Във виенския MuseumsQuartier дойде „Лятото на звуците”

Лятото в MuseumsQuartier вече започна. Снимка: © Stefanie / artnovini.com ВИЕНА. Лятото в световноизвестния виенски Квартал на музеите (MuseumsQuartier Wien; MQ) вече започна и ще премине под мотото „Лято на звуците” (MQ Summer of Sounds). Началото дадоха, още в началото на юни, групата Ja, Panik с концерта си Wherever We Are is Always LIBERTATIA и звуковият арт проект architecture and sound на Херберт Голини (Herbert Gollini) и Хелмут Волфгрубе (Helmut Wolfgrube), които използваха за своеобразна сцена фасадата на Музея за модерно изкуство (mumok). Лятото в MQ ще продължи до 28 септември т.г., припомниха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.


Екипите на музейния комплекс са подготвили над 70 събития, голяма част от които ще бъдат проведени на открито. Вътрешният двор на музея вече се е превърнал в своеобразна градина на звуците, като през седмицата от „музикалния остров” на радио FM4 звучат съставени от радиостанцията компилации на хитове, а през почивните дни, известни диджеи представят специални сетове за програмата Weekend Sounds. Посетителите могат да се насладят на тяхното изкуство, докато си почиват на уникалните сини шезлонги Enzi, разпръснати из двора на музея, или пък докато похапват и пийват бира в няколкото заведения…

На 3 юли (четвъртък) пред музея „Леополд” (Leopold Museum) ще се състои концерт с камерна музика на проекта Joseph Haydn Institute for Chamber Music and Special Ensembles of the mdw – University of Music and Performing Arts Vienna – естествено под открито небе. На класическата музика ще бъде посветен и 7 септември (неделя), когато от 11.00 ч., в „белия музей” ще се състои Duo Cello – Piano Concert, в който известният австрийски челист Рудолф Леополд (Rudolf Leopold) – син и съименник на големия колекционер и основател на прочутата колекция, и пианистът Кристиан Шмид (Christian Schmidt) ще свирят творби от Лудвиг ван Бетовен (Ludwig van Beethoven; 1770-1827), Йоханес Брамс (Johannes Brahms; 1833-1897) и от аржентинския композитор Алберто Хинастера (Alberto Ginastera; 1916-1983).

Лятна вечер в MQ - поглед към Музея за модерно изкуство (mumok). Снимка: © Hertha HurnausВ събота, 26 юли - на три открити сцени в MQ ще се проведе фестивалът на съвременна електронна музика New Ways, в който ще участват някои от най-известните австрийски изпълнители. Форумът ще бъде открит от изложбата New Ways of Doing Nothing, която ще бъде експонирана в Kunsthalle Wien. На 12 септември (петък), пък, във фонтана на Квартала на музеите, под музикален съпровод, ще бъде издигната цветна водна киноскулптура. На същата вълна през тази година ще бъдат традиционният литературен фестивал „Оригинално звучене” (O-Töne), който ще се състои от 10 до 28 юли, както и филмовият фестивал за дигитално кино frame[o]outот 11 юли до 30 август

Специална програма, с много работилници и изненади, са подготвили за най-малките от детския музей ZOOM, където още в първия ден на лятото, 22 юни, те ще могат да свирят на музикални инструменти, изработени от рециклирани отпадъци.

Финалните акорди на „Лято от звуци” ще изсвири австрийската електропоп група Gustav, зад която стои виенската любимка Ева Янчич (Eva Jantschitsch). Концертът, в който бандата ще представи втория си албум Verlass die Stadt (2014), ще се състои на 25 септември (четвъртък).

Пълната програма на Summer of Sounds можете да видите на сайта на MuseumsQuartier Wien.

MQ е едно от десетте най-големи културни пространства в света (площта на комплекса е около 60 000 кв. м). На Museumsplatz 1/5 (1070 Wien) са събрани три от водещите австрийски музеи за изобразително изкуство – Leopold Museum, който притежава най-голямата в света колекция от творби на художника Егон Шиле (Egon Schiele; 1890-1918); Музеят за съвременно изкуство на фондация „Лудвиг” (mumok) – в чиито 5 надземни и 4 подземни етажа, на площ от 4800 кв. м, са събрани повече от 7000 произведения на модерното и съвременното изкуство – и Kunsthalle Wien, който винаги залага на изключително интересни тематични изложби. От 2001 г. в Квартала на музеите се помещава и първият в Австрия детски музей – ZOOM Children’s Museum, който има над 100 хиляди посетители годишно.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1494-vav-vienskia-museumsquartier-diode-lyatoto-na-zvucite.html