„Музикаутор” и YouTube се споразумяха за българската музика в платформата

Снимка: © artnovini.com

СОФИЯ. Дигиталната платформа YouTube и българската организация за колективно управление на авторски права в музиката – „Музикаутор”, сключиха договор за лицензиране, благодарение на който българските и международни творци: композитори, автори на текст, аранжимент и т.н., ще генерират приходи от YouTube в България, съобщиха от дружеството.


Авторите, които „Музикаутор” представлява, вече ще получават възнаграждения за своите произведения и от гледанията в YouTube. Генерираните приходи ще се базират на рекламите, които текат преди, след и по време на видеоклиповете, качени на платформата.

„Щастливи сме от факта, че една от най-големите дигитални платформи стартира в България, с което потребителите получават още една възможност за легален достъп до музикално съдържание. С този нов източник на приход представляваните от „Музикаутор” автори ще имат вече и икономическа полза от употребата на техните произведения в YouТube. Постигането на това споразумение е важна стъпка, която създава нови възможности за правоносителите”, коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор”.

„Изключително доволни сме, че постигнахме споразумение с „Музикаутор” и представляваните от организацията творци. Това ще благоприятства създаването на българско съдържание и ще даде възможност на авторите да получават възнаграждения от видеоклиповете им в YouTube”, заяви Гудрун Швепе (Gudrun Schweppe), ръководителка на „Стратегическо развитие” / „Лицензиране на музика” (Strategic Partner Development Music Licensing/Publishing) в YouTube ЕМЕА. „Това също е и една голяма победа за представителите на YouTube-общността, за които слушането на музика и откриването на нови артисти в платформата е важна част от онлайн преживяването.”

Днес, 25 март, сключеният през уикенда договор, беше коментиран и на пресконференция на дружеството, на която беше обявено „началото на една позитивна кампания на „Музикаутор”. „Това, че сме сключили договор с YouТube, означава, че ние сме припознати като международен партньор”, каза Димитров.

Кампанията на дружеството си поставя няколко основни цели: да бъде подкрепена държавата с експертиза; да се насърчат авторите, за да творят в България и да получават адекватно заплащане за своя труд; и да се докаже, че тук може да се създаде механизъм за защита на музикалното съдържание, който да бъде адекватен и реципрочен на световния. „Кампанията ще бъде обвързана с това да получаваме и препращаме сигнали за нарушения, подадени от ползватели, автори и обикновените граждани“, сподели още Димитров. „Ще се опитаме тези сигнали да бъдат транспонирани в законодателството, защото те ще дадат база и мотивация за институциите да променят регламентите, по които работят. Освен това, те ще насърчат самите автори да произвеждат повече съдържание…”, допълни той.

В Световния ден на авторското право – 23 април (сряда), ще бъде организиран Ден на отворените врати в „Музикаутор”.

* * *

МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. от 104 български композитори и автори в София, член е на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) от 1993 г. и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) от 1996 г. В „Музикаутор” членуват над 2500 български автори. На базата на договори за взаимно представителство с над 60 чуждестранни авторски дружества, сдружението представлява авторите от близо 100 страни в света. „Музикаутор” е единственото дружество в България, оторизирано да защитава правата на членовете на тези дружества и да отчислява възнаграждения към тях.

С последните промени в Закона за авторското право и сродните му права (в сила от 12 март 2014 г.) „Музикаутор” е легитимирана като единствена организация, която има правото да събира възнаграждения за авторите от публично изпълнение на музика.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/muzika/1402-musicautor-i-youtube-se-sporazumyaha-za-bulgarskata-musika-v-platformata.html