СБХ представя съвременна китайска живопис във „Волността в изкуството”

От 21 юли до 8 август т.г., в изложбата „Волността на изкуството”, българската публика ще види 42 творби на 11 китайски художници. Снимка: © sbhart.com

СОФИЯ. Националният изложбен център на ул. „Шипка” 6 в столицата ще представи експозицията със съвременна китайска живопис „Волността в изкуството”, организирана от Съюза на българските художници (СБХ) и Дружеството на художниците на провинция Джъдзян (Zhejiang Province Artists Association). Откриването на изложбата, която включва 42 живописни творби на 11 китайски художници – преподаватели в Китайската академия за изящни изкуства в град Ханджоу (Hangzhou), провинция Джъдзян, ще се състои в понеделник, 21 юли, от 18.00 ч., съобщиха от СБХ.


„Реализацията на тази изложба, чиито куратори са художниците Ан Ли и Асадур Маркаров (анализ на българския художник можете да прочетете тук), отбелязва финала на първия етап от Българо-китайския проект на двете организации за обмен в областта на визуалните изкуства. Инициативата включва различни форми на дейност, притежава уникален потенциал да бъде надграждан в перспектива и разполага с богата програма, обхващаща изложби, работни посещения, творчески резиденции и пленери. Той се реализира във връзка със 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай”, допълват от „Шипка” 6.

В експозицията са подредени творби на художниците Чан Цин, Уан Ютиен, Жън Джъджун, Ан Бин, Уън Дансиен, Хъ Хунджоу, Лу Ци, Чън Хунцин, Ху Джъню, Сю Дзин, Цуeй Сяодун, които са преподаватели в Китайската академия за изящни изкуства в Ханджоу. Ето какво разказва проф. Ху Джъню за първото висше училище за изобразително изкуство в своята родина:

„През 1928 година китайският пионер в модерното изкуство Лин Фенмиан, след като се завръща от Франция, основава в подножието на планината Гушан, оттатък Западното езеро, първата академия в Китай – Националната художествена академия (сега Китайска академия по изкуствата) и заедно с други художници, завърнали се от обучение в Европа през 1930 година, започнали нова ера в развитието на модерното изкуство и обучението по изкуство в съвременен Китай.

През 85-годишната си история нашите предшественици, изправяйки се срещу всички трудности, успяват не само да поставят солидни основи за развитието на Академията, но също така и да формират уникално художествено творчество и образователен модел в Китай, чрез който тя е обучила огромен брой талантливи художници с големи амбиции. Днес Китайската академия по изкуствата е водена от намерението да се утвърди като институция, разнопосочна и с много направления, стремяща се към насърчаване на академична атмосфера, която е приобщаваща, интерактивна и хармонична, с различни цели при постигането на съвременно образование и бурно развитие. Понастоящем, повече от 10 000 студенти и преподаватели от различни нива учат и работят там. Освен студенти от бакалавърска степен ние също приемаме магистри и докторанти по изящни и приложни изкуства и дизайн, както и по съвременни визуални изкуства, включително архитектура и хуманитарни науки. Академията се е доказала в областта на художественото творчество и международните обмени.”

Когато се говори за историята на Китайската академия по изкуствата трябва да бъде спомената и връзката й с България, датираща още от 80-те години на ХХ в. През 1986 г. българският художник и преподавател проф. Марин Върбанов (1922-1989) основава Център за съвременно текстилно изкуство и гоблен „Върбанов”, който съществува и днес, и където са се обучавали редица талантливи, съвременни китайски художници.

Посетителите на Националния изложбен център на ул. „Шипка” 6 ще могат да се запознаят отблизо със съвременната китайска живопис до 8 август (петък). В рамките на изложбата „Волността в изкуството” на 22 юли от 18.00 ч. (в залата на етаж 2) проф. Лу Ци ще изнесе лекция на тема: „Развитието на живописта в Китайската национална художествена академия и връзката й с реалистичната живопис в Китай”.

Партньор на организаторите е Институт „Конфуций” – София, към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а спомоществователи са Hangzhou Weidu Creative Culture Co. Ltd. и Xiling Yinshe Culture and Art Development Co. Ltd.

* * *

Още по темата:

Снимка: © Личен архив на художничкатаПрез октомври 2012 г. голямата българска художничка проф. Десислава Минчева откри първата си самостоятелна изложба в Китай – в 10-милионния град Сиан (Xi’an), и беше представена със собствена експозиция на West Lake Art Еxpo 2012 в град Ханджоу. По същото време преподавателката по рисуване в НХА в София изнесе и няколко лекции пред свои млади колеги в художествените академии на двата града. След завръщането си в България, художничка беше любезна да сподели впечатленията си с читателите на arnovini.com:

ПРОФ. ДЕСИСЛАВА МИНЧЕВА:
Всяко дълго пътуване започва с първата крачка…
www.artnovini.com (27 ноември 2012 г.)

* * *

По данни на френската платформа artprice.com, през 2013 г. Китай отново е лидер на световния пазар на произведения на изобразителното изкуство с дял от 34.6%, като след азиатския колос са САЩ – с 33%, и Великобритания – със 17%. По време на търговете, проведени в страната, бяха реализирани приходи от 4.1 млрд. USD, което е ръст с 21% спрямо 2012 г., а 563 от сделките бяха за над 1 млн. USD (510 в САЩ, 332 във Великобритания и 50 във Франция).

И през миналата година китайските художници успяха да запазят своите позиции в световния Top 10 по продажби, като с 291.6 млн. USD класикът Джанг Дациан (Zhang Daqian; 1899-1983) се нареди на 3-о място – след Анди Уорхол (Andy Warhol; 1928-1987) и Пабло Пикасо (Pablo Picasso; 1881-1973), а гениалният Ци Байши (Qi Baishi; 1864-1957), чиито продажби достигнаха 230 млн. USD, „остана” на 5-о място. Десети пък е абстрактният художник Зао Ву-Чи (Zao Wou-Ki; 1921-2013), към когото колекционерите проявиха изключителен интерес и негови картини бяха продадени за 139.5 млн. USD (цените на 36 произведения на художника надхвърлиха 1 млн. USD).

Сред най-скъпите творби в Top 500 на artprice.com, продадени през 2013 г., на 19-о място е картината „Цвете” (Flower; 1940) на Сан Ю (San Yu; 1901-1966), която на 28 октомври беше купена за 30.1 млн. USD, а „Тайната вечеря” (The Last Supper; 2010) от познатия и у нас Зенг Фанджи (Zeng Fanzhi), чийто нов собственик плати в Sotheby’s Hong Kong 20.6 млн. USD, е на 38-о място…

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1522-sbh-predstavya-savremenna-kitaiska-givopis-vav-volnostta-v-izkustvoto.html