Летен фестивал събира музика и театър под звездите на Търновград

С оперетата „Графиня Марица” - класическият шедьовър на унгарския композитор Имре Калман, във Велико Търново ще бъде открито първото издание на летния фестивал „Музикално-театрални вечери под звездите на Търновград”. Снимка: teatarvtarnovo.comВЕЛИКО ТЪРНОВО. В старопрестолната българска столица започва първото издание на летния фестивал „Музикално-театрални вечери под звездите на Търновград”, което ще продължи от днес, 14 юли, до 18 юли, съобщи за artnovini.com Христофор Йонов, директор на Музикално-драматичния театър (МДТ) „Константин Кисимов”, организатор на събитието.


Тази вечер, от 21.00 ч. (начален час на всички спектакли), на сцената на Летния театър в парка „Марно поле” ще бъде представена класическата оперета „Графиня Марица” (Countess Mariza; Gräfin Mariza; 1924) от знаменития унгарски композитор Имре Калман (Imre Kálmán; 1882-1953). Утре, 15 юли, поклонниците на Мелпомена ще могат да видят театралната адаптация на „Железният светилник” (1952) по романа на големия български писател Димитър Талев (1898-1966). Специален гост в постановката на МДТ „Константин Кисимов” ще бъде актьорът Ивайло Захариев, който ще се превъплати в ролята на Лазар Глаушев.

Световната литературна класика ще вдъхновява третата вечер под звездите на Търновград – 16 юли (сряда), когато зрителите ще могат да се насладят на великолепния театрален прочит на „Декамерон” (Il Decamerone) от Джовани Бокачо (Giovanni Boccaccio; 1313-1375). В четвъртък, 17 юли, почитателите на мюзикъла ще видят едно от най-популярните заглавия от репертоара на Великотърновския музикално-драматичен театър – „Българи от старо време” по едноименното произведение на Любен Каравелов (1834-1879), написано през 1867 г.

Диригент на концерта „Холивудска вечер в Търновград” на 18 юли ще бъде Ронeн Нисан (Ronen Nissan), а специален гост ще е световноизвестното българско сопрано Ива Йонова. Снимки: ronennissan.info / © Нено ВълковскиЛетният фестивал ще бъде закрит на 18 юли (петък) с грандиозния концерт „Холивудска вечер в Търновград”, в който оркестърът на МДТ „Константин Кисимов” и Духовият оркестър на община Велико Търново ще изпълнят филмова музика от композитора Джон Уилямс (John Williams, 1932)„Междузвездни войни” (Star Wars; 1977-2008), „Извънземното” (E.T. the Extra-Terrestrial; 1982) и „Списъкът на Шиндлер” (Schindler’s List; 1993), от знаменития Нино Рота (Nino Rota; 1911-1979), автор на музиката към шедьовъра на Франсис Форд Копола (Francis Ford Coppola; 1939) „Кръстникът” (The Godfather; 1972), както и от комедията „Розовата пантера” (The Pink Panther; 1963), за която композиторът Хенри Манчини (Henry Mancini; 1924-1994) е номиниран за „Оскар” през 1965 г.

Диригент на концерта „Холивудска вечер в Търновград” ще бъде Ронeн Нисан (Ronen Nissan; 1965), който пристига от Великобритания, а специален гост ще е световноизвестната оперна певица, сопраното Ива Йонова (Iva Ionova), която живее и работи във Виена.

Билети за постановките могат да бъдат закупени от касите на театъра и от „Царевград Търнов” – Туристически информационен център на Велико Търново. Организаторите на фестивала напомнят, че „при лошо време, спектаклите ще се състоят в Голямата зала на МДТ „Константин Кисимов”.

Летният фестивал „Музикално-театрални вечери под звездите на Търновград” е първото голямо събитие, което известният български тенор Христофор Йонов реализира в изпълнение на своята програма, след като спечели конкурс на Министерство на културата и през април т.г. беше назначен за директор на театър „Константин Кисимов”.

Форумът се провежда в подкрепа на кандидатурата на град Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

* * *

Спектаклите

„Графиня Марица”:

Оперетата в три действия разказва историята на унгарската графиня Марица, която има богат дом в провинцията, но не живее постоянно там. Тя е поверила грижите за имението си на Бела Тьорьок, мъж когото никога не е виждала. Всъщност истинското име на този човек е граф Тасило Ендрьоди-Витембург, който е разорен заради дълговете на своя баща. Благородникът е принуден да работи, за да събере пари, с които да осигури зестра на своята по-малка сестра Лиза. Тасило иска да я омъжи достойно, за човек от благородно потекло. Той моли своя приятел – барон Карл Щефан Либенберг, да продаде всичките му имоти и ценни вещи и със спечеленото да погаси дълговете на баща му, а Лиза, която и не подозира за финансовите проблеми на семейството си, все още живее в девически пансион…

