България с четири отбора във финалите на Eвропейските летни купи в тениса

tenis-ev-kupi-boys-16-medals

За първи път в историята на българския тенис ще имаме четири български отбора на финалите на Eвропейски отборни летни купи. До голямата битка в престижните надпревари достигнаха отборите ни за момичета и момчета до 12 г. и до 16 г. Финалите се играят другата седмица във Франция и в Унгария.

Отборът на България за момичета до 12 г. победи Испания, Турция, Беларус и Франция и спечели квалификационния кръг, който се проведе на Българския национален тенис център от 26-и до 29-и юли. По този начин тимът, воден от Крум Крумов и в състав Стела Пеева (ТК „Авеню“, Бургас), Kатерина Димитрова (ТК „Локо 98“, Пловдив) и Денислава Глушкова (ТК „Дема“, София), си осигури участие в надпреварата от 4-и до 7-и август в Аячо, Франция. Пеева и Димитрова са част от проекта на БФТ, който стартира тази година „3Т – Тенис Тийм Талант“.

„Този успех се дължи и на това, че благодарение на програмата 3Т с децата имахме възможност да пътуваме и да играят в доста турнири. Показаха много добри резултати и се надявам, че следващата седмица ще продължим да играем на високо ниво.“, заяви Крум Крумов, капитан на отбора.

Основната цел на проекта е в следващите години с най-талантливите български деца във възрастите до 11 г. , 12 г., 13 г. и до 14 г. да бъдат сформирани отбори и да бъде финансирано участието им по най-силните състезания в Европа и света.

Проектът стартира с два отбора до 12 г. – отбор А и отбор Б. Международният календар на първия отбор включва участие в 9 от най-силните международни състезания, а на втория – 6. Всеки отбор се състои от 2 момчета, 2 момичета и 1 треньор. В проекта се включват лагери преди международните им участия и работа с психолог. Всички разходи се поемат чрез финансиране от проекта.

Отборът на България за момчета до 12 г. – Динко Динев (ТК „Черноморец“, Бургас), Драгомир Драганов (ТК „15:40“, София), Янаки Милев ( (ТК „Локо 98″, Пловдив) с капитан Йордан Кънев, се класира на финалите на Европейската лятна купа, след като преди седмица в Галац (Румъния) победи тимовете на Швейцария, Испания, Молдова и Полша. Финалите в тази възрастова група са от 4-и до 7-и август в Академията на Патрик Муратоглу в Ница (Франция).

„Успехите на нашите отбори са изключителни. Имаме много талантливи състезатели и очевидно дългосрочната стратегия на БФТ и работата ни за развитие на юношеския тенис дават резултати.“, заяви генералният секретар на БФТ Катерина Генова.
Момчетата в състав Леонид Шейнгезихт (ТК „Левски”, София), Адриан Андреев (ТК „Левски”, София) и Йоан Георгиев (ТК „Стоянстрой” Пловдив) с капитан Пресиян Коев спечелиха квалификацията в Лондон, записвайки победи над Швеция и Швейцария. Финалите са от 1-и до 3-и август в Льо Туке, Франция.

Отборът ни за момичета до 16 г. в състав Розалина Юсева (ТК „Дема”, София), Гергана Топалова (ТК „Малееви“) и Цвети Йотова (ТК „Стоянстрой” Пловдив) с капитан Валентин Димов стигна до финала на квалификацията в Берлин, побеждавайки Германия и Франция. Момичетата не успяха да се справят с Украйна, което им отреди ролята на непоставени на финалите от 1-и до 3-и август в Будапеща (Унгария).

Отборът на България за юноши до 18 години с капитан Петър Рангелов и в състав Александър Донски (ТК „Левски”, София), Златан Палазов (ТК „Локомотив”, Пловдив) и Тони Нейков (ТК „Железничар 96“, Пловдив) спечели финала в утешителната надпревара на квалификацията на европейската лятна купа. Девойките в тази възраст г. в състав Михаела Кафтанова (ТК „Дема”, София), Елизабет Данаилова (ТК „15:40“, София) и Деря Яхе (ТК „Локо 98“, Пловдив) с капитан Галя Ангелова не можаха да преминат квалификациите.

Успоредно с развитието на тенис талантите чрез програмата „Тенисът – спорт за всички“, която предлага богат държавен и регионален календар, у нас се работи и за масовия спорт.

Добрите новини за родния тенис не спират дотук – в момента четири българки се намират в Топ 200 на ранглистата на WTA – Цветана Пиронкова, Елица Костова, Изабелла Шиникова и Виктория Томова, а Сесил Каратанчева е съвсем близо.

Source Article from http://insport.bg/2016/07/31/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D1%81-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/?utm_source=rss&utm_medium=rss