Владимир Луков отново ни заведе на „Мястото, където започва безкраят”

Владимир Луков - поет, писател, философ... Един проникновен мислител, каквито все по-рядко се срещат в консуматорската ни съвременност... Снимка: © Личен архивСОФИЯ. Преди дни излезе от печат втората част на книгата „Мястото, откъдето започва безкраят” на известния български поет и писател Владимир Луков. Мистично-философската 504-странична творба отново носи логото на столичната издателска къща „Пропелер” и с нея авторът продължава свето изследване на „личният живот като художествено произведение”.


„В „Мястото, откъдето започва безкраят”, Том II: Книга за (не)удачници, читателят със сигурност ще открие – и самия писател, и себе си – като личност с повратна съдба. Ще види как оличностяването на човека в творби и дела се превръща в драматично Богопознание. Драмата е между Социалния и Слънчевия Човек в нас. Във всяко наше конкретно действие единият от тях е със сигурност неудачник, а другият не е”, казва Владимир Луков.

Със своите дванадесет разказа (едва ли това „апостолско” число е случайно), писателят формира една парадоксална духовна (и хармонична) цялостност с творбите си от първия том, озаглавен „Книга за (не)послушници”. Парадоксът е в това, че всеки от разказите, включени – и в първия, и във втория том на „Мястото, откъдето започва безкраят” – могат да се четат и като самостоятелни творби. Според техния автор, това са „достоверни разкази, мисли, сънища, фантазии и изследвания (Философия на цялостността и практика на оличностяването)”

Един от първите читатели на втория том на книгата беше известният български скулптор Ивайло Савов, сподели за artnovini.com Владимир Луков. В свое писмо до писателя той пише:

Скулпторът Ивайло Савов... Снимка: © Личен архив„…Луков, чета книгата ти с удоволствие. И като ревнив читател, очаквам удовлетворение. Срещам нежност и мощ. Внушенията ти имат име – ГОЛЯМО ИЗКУСТВО.

Образите ти имат характеристиката да са непредвидими, а това, според мен, прави творчеството да има смисъл… Безспорно е, че си голям автор. Продължавам красивата си ART разходка. И те поздравявам за таланта ти -
да можеш да изразяваш ВРЕМЕТО И МЯСТОТО…”

Художественото оформление на книгата „Мястото, откъдето започва безкраят” е на художничката Тодорка Лукова, която е дъщеря на писателя, а тиражът и на двата тома е библиофилски. Разпространяват се от автора, като връзка с него може да се осъществи на e-mail:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

* * *

ИНТЕРВЮ
ВЛАДИМИР ЛУКОВ: Мястото, откъдето
започва безкраят, е нашето сърце

www.artnovini.com (17 септември 2012 г.)

* * *

Биография

Заглавие: „Мястото, откъдето започва безкраят”, Том II: Книга за (не)удачници; автор: Владимир Луков; ИК „Пропелер”; брой страници: 504; корици: меки; ISBN 978-954-244-4; цена: 15 лв. Снимка: © Тодорка ЛуковаВЛАДИМИР ЛУКОВ е роден на 2 юли 1949 г. в с. Ценово, Русенско. Потомък е на бежанци от Егейска Македония – от с. Пътеле, Леринско. Завършил е география и философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Бил е работник, учител и специалист по управление на образованието в Русе. От 1987 г. работи като старши преподавател по география и философия във филиала на Техническия университет (София) – Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец.

Първите стихове на поета са публикувани през 1969 г. В следващите двадесет години негови творби са представяни предимно в русенските издания за литература и изкуство, във вестника и алманаха „Светлоструй”. Произведения на Владимир Луков са включени в редица поетични сборници и антологии, негови стихотворения са публикувани в македонски и френски литературни списания. Негови поетични книги се намират в две от най-големите библиотеки в света: Харвардската университетска библиотека и Библиотеката на Конгреса на САЩ, във Вашингтон.

Досега поетът е издал стихосбирките „Човекът с протези” (1992), „Съгледвачът” (1993), „Безбожни въплъщения” (1999), „Пролом” (2001), „Сверка на сетивата” (2005), „Следи от вятър” (2007), „Зраци” (2009) и „Фибри от безкрая” (2011). През 2006 г., в поредицата „Балкански писатели”, македонското издателство „Макавеj”, Скопие, публикува сборника със стихове „Провиденja”, чийто редактор е Бранко Цветковски.

През 2012 г. излезе първата белетристична творба на Владимир Луков – „Мястото, откъдето започва безкраят” – Том I. Книга за (не)послушници..

Владимир Луков е член на Съюза на свободните писатели (ССП) в България. Носител е на наградата „Народни будители” (2006) на същия съюз за стихосбирката „Сверка на сетивата”.


За неговия принос към развитието на българската култура и изкуство, и за неговото цялостно творчество, на 6 септември 2012 г. поетът беше удостоен с първата Годишна награда „Златното клонче” на сайта за изкуство и култура www.artnovini.com.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/literatura/1495-vladimir-lukov-otnovo-ni-zavede-na-myastoto-kadeto-zapochva-bezkraya.html