Въпреки това, Тасило тъгува за предишния си живот в столицата и за своите приятели. Той моли Карл Щефан „да предаде поздравите му” на Виена… Принц Мориц Драгомир Популеску, приятел на Марица, идва в имението, за да обяви, че графинята пристига, за да отпразнува своя годеж. Името на годеника звучи доста странно, почти оперетно – барон Коломан Жупан! Като онзи герой от оперетата „Цигански барон” (Der Zigeunerbaron; 1885) от Йохан Щраус-син (Johann Baptist Strauss (Sohn); 1825-1899). Но ето че се появява и самата графиня. Хората от имението я поздравяват с песен, а Марица, трогната от циганските цигулки, им отговаря с огнен чардаш. Младата графиня мечтае да изпита щастие в любовта. Но, тепърва предстоят куп неразбории, забавни обрати… и, разбира се прекрасна музика, в която греят образци на оперетното изкуство като Grüß mir die süßen, die reizenden Frauen im schönen Wien (Тасило), Einmal möcht’ ich wieder tanzen (дует на Марица и Тасило), Komm mit nach Varasdin (дуети на Марица и Жупан и на Лиза и Жупан), Komm, Zigan, komm, Zigan, spiel mir was vor (Тасило)

Премиерата на оперетата „Графиня Марица”, чието либрето е написано от Юлиус Брамер (Julius Brammer; 1877-1943) и Алфред Грюнвалд (Alfred Grünwald; 1884-1951), е на 28 февруари 1924 г. в прочутия Theater an der Wien в австрийската столица…

В постановката на „Железният светилник” по Димитър Талев ще участва актьорът Ивайло Захариев. Снимка: teatarvtarnovo.com„Железният светилник”:

Романът е първата книга от историческия епос, написан от писателя Димитър Талев, в който са още „Преспанските камбани”, „Илинден” и „Гласовете ви чувам”.

Книгата отразява българските борби за политическа и църковна независимост, а действието се развива в несъществуващия град Преспа. Главен герой е Лазар Глаушев, чийто прототип е видният български духовник митрополит Методий Кусев.

В романа си Димитър Талев успява да изгради изключително сложни лични и обществени отношения, а любовта, честта и дългът водят „тежка” битка в душата на Лазар, който е на кръстопът заради чувствата си към сестрата на своя приятел и съмишленик и Ния, която е дъщеря на чорбаджия… Друг основен образ е този на Султана, в която се преплитат традиции, извечната българска нравственост и майчинската любов…

„Железният светилник” е най-яркото литературно отражение на българското Възраждане…

Великолепната адаптация на „Декамерон” по Джовани Бокачо ще върне зрителите в Предренесансовата епоха... Снимка: teatarvtarnovo.com„Декамерон”:

Една от най-значимите книги от времето на Късното средновековие и италианския Проторенесанс, написана от Джовани Бокачо между 1348-1354 г. Съдържа 100 новели, които в продължение на десет дни (от гръцки: δέκα - „десет”, μέρα „ден”; буквално – „десетднев”) десет младежи: седем момичета и три момчета, разказват. Творбата носи в себе си ценностите, характерни за епохата: оптимизъм и хуманизъм, а движещата сила е любовта...

Разказаните истории преминават през „неравните” и противоречиви територии на еротиката, драмата, комедията... Бокачо представя по уникален начин покварата и липсата на морални ценности в своето общество, като подлага неговите най-ярки представители на безпощаден, често ироничен, анализ…

Мюзикълът „Българи от старо време” по едноименната творба на Любен Каравелов, ще ни напомни за непреходните български традиции и ценности, но и за някои особености на нашата народопсихология... Снимка: teatarvtarnovo.com„Българи от старо време”:

Повестта от Любен Каравелов е смятана за е един от образците на българската литературна класика. Творбата, освен че описва основните недостатъци на българското общество от средата на XIX в., рисува по великолепен начин неговите традиции, обичаи, ценности… Тази книга е сред първите опити да се направи по-задълбочен анализ на българската народопсихология през Възраждането…

Именит журналист, енциклопедист и писател, Любен Каравелов ни повежда из уличите и къщите на възрожденска Копривщица, за да ни срещне със своите герои: дядо Либен и Хаджи Генчо. Либен иска да ожени сина си Павлин за дъщерята на Хаджи Генчо – Лила. Сватбата е уговорена, но една неразумна постъпка на младия мъж обръща всичко с главата надолу…

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/teatar/1512-leten-festival-sabira-musica-i-teatar-pod-zvezdite-na-turnovgrad.html