Скулпторка подреди 5000 фигурки от лед, в памет на жертвите на Първата световна

Ледените инсталации на бразилската художничка Неле Азеведо са оригинална метафора на човешкия живот и жестокостта на войната. Снимка: © neleazevedo.com.brБИРМИНГАМ. Бразилската скулпторка Неле Азеведо (Nele Azevedo) подреди 5000 човешки фигурки от лед на стълбите на площад „Чембърлейн Скуайър” (Chamberlain Square) в центъра на английския град. Метафоричната инсталация Minimum Monument е посветена на загиналите мъже и жени (не само войници) по време на Първата световна война (WWI; 1914-1918), чиято 100-годишнина светът отбелязва, съобщава сайтът на вестник Birmingham Mail (галерия със снимки).


По проекта, заедно с артистката, в продължение на две седмици са работили 20 доброволци, а фигурките са съхранявани и пренесени с помощта на 18 фризера. Първата ледена скулптура от своеобразния монумент поставил Шафик Шах (Shafique Shah), съветник на бирмингамския лорд-мер.

Бразилската скулпторка Неле Азеведо. Снимка: © birminghammail.co.ukПри откриването на арт събитието, над площада били надвиснали тежки дъждовни облаци, но когато доброволците отворили фризерите, небето изведнъж се прояснило и слънцето се показало отново. „Това е като дар небето”, развълнувано споделила Неле Азвендо. „Същото се случи и през 2012 г. в Белфаст, Северна Ирландия”, припомнила художничката.

Малките фигури били подредени на стъпалата на площада от местни жители и от гости на града, пристигнали от цял свят. Сред тях имало както потомци на участници във войната, в която загинаха над 20 милиона души, така и хора без връзка с нея, които присъствали, за да изразят благодарността си „заради това, че те пожертваха живота си за нас…”

На „Чембърлейн Скуайър” (Chamberlain Square), в центъра на Бирмингам, се събраха хиляди, за да почетат паметта на загиналите в Първата световна война. Снимка: © birminghammail.co.ukБлагодарение на слънцето, което като по чудо изгряло над „Чембърлейн Скуайър”, ледените скулптури започнали да се топят и изчезнали за няколко минути – каквато и била концепцията на бразилската артистка. Метафоричната инсталация илюстрира бързопреходността на човешкия живот, но показа, че споменът за загиналите във войната ще остане завинаги, коментирали пред британското издание присъстващи.

Неле Азеведо е родена през 1950 г. в Сантос Дюмонт, Бразилия. Завършила е специалност „Изящни изкуства” в Santa Marcelina College през 1997 г. и „Скулптура” в São Paulo State University Arts Institute през 2003 г. Представяла е свои творби в Бразилия, Чили, Норвегия, Холандия, Япония, Германия, Куба и др. Инсталацията й Minimum Monument, която представи в Бирмингам, е първата й проява в Англия и е „най-многобройната” досега – преди това ледените фигури са достигали до 1500. Артистката работи и като независим изследовател.


Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1539-sculptorka-podredi-5000-figurki-ot-led-v-pamet-na-gertvite-na-wwi.html