В Пушкинския музей ще се рисува от натура по случай 102-ия му рожден ден

Студенти рисуват копия на класически творби в Пушкинския музей в Москва. На 31 май там ще посрещнат гостите си за неговия 102-и рожден ден с арт инициативата „Да рисуваме задно”. Снимка: ГМИИ им. А.С. ПушкинаМОСКВА. По повод 102-та годишнина от откриването на световноизвестния музей за изобразително изкуство „А.С. Пушкин” (ГМИИ им. А.С. Пушкина), неговият екип ще проведе арт инициативата „Да рисуваме задно”, съобщава сайтът arts-museum.ru. На рождения ден на музея, 31 май, от 12.00 до 17.00 ч., всеки посетител ще получи моливи и хартия (или може да донесе свои), за да рисува от натура.


Художествената акция ще се проведе в Главната сграда, в Галерията за европейско и американско изкуство от XIX и XX в., в Отдел „Лични колекции”, както и на площада пред Главната сграда на ул. „Волхонка” 12 и в парка на Центъра за естетическо възпитание „Музеон” (Колымажный переулок 6), допълват от пресслужбата на музея.

В инициативата могат да участват професионални художници, студенти по изкуствата, родители с деца, и въобще всички, които обичат да рисуват или искат да опитат силите си в областта на рисуването, припомняйки си своите любими произведения от детството. Върху всяка една от рисунките ще бъде поставен специален печат – „свидетелство за това, че на рождения ден на музея вие бяхте с нас”, допълват от Пушкинския.

На 31 май, гостите на музея ще могат научат повече за неговата уникална графична колекция, която наброява над 380 хил. листа. Част от фонодвете вече са цифровизирни и в събота посетителите ще имат възможността да видят в специалните мултимедийни павилиони образци на британската, руската, японската и германската графика.

В Главната сграда на музея, ценителите ще видят вълнуващата изложба „Анри Матис. Портрети на Сергей Юткевич: тема с вариации”, разказваща историята за създаването на четири рисунки от колекцията на музея. А почитателите на класическото изкуство ще могат да видят експозицията с френски гравюри от епохата на Рококо „Галантни игри” (продължава до 16 юни 2014 г.) и вдъхновяващата изложба „Големите живописци на Ренесанса от академията „Карара” в Бергамо” (продължава до 27 юли) с творби на Якопо и Джовани Белини, Ботичелли, Перуджино, Филипо Лото и др.

Регистрация за участие в акцията „Да рисуваме задно” и за различите екскурзии, могат да бъдат направени в сайта на музея.

Държавният музей за изобразително изкуство „А.С. Пушкин” е един от най-старите в Русия. В днешната сграда на Волхонка, той е преместен през 1912 г. В неговата колекция има над 670 хиляди произведения на живописта, графиката, скулптурата, архитектурни паметници, нумизматични образци, фотографии…

Създател и първи директор на музея от 1911 до 1913 г. (тогава - Музей за изящни изкуства на името на император Александър III при Московския университет) е видния учен проф. Иван Цветаев (1847-1913). От 1961 г. до юли 2013 г. директор на Пушкинския музей е знаменитата изкуствоведка акад. Ирина Антонова (1922), която днес е негов президент, а директор е Марина Лошак.


По данни от 2012 г., годишно музеят е посещаван от над един милион души.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1471-v-pushkinskia-musei-ste-se-risuva-ot-natura-po-sluchai-102-mu-rogden-den-.html