С Troubled Ground Антония Гюрковска рисува „портрет” на Баня „Старинна”

Антония Гюрковска ще дебютира в Пловдив с инсталацията  Troubled Ground, която ще покаже в Баня „Старинна”. Снимка: © arttoday.orgПЛОВДИВ. Център за Съвременно Изкуство - Баня „Старинна” ще бъде домакин на първа изложба в на Антония Гюрковска в града. Експозицията, наречена Troubled Ground – сайт-спесифик инсталация, която с добре познати материали и усещания отразява интензивното пространство на сградата ще бъде открита на 5 април, събота, в 18.00 ч., съобщиха от Сдружение „Изкуство днес”, организатор на събитието.


В основата на тази изложба е проблематичното настояще и неясно бъдеще на сградата (за която в момента се водят дела за собственост), както и от парадоксалната наситеност на историческо минало и съвременен дух, които Антония Гюрковска пресъздава в своята творба-портрет на Баня „Старинна”. В същото време инсталацията въздейства почти физически върху усещанията на наблюдателя и поставя под въпрос пространствените му възприятия, казват кураторите. С този проект Антония продължава творческите си търсения и експерименти в подхода към живописта, нейното създаване, представяне и възприятие след последните й проекти Void and Compensation (2013), Container(2012) и The Skin I Live In(2013). В инсталацията Troubled Ground артистката отново работи с изключителна прецизност в нетрадиционни мащаби и пространствени равнини. Въпреки визуалната си наситеност, творбата подчертава празнотата и едновременно с това нейната повтаряемост. Подобно на живописните работи на Гюрковска, многобройните елементи на инсталацията създават цялостен образ, както и точките в картините, нанесени механично, изграждат съдържанието на действието, допълват организаторите на изложбата.

В какво точно се състои инсталацията Troubled Ground и как тя рефлектира естетиката на художничката и спецификата на Баня „Старинна”, ще можете да видите до 30 април 2014 г.

Внимание! Не е разрешено влизането в изложбата с обувки с високи токчета и/или тежки и остри предмети!, напомнят от Център за Съвременно Изкуство - Баня „Старинна”.

Биография:


АНТОНИЯ ГЮРКОВСКА е родена през 1984 г. в София. Завършила е специалност „Стенопис” в Националната художествена академия. През 2009 г. печели престижната стипендия „Фулбрайт”, която и позволява да запише магистърската програма по живопис в чикагския Арт Институт (Art Institute of Chicago). По-значителни от нейните изяви са Union League (2011) и Irritable Abstraction в Julius Caesar (2011) – и двете изложби са в Чикаго, Changing States of Matter (2012) в Brand New Gallery, Милано; Index (2012) в Kavi Gupta, Чикаго; The Question of Their Content (2012) в Zolla Lieberman Gallery; The Skin I live In (2013) в Kavi Gupta, Берлин; Armory Show в Ню Йорк (2012-2013), Art Miami I Basel (2013). През 2011 и 2012 г. води курсове по живопис и съвременно изкуство в Арт Института в Чикаго и в Националната художествена академия в София.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1407-s-trobled-ground-antonia-gurkovska-risuva-portret-na-bania-starinna.html