Денислав Коджабашев: Премиите за Параолимпиадата са подигравателни

Снимка: Димитър Чокоров
Снимка: Димитър Чокоров

Световният шампион по тенис на маса за хора с увреждания от 2015 г. Денислав Коджабашев изрази възмущението си от обявените премии за призови класирания на Параолимпиaдата в Рио.

Възнагражденията са в пъти по-малки от парите за завършилите преди дни игри в Бразилия. Златен медал на Параолимпиадата е оценен от държавата срещу 50 000 лв.

Публикуваме без редакторска намесена написано от Коджабашев във Фейсбук:

Уважаеми г-н Министър,
Искам да Ви благодаря, затова че четири дни преди дългоочакваното пътуване за най-големия форум за нас, Параолимпиадата в Бразилия, ни повдигате духа и настроението с обявените от Вас подигравателни премии. Обидно е да омаловажавате труда ни. Той не е пет пъти по-малък от този на „здравите“ спортисти. И да Ви припомня, че в Пекин 2008 г. за олимпийци и параолимпийци бяха еднакви. В Лондон 2012 г. бяха по-ниски, но не и пет пъти.

Благодаря и затова, че трябваше да почакам 8 месеца, за да получа наградата си за сребърния медал от европейското първенство в рамер на 3400 евро. Също така благодаря и затова, че бях отлично възнаграден за спечеления златен медал на Световните игри в Сочи с премията от 0 лева. Виждам, че ни цените високо за усилията, които полагаме и начина по който представяме България и съм Ви безкрайно благодарен. Бях на косъм да се откажа от участие, но няма да Ви доставя това удоволствие. Ще участвам заради моето семейство, заради моите приятели, заради всички, които ме подкрепят и заради хората, които са работили с мен и са вложили средства и ужасно много труд за да бъда това, което съм!

Ще дам всичко от себе си, за да зарадвам всички истински българи и да разочаровам Вас! И не парите са проблемът! Не оставайте с грешно впечатление. Ако успея да се класирам в платените места, аз ще даря цялата премия, защото парите не са най-важното нещо на този свят, а Уважението! Това не е нашата България, която уважаваше спортистите си и правеше всичко за да са номер 1! Съжалявам, че трябва да го кажа, но това може да е последното ми състезание. На път сте да ни прогоните и нас!

Винаги верен
Денислав Коджабашев

Source Article from http://insport.bg/2016/08/28/%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0/?utm_source=rss&utm_medium=rss