Учениците от Кунино взеха престижни награди от Националния конкурс на МК

(Отляво-надясно): Мартин Иванов, Илия Евденков и Филип Филипов - младите таланти от Каменоделската школа в с. Кунино, които за пореден път доказаха високото ниво на обучение в училището, заедно със Стефан Стефанов, директор на Професионалната гимназия по каменообработване. Снимка: от страницата на училището във facebookСОФИЯ. Три награди – първа, втора и поощрителна, в раздел „Скулптура” от VIII Национален младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, организиран от Министерство на културата (МК), добавиха към богатата си колекция с отличия младите скулптори от Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, област Враца, стана ясно по време на откриването на изложението „Сектор Арт”. Експото на училищата по изкуствата може да бъде разгледано в Мраморното фоайе на НДК до 26 юни (четвъртък).


Почти вековната школа в Кунино и през тази година, по безспорен начин, затвърди лидерските си позиции в областта на художествената обработка на камъка в България, като повод за гордост сега са творбите на Филип Филипов (IX клас)първо място, за великолепната мраморна скулптура „Утро” (бел. ред.: през миналата година младият скулптор остана втори с творбата си „Прощаване с детството”); Илия Евденков (IX клас) - второ място, за неговата оригинална варовикова „Кариатида”; и Мартин Иванов (XI клас) – поощрителна награда за изпълнената във варовик метафорична скулптура „Очакване”. Заедно с тях в изложбата участват Индия Кърмова (IX клас) с „Часовник”, Слава-Мария Евденкова (VIII клас) с произведението й от варовик „Дърво” и Румен Борфончовски (VIII клас) със „Състояние” от пясъчник.

Филип Филипов - носителят на първа награда в раздел „Скулптура” от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн 2014 - със своята алегорична творба „Утро”. Снимка: от страницата на училището във facebook По време на вернисажа, който се състоя в края на миналата седмица, проф. Анна Бояджиева от Националната художествена академия – председател на журито, връчи общо 36 награди в 12 специалности – живопис, графика, скулптура, художествена керамика, художествена дърворезба, художествена обработка на метали, художествена тъкан, рекламна графика /графичен дизайн/ илюстрация и оформление на книгата, детски играчки, иконопис/стенопис, пространствен и промишлен дизайн, театрален, кино- и телевизионен декор. За участие в конкурса бяха номинирани 223 ученици, от VIII до XI клас, от 13 училища по изкуствата от цялата страна.

През тази година, за първи път в неговата история, Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн е представен в изложение. „Сектор арт” е инициатива на Центъра за неформално образование и културна дейност „Алос”, чиито цели „да представи художественото образование както пред широка публика, така и пред бизнес секторите, в които възпитаниците на художествените училища биха могли да се реализират” напълно припокриват концепцията на МК за провеждането на конкурса още от самото му създаване – факт, който провокира към противоречиви размисли, коментират експерти от областта на средното образование по изкуствата.

Националният младежки конкурс е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2014 г., приета от Министерски съвет. Ученици от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място, ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно. Те имат възможност да кандидатстват и за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

През 2013 г. учениците от Кунино също триумфираха в раздел „Скулптура”, като тогава с първа награда беше отличена Иванка Тодорова (8 клас) за творбата й „Бизон”, а на второ място – за пластиката „Агне” се класира Хриси Цокова от 10 клас. Преди година възпитаниците на единственото училище по каменообработване на Балканите (и едно от четирите в Европа) взеха и още пет поощрителни награди, както и Грамота за най-добро представяне в конкурса.

* * *

От Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино припомнят, че от 10 юни до 4 юли (петък) 2014 г. могат да бъдат подавани документи за учебната 2014/2015 г. Приемният изпит по рисуване ще се проведе на 5 юли (събота) 2014 г. от 9.30 ч. Кандидатите могат да подават документи за:
специалност „Скулптура” – след завършен 7 клас;
специалност „Каменоделство” - след завършен 8 клас;
специалност „Скулптура” – след завършен 9 клас;
специалност „Каменоделство” - след завършен 9 клас.

Повече информация може да бъде получена на телефон: 091202/216; 238, или от сайта на Регионалния инспекторат по образованието във Враца – www.rio-vratza.com.

* * *

Каменоделската професия е привлекателна и за младите дами. Снимка: от страницата на училището във facebook Училището по каменообработване
в с. Кунино

В Кунино има традиции в каменоделството още от древността. В началото на ХХ в. благоприятните предпоставки за развитието на тази интересна и престижна професия нарастват с разкриването на нови находища от висококачествен врачански варовик и построяването на жп линията София-Варна (особено впечатляваща е и уникалната природа в района на селото.) Така съвсем логично в началото на 20-те години се заражда идеята именно тук да бъде построено единственото Училище по каменоделие в България и на Балканския полуостров. По това време, а и сега, в Европа има само четири подобни учебни заведения – в Италия, Германия, Франция и Чехия. С големи заслуги за откриването на училището е тогавашният министър на войната, роденият в Кунино, Коста Томов.

През 1921 г., със заповед на българското правителство на Александър Стамболийски, е създадено Училището по каменоделие. За негов пръв директор е назначен учителят от Чешкото каменоделско училище Рудолф Браун. След него идват и други педагози от Чехия – Йозеф Краус, Станислав Кхун, Йозеф Шквара, които полагат основите на “съвременното каменоделие в България”, чиито единствен представител е школата в Кунино.

Официалното откриване е на 2 март 1922 г., а първият випуск е от 10 души. През следващите години броят на учениците нараства значително, като в началото на 80-те години в него вече се обучават едновременно по 40 души за професия „Каменоделец” от област на образование „Изкуства” и около 200 души от област “Машинна обработка”.

Училището по каменоделие (в различните години името му е променяно няколко пъти) дава на България плеяда педагози, художници и архитекти, сред които личат имената на Петър Тоновски, Крум Декеджиев, Митьо Солаков, Илия Беширов, Гурко Йосифов, Величко Марков, Илия Цеков, Недко Кръстев, Цвятко Сиромашки, Данко Байрамов, доц. Стефан Янакиев, Янаки Кавръков, Маньо Славов, Любен Черкезов, Иван Димчев и др. Възпитаници на училището са работили по скулптурната украса на президентството, Министерския съвет, сградата на ЦУМ, хотел “Шератон”, Съдебната палата, Министерството на отбраната, по архитектурното и художественото оформление на големите български градове, националните монументално-скулптурни обекти в Шумен, Панагюрище, Стара Загора, Шипка, Червен бряг и други.

На 2 ноември 2006 г. Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино беше преобразувана в училище по изкуствата към Министерството на културата и от 2007 г. в нея се провежда обучение по професия „Художник” - специалност „Скулптура” и професия „Каменоделец”.

При успешно завършване, учениците получават втора или трета степен на професионална квалификация.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1496-uchenicite-ot-kunino-vzeha-prestigni-nagradi-ot-nacionalnia-konkurs-na-mk.html