25 цитата на големия Ърнест Хемингуей

Ърнест Хемингуей. Снимка: АрхивНА 21 ЮЛИ се навършиха 115 години от рождението на световноизвестния американски писател Ърнест Хемингуей (Ernest Hemingway; 1899-1961). По този повод предлагаме на вашето внимание 25 негови цитата, върху които си заслужава да помислим. Подборът е направен от екипа на сайта Газета.Ru:


1. Хората по света се делят на две категории. С първите е леко, както е леко и без тях. Със вторите е много сложно, но да живеем без тях е невъзможно.
2. Да пишеш всъщност е лесно. Сядаш пред пишещата машина и кръвта ти започва да изтича.
3. В живота си най-рядко съм срещал умни хора, които били и щастливи.
4. Войната, колкото и да е била необходима и справедлива, винаги е престъпление.
5. Никога не тръгвайте да пътешествате с тези, които не обичате.
6. Повечето хора никога не се чуват един друг.
7. Аз пия, за да станат интересни тези, които са около мен.
8. Преди често пишеха за това, колко е сладко и прекрасно да умреш за Родината си. Но в съвременните войни няма нищо сладко и прекрасно. Ти ще умреш като куче, без никаква причина.
9. Най-отвратителната дума на света – пенсия.
10. С възрастта хората не поумняват. Те стават по-внимателни.
11. Тези, които непрекъснато демонстрират ерудиция и начетеност, нямат нито едното, нито другото.
12. И да се премествате от едно място на друго, вие не ще можете да избягате от себе си.
13. Ако престанете да правите нещата за удоволствие, смятайте, че вече не живеете.
14. Ако двама се обичат един друг, това не може да завърши щастливо.
15. На света има толкова много жени, с които да преспиш, и толкова малко, с които да поговориш.
16. Ако искате да се избавите от някаква мисъл, запишете я.
17. Най-добрата възможност да разбереш дали можеш да се довериш някому е да му се довериш.
18. Всеки страх се дължи на неприязън.
19. При Достоевски има неща, на които вярваш и на които не вярваш, но има и такива истини, които, докато четеш, чувстваш как сам се променяш.
20. Всички сантиментални хора са много жестоки.
21. Истински храбрите хора няма защо да се бият на дуел, но това постоянно правят много страхливци, за да уверят себе си, че са храбри.
22. Ако нещо ни нарани, това означава, че не ви е безразлично.
23. Добрите хора могат да почувстват красотата, имат смелостта да рискуват и силата да говорят истината. И именно тези положителни качества ги правят много уязвими. Именно затова добрите хора често са разрушени отвъртре.
24. Ние всички сме пречупени. И често, точно в местото на счупването, ние сме най-силни.
25. Тайната на успеха е проста: никога не падайте духом. Никога не падайте духом. Никога не падайте духом заради хора.

Ърнест Хемингуей е роден на 21 юли 1899 г. в Оук Парк, Илинойс. Смятан е за един от най-значимите американски писатели. Автор е много разкази, репортажи, както и на шедьоври като „Фиеста. И изгрява слънце” (The Sun Also Rises; 1926), „Сбогом на оръжията” (A Farewell to Arms; 1929), „Отвъд реката, сред дърветата” (Across the River and Into the Trees; 1950), „Безкраен празник” (A Moveable Feast; 1964), „Острови по течението” (Islands in the Stream; 1970) и др. През 1953 г. получава награда „Пулицър” (Pulitzer Prize) за повестта „Старецът и морето” (The Old Man and the Sea), а година по-късно, за същата творба, и Нобелова награда (Nobelpriset).

На 2 юли 1961 г., в дома си в Кечъм, Айдахо, след радикално лечение в психиатричната клиника Майо в Рочестър, Хемингуей слага край на живота си, като използва своята любима пушка.

Както artnovini.com написа, през май т.г., в Хавана, Куба, завършиха снимките на биографичния филм „Папа” (Papa), посветен на световноизвестния американски писател. За основа на филма е използван автобиографичния сценарий на неговия сънародник и приятел, военен кореспондент, писател и тв продуцент Дин Брат Петитклерк (Denne Bart Petitclerc; 1929-2006). Режисьор на филма е Боб Яри (Bob Yari) – продуцент на драмата „Сблъсъци” (Crash; 2004), която беше отличена с три награди „Оскар”.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/literatura/1527-25-zitata-na-golemia-ernest-hemingway.html