Втора година във Виена е в ход кампанията „Разумно охлаждане”

През лятото във Виена са монтирани над 900 мобилни чешми с питейна вода Trinkwasser. Снимка: © MA49/HoudekВИЕНА. И през 2014 г. летните горещини в австрийската столица са впечатляващи и несъмнено влияят не особено приятно на човешкия организъм. Местните власти вече са взели необходимите мерки и в сайта на община Виена са публикувани ценни съвети, които със сигурност ще помогнат на мнозина да се предпазят от жегите, съобщават от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.


През последните години дните с високи и екстремно високи температури в австрийската столица се увеличиха значително, показват метеорологичните наблюдения. За топлинни вълни се говори, ако в два поредни дни температурите са над 30 градуса по Целзий и прогнозата за третия ден е също такава. Експертите на община Виена, наблюдаващи климатичните промени, отчитат увеличен разход на енергия през горещите летни дни. Според техните прогнози, през следващите 20 години, емисиите на въглероден двуокис в града, генерирани от охлаждането на сградите, може да се повишат до два пъти. За да се спре тази тенденция, през 2013 г. във Виена започна кампанията „Разумно охлаждане” (Bewusste Kühlung). В специалната брошура „Слънцезащитни системи – охлаждане без климатик” са представени иновативни системи за предпазване на сградите от силното слънце. Целта на кампанията е да покаже на виенчани енергийно ефективни решения за поддържане на адекватна температура в жилищата и на работните места по време на топлинните вълни, които, според учените, ще зачестяват през следващите години.

От виенската община подчертават, че летните горещини, които са типични за тези географски ширини, не са опасни за здрави хора, ако се спазват някои прости правила, но особено внимателни трябва да са възрастните хора над 75 г., малките деца, хората с хронични здравословни проблеми и работещите на открито.

Макар и да звучат банално, експертите припомнят няколко много важни, изпитани във времето съвета:

1. Стойте повече на сянка и в хладни помещения с вентилатори или климатици.
2. Затъмнявайте помещенията през деня, затворете прозорците и проветрявайте само нощно време или рано сутрин.
3. Ако излизате навън, пазете кожата от директни слънчеви лъчи.
4. Вземайте хладен душ или вана, алтернативно можете да използвате студени компреси.
5. Носете леки свободни дрехи от естествени материали.
6. Дори да не изпитвате жажда, пийте повече течности – вода или неподсладени плодови сокове. През летния сезон във Виена са монтирани над 900 мобилни чешми с питейна вода Trinkwasser. Избягвайте алкохол и тютюнопушене. Яжте по малко, по-често и по-леки храни.
7. И не забравяйте за близките, приятелите и съседите, които са сами вкъщи. Обаждайте им се и им помогнете, ако е необходимо.
8. Ако спазвате тези прости правила, ще можете да се насладите на лятото, дори и да сте на работното си място и далеч от морето.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1526-vtora-godina-vav-vienna-e-v-hod-kampaniata-razumno-ohlagdane.html