Самуил Донков: С малко късмет ще постигна добри резултати в Рио

strelba

 

Поредицата „Олимпийските надежди на България” на Пресклуб „България” продължи със спечелилия първата квота за България за Рио още през 2014 година – състезателят по спортна стрелба Самуил Донков. На прескоференцията присъсътваха още  Валентин Андреев, личния треньор на Антон Ризов Веселин Петков

„Заминавам за първата ми Олимпиада на 31 юли. Настроението е добро, приповдигнато. Постигнатите резултати и в двете дисциплини – 50 м пистолет и 10 м пневматичен пистолет, са стабилни. Ще направя всичко по силите ми и с малко късмет, се надявам да постигна добри резултати”, – сподели пред репортерите в Пресклуб „България” Самуил Донков.

Самуил Донков допълни, че от ИКЕЯ, където състезателят работи, са проявили разбиране и го подкрепят в спортната му кариера, като са му осигурили време за тренировки и двумесечен отпуск за Олимпиадата. Най-добрите състезатели по спортна стрелба пистолет, мъже от Сърбия, Испания, Русия, Португалия, Китай и Корея са основните му конкуренти в Рио.

„Тренировъчният процес протече нормално. Нивото на Самуил се покачи. През месец май той спечели златен медал на 50 м пистолет в силния международен турнир в Пилзен, а на международния турнир в Нови сад, където той зае съответно 4 и 5 място, и в двете дисциплини от осемте финалисти шест ще участват в надпреварата в Рио” – заяви Валентин Андреев, треньор на Самуил Донков.

„Ще се борим да влезем във финал” – каза Веселин Петков, наставник на европейския шампион от 2015 г. Антон Ризов, който ще се състезава в дисциплините 10 м въздушна пушка, 50 м пушка три положения и 50 м пушка легнал.

Петков сподели пред журналистите, че Ризов е добре подготвен за втората си Олимпиада. Отскоро стреля с нова малокалибрена пушка, с която на турнира в Нови Сад е постигнал личен рекорд в дисциплината 50 м пушка легнал.

Петков информира и за проблемите с базата за спортна стрелба, особено за тренировките с малокалибрено оръжие.„На стрелбището в Панчерево цари пълна разруха, то е неизползваемо, а на Гео Милев в почивните дни не може да се тренира”.

Спортният директор на Българския стрелкови съюз Димитър Тодоров коментира, че и тримата състезатели с квоти за Рио  – Антоанета Бонева (25 м пистолет и 10 м въздушен пистолет, жени), Антон Ризов и дебютантът Самуил Донков са подготвени добре.

„Без база няма как да се случат нещата – заяви Тодоров – Упехите, които имат състезателите по спортна стрелба се дължат най-вече на тяхната и на треньорите им силна мотивация. Проблем с базата имат и клубовете в страната. Няма спорт без база. А спортната стрелба спечели три квоти за Рио 2016.”

Source Article from http://insport.bg/2016/07/25/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D1%81/?utm_source=rss&utm_medium=rss