиите?
– Какво творение са парите и какво вдъхновение носят?..

Това са част от „предметите”, които ще изучават участниците в лекционната част. В поредица от работни модули – artshops, те ще пресъздават наученото и всеки, с изразните средства на изкуството, в което е най-добър, ще представи идеи за финансовото мислене на F-поколението. Дали това ще са само потребителите на Facebook или ще включва и F-thinking? Именно новото мислене, отношението към знанията, възможностите и перспективите, които те предоставят на един артист, това е което ще развива и провокира Арт семестър чрез преживявания и лично участие. А самите произведения, създадени по време на творческото обучение, ще бъдат изложени в клиентския салон на „Карол”, за да могат посланията на артистите да стигнат до повече хора. Всеки експонат ще може да се продава на цена, която авторът сам ще определи и която ще получи, без да бъде взета комисионна, ако творбата му намери купувач…

Участниците в Art семестър ще оставят своето послание и по неподражаем начин ще кажат и покажат какво и защо си струва да знаем за личните си финанси, за парите, за богатството, за модерния свят и възможностите, които са невидими за повечето хора.

Изкуството кара хората да мислят арт. Парите карат хората да мислят финансово. Нека бъдем мислители!, казват от „Карол”. Първите участници в първия Art семестър на Корпоративния университет ще бъдат не просто творци, а арт мислители в областта на финансите.

Фрагмент от един великолепен бароков образец, който тълкува срещата между духовното и материалното: „Призоваването на Свети Матей” (1599-1600) от Караваджо (1571-1610). Снимка: Chiesa di San Luigi dei Francesi, Rome„Изкуството е способността да променяш хората със своята работа, да виждаш нещата такива, каквито са и после да създаваш истории, образи и взаимодействия, които променят пазара.” Дали по думите на американския експерт по маркетинг Сет Годин (Seth Godin; 1960) първите художници, приложници и дизайнери, участници в Арт семестър, наистина ще променят пазара? Идеята на „Карол криейтив” е с тази инициатива да бъде създадена цветна среда за знания и преживявания, които генерират интересни истории. Началото, а и не само то, ще бъде показано в специален електронен албум, с който участниците ще могат да представят своята философия за новите знания и своите послания към F-поколението. Но не просто за финансова грамотност, а за модерна финансова култура в един дигитален динамичен свят, в който знанията са най-ценния капитал, а въображението и креативността са търсени и желани във всяка област.

Проектът Арт семестър ще бъде представен за първи път в деня на отворените врати в Инвестиционен посредник „Карол” – 25 март, вторник. Адресът е 1164 София, ул. „Златовръх” 1, етаж 4, корпоративна библиотека, от 10.00 до 14.00 ч. Подробности можете да научите на телефон 02 4008 293 или от страницата на събитието във Facebook.

Сайтът за изкуство и култура www.artnovini.com ще бъде медиен партньор на Арт Семестър в Корпоративен университет „Карол” и ще отразява различните етапи на проекта: от селектирането на кандидатите до представянето на техните творби.

Очаквайте подробна информация за условията за кандидатстване.

За „Карол”:

Финансова къща „Карол” започва своята дейност през 1993 г. Тя е първата компания от финансова група „Карол”. Първоначалният фокус е валутната търговия. През 1997 г. компанията получава лиценз за инвестиционен посредник и екипът й нараства на 20 служители. Групата стартира първия си уеб сайт.

Три години по-късно, Инвестиционен посредник „Карол” получава лиценз да оперира на международните капиталови пазари и извършва първата си сделка на Фондовата борса в САЩ. През 2002 г. компанията стартира клоновата си мрежа в България (днес нейните филиали са над 80) и заедно с това услугата „Доверително управление на български и международни капиталови пазари”.

Възходът на компанията е осезателен, сега екипът й е съставен от над 200 висококвалифицирани специалисти, чиято работа допринесе в 12 поредни години „Карол” да получава наградата за най-много сключени сделки на БФБ-София.

Чрез Инвестиционен посредник „Карол” може да се търгува на БФБ, Уолстрийт или FOREX пазара. Управляващото дружество има пет фонда и е представител на един от гигантите в индустрията – Schroder Investment Management, който е с 200-годишен опит на финансовите пазари.

От няколко години компанията отделя голям ресурс и в сферата на образованието. В програмите на Корпоративен университет „Карол” – семинари, лекции, уебинари – са участвали над 1000 души. Вече пет поредни години от там предоставят годишна стипендия за докторант. Най-новият проект на университета е Арт семестър.

* * *

Програма за деня на отворените врати
в Инвестиционен посредник „Карол” (25 март, вторник, 2014 г.):


10.00 ч. – ИП „Карол” на българския капиталов пазар;
10.30 ч. – ИП „Карол” на международните пазари;
11.00 ч. – „Карол Капитал Мениджмънт” – нашите фондове;
11.30 ч. – „Карол Капитал Мениджмънт” - фондовете на Schroders;
12.00 ч. – Инвестиционно банкиране;
12.30 ч. – „Карол Стандарт” - Животозастраховане;
13.00 ч. – Образователни проекти;
13.30 ч. – Арт семестър.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1400-art-semester-ili-kak-da-sazdavash-izkustvo-artiticho-i-da-mislish-finansovo.html