С „Манифестации на личното” започва второто издание на София Куиър Форум

Фрагмент от видеоинсталацията Multiwoman на чешката художничка Дарина Алстер. Снимка: © Darina Alster / xaspel.netСОФИЯ. В галерия „Васка Емануилова” (бул. „Янко Сакъзов” 15) ще бъде дадено началото на второто издание на София Куиър Форум (Sofia Queer Forum), което ще се проведе от 29 май до 5 юли 2014 под мотото „Манифестации на личното” (Manifestations of the Personal). Куратор е Стефка Цанева, а организатори са Боряна Росса и Станимир Панайотов.


Събитието, занимаващо се с проблемите на пола, половата идентичност и сексуалността в контекста на изкуството и теорията, ще бъде открито днес, от 19.00 ч., с груповата изложба „Манифестации на личното”, в която със свои творби участват Анотния Гюрковска, Боряна Росса, Войн де Войн, Иво Димчев, Кирил Биков, Красен Кръстев и Паул Дунка, Лубри, Наталия Тодорова, Светозара Александрова и Станка Колева.

„Общата експозиция е вид провокация – оголване и разкриване, създаване на множество споделени лични пространства. Противоречиви и разнопосочни интимни самоизразявания на единадесет автори, някои от които вглъбено изследват собствената си същност, други се занимават с феминизъм, религия и фетишизъм, трети пък изхождат от личната си история в търсене на базисния въпрос за предопределеността. Не е случайно, че в изложбата преобладават авто/портретите, които преди всичко представляват само/съзерцание и само/анализиране…”, пише сайтът на събитието.

Колажът „Метафизика на красотата” (2014) на Светозара Александрова е част от изложбата „Манифестации на личното”, която ще открие София Куиър Форум 2014. Снимка: © Светозара Александрова / veg.sghg.bgУспоредно с провеждането на изложбата, в постоянната експозиция на галерията ще бъдат показани работи от серията еротични пластики на именитата българска скулпторка Васка Емануилова (1905-1985), които авторката създава в края на 30-те години на XX в., съобщават организаторите.

В рамките на София Куиър Форум 2014 ще бъдат представени още видеоинсталацията Multiwoman на чешката артистка Дарина Алстер (Darina Alster) и прожекция на късометражни филми от Източна Европа, селектирани от чешкия Мезипатра Куиър Филм Фест (Mezipatra Queer filmovy festival). И двете събития ще се проведат в the fridge & Социален център „Хаспел” (бул. Мадрид 8) заедно с изложбата „Емоционални обекти”, създадена с предварително предоставени от публиката лични вещи и истории…

Филмовата програма включва и американския документален филм на Кимбърли Рийд (Kimberly Reed) „Блудни синове” (Prodigal Sons; 2008), който ще бъде показан на 19 юни. Филмът е носител на награди от фестивалите в Нешвил и Флорида, фестивалът за документално кино в Солун и фестивалите за ЛГБТ кино в Копенхаген и NewFest в Ню Йорк. В рамките на София Куиър Форум - на 26 юни – ще се състои и световната премиера на филма „Няма място за нови кучета” (No Country for Young Man, 2014) на Олег Мавроматти и РО68.

Теоретичната програма на форума включва лекция на Ейми Брицгел (Dr. Amy Bryzgel) – преподавател по история на изкуството в университета в Абърдийн, Шотландия, автор на мащабното проучване Performing the East за джендър пърформанс изкуство в Източна Европа. Към лекцията, която ще се състои на 3 юни, ще бъде проведена и панелна дискусия с Лъчезар Бояджиев (артист) и Снежанка Михайлова (артист и философ).

Официалното парти по случай откриването на форума е насрочено за 31 май (събота) в клуб „Жул Верн” и ще включва музикален пърформанс на dreammachine и dj сетове на Войн де Войн и Жулиета Интергалактика.

София Куиър Форум 2014 се провежда в контекста на инициативата „Нови леви перспективи”.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1469-s-manifestacii-na-lichnoto-zapochva-vtoroto-izdanie-na-sofia-queer-forum.html