Светият престол ще присъедини Антони Гауди към лика на блажените

БАРСЕЛОНА. Знаменитият каталунски архитект Антони Гауди (Antoni Placid Guillem Gaudi i Cornet; 1852-1926) ще бъде обявен за блажен от папа Франциск (Papa Francesco) през 2015 г. Активисти от асоциацията, предложила беатификацията (от лат.: Beatus – честит, блажен, и facio – правя някого честит, блажен) на гениалния творец, вече десет години събира документи за неговия живот, както и сведения, с кого се е познавал, съобщава англоезичното издание The Local Spain, цитирано от lenta.ru.


„Ако всичко премине благополучно, процесът ще завърши през пролетта на 2015 г.”, заявил ръководителят на кампанията Жозе Алмузара (José Manuel Almuzara). Според правилата на Католическата църква, присъединяването към лика на блажените е третата от четирите стъпки преди канонизирането за светец. За да бъде причислен Антони Гауди (на испански: Антонио Гауди) към лика на светците, пред Ватикана трябва да бъдат представени достатъчен брой доказателства за чудесата, случили се благодарение на него. По всяка вероятност големият архитект ще бъде обявен за блажен, но няма да може да бъде канонизиран като светец, тъй като едва ли ще бъдат намерени доказателства за извършено от самия него чудо, смятат експерти по църковните дела.

Антони Гауди е един от най-известните архитекти не само в Испания, но и в света. Неговото творчество излиза извън пределите на еклектизма от XIX в. и на доминиращите в пределите му исторически стилове, за да влезе в света на неравните, заоблени повърхности, за да създаде своя неповторим и безгрешно разпознаваем стил – уникален синтез между стила „мудехар” (симбиоза между испански и арабски архитектурни елементи), неоготика, ар нуво, сюрреализъм, кубизъм…

Сред най-ярките образци, създадени от Гауди, са парка и двореца Гуел (Parque Güell, Palau Güell), Casa Batlló, Casa Vicens, Епископския дворец в Асторга, Casa Calvet, уникалната катедрала „Светото семейство” (La Sagrada Familia), за чийто главен архитект той е назначен през 1882 г. и др. Много от сградите, проектирани от него, са в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1468-svetiat-prestol-ste-prisaedini-antoni-gaudi-kam-lika-na-blagenite.html