Абсолвенти от НАТФИЗ пристигат с „Рейс” в Дом „Витгенщайн”

Младите актьори от класа на проф. Златко Митков ще представят пиесата „Рейс” на Станислав Стратиев на 8 май в Българския културен институт във Виена. Снимка: © НАТФИЗ / Дом „ВитгенщайнВИЕНА. Един от драматургичните шедьоври на големия български писател Станислав Стратиев (1941-2000) - пиесата „Рейс” (Der Bus; 1980), ще бъде представена на 8 май от 19.00 ч. в театралната зала на Българския културен институт Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein, Pakkgasse 18, 1030 Wien). В спектакъла по легендарната творба ще участват абсолвенти от специалност „Актьорство за драматичен театър” на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” с ръководител проф. Здравко Митков.


„Пиесата „Рейс” на Станислав Стратиев е образец от абсурдния жанр в националната ни литература. Една черна комедия, която майсторски разиграва ситуацията на хванати в капана на загадъчен градски автобус персонажи”, казва проф. Митков. „Каран от анонимен шофьор, автобусът се отклонява от маршрута си и хвърля в паника пътниците. Със студентите се опитваме да проверим какви са възможните поведения на затворени в необичайна среда хора, как тяхната култура, образование, таланти и социална принадлежност диктуват реакциите им и събуждат неподозирани черти на характерите им. Проявят се човешки същности в крайна, екстремна ситуация. Творческата задача включва и намиране на най-адекватния жанров рисунък в актьорските средства и стил на сценичния разказ” – обобщава режисьорът на постановката.

Станислав Стратиев е свързан с поколението автори, изявили гражданската си позиция още в годините преди прехода. Пиесата „Рейс” е поставена за първи път на сцената на Сатиричния театър на 29 и 30 март 1980 г., а през 2007 г. участва и в световноизвестния фестивал в Авиньон, Франция. И днес тя звучи актуално и провокира размисли за нас самите, за нашата политическа култура и народо-психология. Един „авторазрез” с поглед 30 години по-късно, допълват от екипа на постановката.

Девет души (бел.ред.: в постановката на проф. Митков те са седем) пътуват в градски автобус към центъра на града, но неочаквано автобусът се отклонява от своя маршрут. Пътниците започват да осъзнават че никога няма да стигнат там за където са тръгнали. Страхът, паниката и ужасът и ги превръщат в прозрачна човекоподобна маса. Правим ли това, което е необходимо? Реагираме ли точно и навреме на злото? Не се ли крием от проблемите наивно смятайки, че по този начин те ще ни отминат? Какво губим и какво изтриваме от човешките си черти и докъде може да стигне човек, тръгнал по пътя на компромисите? Можем ли да стоим настрана от всичко, пасивни? Това са само част от въпросите, които пиесата поставя докато чудовищната неуправляема машина лети към своята гибел…

В постановката, която ще види публиката на Дом „Витгенщайн”, участват младите актьори Стелиан Радев, Лорина Камбурова, Любомир Любенов, Димитър Несторов, Рая Пеева, Михаил Сървански и Наталия Цекова.

Почитателите на Мелпомена, които искат да видят спектакъла „Рейс” в австрийската столица, ще могат да си купят билети в БКИ на 7 и 8 май на цени: 15 EUR, 12 EUR и 8 EUR.

През есента на 2013 г., студентите на проф. Здравко Митков, представиха пиесата на Станислав Стратиев по изключителен начин в рамките на Третия Международен фестивал на Световната асоциация на театралните училища (GATS) в Пекин. Тогава Любомир Любенов, които изпълнява ролята на Виртуоза, беше отличен с Голямата награда, а Рая Пеева като Влюбената с приза за актьорско присъствие. Тези награди им бяха връчени и за играта им в постановката „Сън в лятна нощ” (A Midsummer Night’s Dream; 1594-1596) от Уилям Шекспир (William Shakespeare; 1564-1616), която също беше представена на форума.

Фрагмент от премиерата на „Рейс” в Сатирата на 29 март 1980 г. Снимка: © Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов”***

СТАНИСЛАВ СТРАТИЕВ е роден на 9 септември 1941 г. Завършил е специалност „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Редактор във в. „Народна младеж” (1964-1968), а след това – до 1975 г. във в. „Стършел”. От 1975 г. е драматург в Държавния сатиричен театър в София.

Първият си текст Станислав Стратиев публикува през 1958 г. във в. „Средношколско знаме”; след това сътрудничи с разкази и фейлетони на вестниците „Народна младеж”, „Стършел”, „Пулс”, на списанията „Родна реч”, „Пламък”, „Септември”, „Театър” и др. Първата му книга е повестта „Самотните вятърни мелници” (1969), последвана от над двадесет други заглавия, сред които са „Подробности от пейзажа” (1978), „Българският модел” (1991), „Упражнения по другост” (1993), „Лице от Греко” (1997), „Вавилонска хроника” (2000) и др.

Негови пиеси са поставяни по цял свят, а „Сако от велур” (1976), „Рейс” (1980), „Рагаца” (1982), „Максималистът” (1984), „Животът, макар и кратък” (1986), „Балкански синдром” (1987), „Мамут” (1990), „От другата страна” (1993), „Зимните навици на зайците” (1996) са смятани за образци на комедийния жанр. Писателят е сценарист и на едни от най-популярните български филми като „Кратко слънце” (1979), „Оркестър без име” (1982), „Равновесие” (1983), „И Господ слезе да ни види (2001).

Станислав Стратиев е лауреат на престижни награди за драматургия, сред които са „Чудомир” (1978, 1992), Първа награда от Конкурса за европейска драматургия в Мобьож (Франция) за пиесата „Животът, макар и кратък – 1990, Втора награда от световния конкурс на „Би Би Си” (BBC) за пиесата „От другата страна”.

Премиерата на „Рейс в Сатиричния театър през 1980 г. се превърна в едно водещите събития в театралния живот на България. Режисьор на постановката тогава е Младен Киселов (1943-2012), сценографията е на Стефан Савов, костюмите на Константин Радев, автор на музиката е композиторът Димитър Вълчев, а на сцената се събира съзвездие от брилянтни български актьори като Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Васил Попов, Георги Кишкилов, Димитър Манчев, Хиндо Касимов, Светослав Пеев, Стойно Добрев, Коста Карагеоргиев, Пламен Дончев, Мария Статулова, Елена Кънева, Никола Анастасов, Ангел Георгиев, Сотир Майноловски, Димитър Георгиев, Мариана Аламанчева и Соня Маркова.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/teatar/1439-absolventi-ot-natfiz-pristigat-s-reis-v-dom-wittgenstein.html