Внуци на Пеги Гугенхайм съдят фондация „Гугенхайм” заради музея във Венеция

Обект на правния спор e управлението на колекцията Peggy Guggenheim Collection в Palazzo Venier dei Leoni... Снимка: Screenshot of youtube.com ПАРИЖ. Сандро Румни (Sandro Rumney), неговият полубрат Никола Елион (Nicolas Hélion) и пет от техните деца - внуци и правнуци на легендарната галеристка и меценат Пеги Гугенхайм (Peggy Guggenheim; 1898-1979), са подали съдебен иск срещу Фондация „Гугенхайм” (Solomon R. Guggenheim Foundation) в Ню Йорк, събощи The Guardian, цитиран от lenta.ru. Причина да се обърнат към съда са нарушените, според тях, условия за съхраняването на The Peggy Guggenheim Collection, които тяхната родственица е разпоредила пред смъртта си. Първото заседание на съда се състоя вчера, 21 май.


Внуците на Гугенхайм смятат, че от строг контрол се нуждае постоянната експозиция в Palazzo Venier dei Leoni, който се намира на Канале гранде във Венеция. Част от експонатите там били преместени в депо, за да бъде освободено място за временни изложби, но това – твърдят те – било нарушение на правилата.

Румни и Елион смятат да си върнат средствата, които тяхната баба е завещала в полза на фондацията. Те се позовават на кореспонденцията между Пеги и нейният братовчед Хари Гугенхайм – бивш президент на фондацията, които потвърждават, че нейните условия за строг контрол върху колекцията, са били приети от бившите управители на организацията.

Администрацията на фондация „Гугенхайм” реагира остро на предявените претенции, като ги нарече „неоснователни”. Нейни представители припомниха, че внуците на именитата галеристка не са включени в завещанието й, и в резултат на това, имуществото й било наследено от първородния й син Синбад Вейл (Michael Cedric Sindbad-Vail; 1923-1986).

От ръководството на фондацията смятат, че внуците на колекционерката няма да спечелят делото, така както се случи и при техния първи опит, със същите претенции, през 1994 г. Две години по-късно, управата на фондацията и внуците постигнаха споразумение, но днес Румни и Елион са убедени, че въпреки сключения договор с фондацията, нарушенията от нейна страна не са предотвратени, и обвиняват ръководството й в „комерсиален цинизъм”, твърди The Guardian. Двамата братя, които са деца на единствената дъщеря на Пеги Гугенхайм от първия й брак с писателя Лоурънс Вейл (Laurence Vail) - Пиджийн (Pegeen Vail Guggenheim; 1925-1967), се разгневили и от факта, че от 181 творби в постоянната експозиция, 75 – сред тях произведения на Марк Ротко, Александър Калдер, Едуардо Чилида, Анселм Кийфър, Сай Туомбли, Жан Дюбюфе и др. – са от дарението на Ханелор и Рудолф Шулхоф (Hannelore and Rudolph Schulhof). Освен това, до табелата „Peggy Guggenheim Collection” била монтирана и плоча с надпис „Schulhof Collection”. Според тях, различните спонсорски приеми пък са „осквернили” градината на двореца от XVIII в., известна днес като Nasher Sculpture Garden, в чиято стена е положена урната с праха на именитата им баба, както и тленните останки на нейните 14 кучета…

На въпрос на журналисти за това, какво е да водиш съдебни дела в продължение на 20 години, 55-годишният Румни отговорил: „Това е непоносимо тежко”. Известно е, че преди осем години той преживя инсулт, но така и не е възстанови напълно, допълва изданието.

Колекцията на Пеги Гугенхайм във Венеция съдържа около 300 великолепни произведения на модерното изкуство, след които са творби на Пабло Пикасо, Амадео Модилияни, Василий Кандински, Хуан Миро, Франсис Пикабия, Пийт Мондриан, Джорджо де Кирико, на Джаксън Полък, на втория й съпруг Макс Ернст (Max Ernst; 1891-1976), с когото живее от 1942 до 1946 г., и др. Музеят във Венеция е основан през 1951 г. и е неин дом до края на живота й през 1979 г. Palazzo Venier dei Leoni влиза в състава на фондация „Гугенхайм”, в която са още музеите в Ню Йорк, Билбао и Абу Даби, през 1976 г.  

В момента в музея представя изложбата „Само за твоите очи” (For Your Eyes Only – from Mannerism to Surrealism) от колекцията на Ришар и Ула Драйфус-Бест (Richard and Ulla Dreyfus-Best) от Базел, Швейцария.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1463-vnuci-na-peggy-guggenheim-sudiat-guggenheim-foundation.html