Панчо Пасков – зъболекарят със сабя в ръка на игрите в Рио

pancho-paskov

Зъболекарят със сабя в ръка. Това е 22-годишният Панчо Пасков, от гр. София. Единственият фехтувач, който ще представя България на олимпийските игри в Рио. Преди да замине за най-големия спортен форум на планетата, той успешно завърши 3-и курс „Стоматология“ в медицинския университет.

Пасков е първият ни състезател по фехтовка, който печели квота за олимпийските игри от 28 години насам. Тогава на игрите в Саул през 1988 г., представители на България са Николай Маринчешки, Николай Матеев, Георги Чомаков и братята Васил и Христо Етрополски.

Панчо Пасков
Панчо Пасков

22-годишният софиянец започва да тренира професионално със сабя само на 10 години. Възпитаник е на фехтовален клуб „Свечников” и негов треньор е многократният медалист на държавни първенства Ивайло Воденов. Най-големият успех за Панчо е завоюването на второто място на европейската купа в София през 2011г.

Състезателят ни по фехтовка споделя, че за него участието му на олимпийските игри е сбъдната мечта, а амбициите му за Рио са големи.

„За всеки един спортист е мечта да отиде на олимпиада. Радвам се, че на мен ми се отдава тази възможност и наистина е сбъдната мечта. Искам да съм напълно концентриран, да покажа това, което мога и се надявам разбира се, всеки който е там, иска и отива за олимпийска титла“, казва Панчо пред БТВ.

Софиянецът не се притеснява от натоварената си програма и успява да съчетава следването на стоматология с дългите часове, прекарани в залата.

„Двете неща се допълват се взаимно бих казал, защото едното те разсейва от другото и можеш и на двете места да се концентрираш, ако си организирал добре времето и програмата има време за всичко, има време за всичко“, допълни младежът.

Задачата на Пасков в Рио е тежка. Още в първата си среща той се изправя срещу 1-я или втория в световната ранглиста. Въпреки това, Панчо твърди, че не е притеснен и че ще направи всичко възможно да напише нова златна страница в историята на българската фехтовка.

Source Article from http://insport.bg/2016/07/29/%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D1%8F-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5/?utm_source=rss&utm_medium=rss