Майк Лей „нарисува” кинопортрет на Търнър – художникът на светлината

Актьорът Тимъти Спел (Timothy Spall) направи изключително силна роля като британския художник Уилям Търнър (J.M.W Turner; 1775-1851). Снимка: © Film4КАН. Режисьорът Майк Лей (Mike Leigh; 1943) се завърна… за пети път на Лазурния бряг, при това по възможно най-блестящия начин. Лауреатът на „Златна палма” от 1996 г. за класиката „Тайни и лъжи” (Secrets & Lies) представи в рамките на Основната конкурсна програма на 67-ия Фестивал в Кан (67th Festival de Cannes) най-новия си филм „Г-н Търнър” (Mr. Turner; 2014) - киноепос, посветен на гениалния британски художник Джоузеф Уилям Търнър (J.M.W Turner; 1775-1851), съобщи официалният сайт на авторитетния форум.


С мащабния кинопортрет на големия артист, който е сред най-ярките представители на Романтизма, Майк Лей връща зрителите във Викторианска Англия и създава фин психологически филм, чрез който прави паралел между живописта и изкуството на киното, пише Шарлот Павар (Charlotte Pavard) от екипа на фестивала.

В тази лента, британският режисьор, известен с таланта си да създава изтънчени портрети на хора от обикновения живот, се обръща към една необикновена личност. В тази биографична драма той представя четвърт век от живота на великия художник и член на Кралската академия Уилям Търнър. Лей „рисува” портрет на „ексцентричен, изпълнен с революционни идеи и пророчески прозрения” човек, на изключително продуктивен художник – автор на повече от 20 хиляди произведения (днес, голяма част от тях могат да бъдат видени в Tate Gallery в Лондон).

Като възстановява прецизно сцени от неговите картини, например, от акварелите „Играчи на билярд” (The Billiard Players; 1827) и „Художникът и неговите почитатели” (The Artist and his Admirers; 1827), режисьорът показва възхитителното майсторство на художника, дори когато си служи с изключително пестеливи изразни средства. Според Лей, Търнър е не само „велик и страстен художник, който искал да пише и рисува непрестанно”, но също и обикновен човек, със своите силни и слаби страни. „Г-н Търнър” се опитва да отрази неговата многостранна личност в тоналност, редуваща философската дълбочина на гениалното му творчество с елегантен хумор…

Във филма си постановчикът ни представя животът на художника, изпълнен с пътешествия, неговата самота и безгранична страст към живописта… Търнър живее в обкръжението на своя баща и на вярната си гувернантка, а неговата ексцентричност и талант му носят славата на най-великия пейзажист на XIX в.

В ролята на „художника на светлината”, смятан за предшественик на импресионизма, публиката в Кан видя блестящото изпълнение на британския актьор Тимъти Спел (Timothy Spall), когото киноманите познават от още един исторически филм на Лей – „С главата надолу” (Topsy-Turvy; 1999).

„Търнър е велик, възвишен, рационален художник.... неговият живот е бил наистина завладяващ”, казва Режисьорът Майк Лей (Mike Leigh), чиито филми, от 1993 до 2010 г., имат четири награди от Фестивала в Кан. Снимка: © Film4След световната премиера на „Г-н Търнър”, която се състоя на 15 май, на специалната пресконференция, фрагменти от която обобщи Хана Бенаюн (Hannah Benayoun), режисьорът Майк Лей заяви: „Търнър е велик, възвишен, рационален художник. На мен ми беше лесно да направя интересен филм, защото неговия живот е бил наистина завладяващ. Режисьорът трябва да е изпълнен със симпатия към своя герой, да умее да съпреживява с него. Животът на Търнър не е бил никак лек и докато снимахме, аз изпитвах дълбоко съчувствие…” А по повод историческата достоверност на филма режисьорът допълни: „Веднъж вече съм работил по филм, чието действие се развива във Викторианската епоха и трябваше да пресъздам действителна картина. Но в този филм пред мен стоеше задачата да създам действителен персонаж! Затова ние проведохме огромна работа и с исторически документи… Но както обикновено, работихме без сценарий!..”

Изпълнителят на главната роля Тимъти Спел сподели: „За да не изглеждам нелепо на екрана, в продължение на две години се занимавах с рисуване и живопис. В същото време работих и над своите емоции. Отношенията на Търнър с неговата майка оставят дълбоки рани в неговото сърце; той е бил същински „инвалид” по отношение на емоциите, особено с жените…”  

Великолепният оператор Дик Поуп (Dick Pope), чиято задача е била да пресъздаде могъщата сила на светлината в творбите на Търнър, беше лаконичен: „Намерихме тази удивителна светлина в графство Корнуол. Беше лятото, когато там светлината е такава, каквато ни трябваше…”

Британският художник Уилям Търнър е автор на основни за модерното изобразително изкуство произведения като „Венеция: Митницата и Сан Джорджо мажоре” (Venice: The Dogana and San Giorgio Maggiore; 1834) и „Дъжд, пара и скорост…” (Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway; 1844) и др. На негово име, през 1984 г., беше учредена The Turner Prize – най-престижната награда за британско съвременно изкуство.

Снимка: © Tate Gallery, London* * *

Търнър vs. Айвазовски
www.artnovini.com (8 юли 2011 г.)

Снимка: © Централен морски музей, Санкт Петербург* * *

Айвазовски vs. Търнър
www.artnovini.com (8 юли 2011 г.)

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/kino/1462-mike-leight-narisuva-kinoportret-na-turner.html