Филмът „Виктория” на Майя Виткова с предпремиера в Деня на София

Дария Виткова като момичето Виктория в пълнометражния дебют на режисьорката Майя Виткова. Снимка: Viktoria Films © Димитър ВарийскиНай-успешният български филм на 2014 г. ще има специална прожекция и на 28 септември, в подкрепа на кампанията „Заслушай се!” на Съюза на глухите в България.

СОФИЯ. Когато в началото на януари Джон Найн (John Nein), старши програматорът на фестивала „Сънданс” (Sundance Film Festival) сподели: Викторияе едновременно интимен и епичен филм, а Майя Виткова, ярък талант, използващ драматично завладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил. Като представител на ново поколение режисьори от Източна Европа, Виткова предлага нова, лична гледна точка върху надеждите и мечтите както на своето, така и на поколението на своите родители..., се оказа напълно прав, не само по отношение на филма – като кинематографски и естетически качества, но и по отношение на неговия режисьор. Събитията от следващите месеци, които превърнаха „Виктория” (Viktoria; 2014) в най-успешния български филм за тази година (а и не само), недвусмислено потвърдиха думите на един от най-големите световни експерти в областта на независимото кино…


В края на миналата седмица, от компанията „Виктория Филмс” (Viktoria Films), чиято продукция е драматичната лента, съобщиха, че през септември, в София, ще се проведе специална предпремиерна среща на филма с българската публика.

„Виктория” направи своята световната премиера на 19 януари т.г. по време на най-авторитетния фестивал на независимото кино в света – „Сънданс” (Sundance Film Festival), основан от американската кинозвезда Робърт Редфорд (Robert Redford) през 1981 г, а специализираната кинокритика отбеляза, че дебютният пълнометражен филм на Майя Виткова (Maya Vitkova) е първото българско участие в историята на фестивала, в основната конкурсна програма World Cinema Dramatic Competition. След този престижен кинофорум, само за половин година, творбата беше показана повече от 40 пъти, в 14 страни от Европа и от Северна Америка…

Непосредствено след световната му премиера в САЩ, на 26 януари, „Виктория” беше представен за първи път и пред европейска публика, като част от основния конкурс Hivos Tiger Award Competition на 43-ия Международен филмов фестивал в Ротердам (43rd International Film Festival Rotterdam), а няколко дни по-късно – на 30 януари, лентата участва и в надпреварата за „Международната награда за най-добър дебютен филм” (The Ingmar Bergman International Debut Award), посветена на знаменития шведски режисьор Ингмар Бергман (1918-2007), която се проведе в рамките на 37-ия Международен филмов фестивал в Гьотеборг (37thGöteborg International Film Festival).

През пролетта и началото на лятото филмът Виктория” беше отличен с три авторитетни международни отличия. През април дойде първият му успех – Голямата награда Breaking Waves Award от най-големия унгарски кинофестивал – 21st Titanic International Film Festival, който се проведе в Будапеща; след това, през май – Наградата на Младежкото жури (Youth Jury Award) от фестивала в Краков 7th OFF PLUS CAMERA Internatonal Festival Of Independent Film; и през юни – Специалната награда на журито (Special Jury Award) – връчвана от компанията HBO, от водещия румънски фестивал 13th Transilvania Internaitonal Film Festival.

Майя Виткова, която е още сценарист и продуцент на филма, представи България и на някои от най-големите кинофестивали в света: Берлин, Кан, Мюнхен, Вашингтон, Карлови Вари, Сиатъл, още в Голуей (Ирландия) и в Иваново (Русия), където беше номиниран в основната конкурсна програма на осмото издание на „Зеркало” (Zerkalo Film Festival), вдъхновен от личността на големия руски режисьор Андрей Тарковски (Andrei Tarkovsky; 1932-1986).

Създателите на „Виктория”

Майя Виткова, режисьор на филма „Виктория”. Снимка: © Viktoria FilmsМайя Виткова е родена през 1978 г. в София. През 2001 г. завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” с магистърска степен по режисура. До 2006 г. работи като асистент-режисьор и кастинг-режисьор за над 20 филмови и телевизионни продукции, сред които и New Europe: Eastern Delight (2007) на Майкъл Пейлин (Michael Palin) от легендарните „Монти Пайтън” (Monty Python).

През 2008 г. Майя Виткова е изпълнителен продуцент на независимата продукция „Източни пиеси” (Eastern Plays) на режисьора Камен Калев (Kamen Kalev), която има над 10 награди от фестивали в Токио, Братислава, Варшава, София и т.н. В началото на 2009 г., режисьорката основава независимата компания Viktoria Films.

През 2006 г. Майя Виткова, заедно със Светослав Драганов, режисират 27-минутния документален филм „Майки и дъщери” (Mothers And Daughters; 2006), който е представен в рамките на 10-я Международен Филм Фест (10th Sofia International Film Festival) и получава наградата на Kodak.

Режисьорката направи своя дебют в късометражното кино със „Станка се прибира вкъщи” (Stanka Goes Home; 2010), чиято премиера се състоя по време на 49th Cannes Critic’s Week. Лентата, със сценарист известният румънски режисьор Раду Жуде (Radu Jude), има отличия от испанските 38th Huesca Film Festival и от 3rd Bueu International Shortfilm Festival, от 16th Sarajevo Film Festival, 14th Ismailia International Film Festival for Documentary and Short Films в Египет, 5th Athens International Short Film Festival, 4th Oblo Film Festival [OFF] в Швейцария, 8th Naoussa International Film Festival в Гърция, и др. Още в първата година след неговото създаване, филмът, заснет от оператора Крум Родригес (Krum Rodriguez), участва в над 80 фестивала, показан е в различни кина в Германия и е откупен за телевизионно разпространение.

През 2011 г. Майя Виткова режисира „Моят уморен баща” (My Tired Father; 2011), чиято световна премиера е на 17th CFC Worldwide Short Film Festival в Торонто (Канада). Световен разпространител на „Станка се прибира вкъщи” и „Моят уморен баща” е компанията KurzFilmAgentur от Хамбург, Германия.

Оператор на „Виктория” е Крум Родригес (Krum Rodriguez), който беше зад камерата на продукции като „Подслон” (2010), „Цветът на хамелеона” (2012)… Художник-постановчик на продукцията е японката Рин Ямамура (Rin Yamamura), която от години работи в България, основно в областта на театралната сценография. Тя е автор и на книгата „Азбука на любовта” (2007). Музиката е на композитора Калоян Димитров (Kaloyan Dimitrov), който дебютира в игралното кино, а фотограф на вълнуващата кинотворба е Димитър Варийски (Dimitar Variysky).

Ко-продуцент на филма е Анка Пую (Anca Puiu), която е продуцирала едни от най-награждаваните румънски филми, сред които и „Смъртта на господин Лазареску” (The Death of Mr. Lazarescu; 2005), „Аврора” (Aurora; 2010), „Рокер” (Rocker; 2012) и др.

Монтажист на „Виктория” е напусналият без време този свят Александър Етимов (1976-2014), чието име завинаги ще остане записано в страниците на българското кино с ленти като „Цветът на хамелеона”, „Живи легенди”, с неговия режисьорски дебют – късометражният „Демони” (2011), и много други. Ето какво каза Майя Виткова за своя колега в интервю за artnovini.com в края на март: „…Много мога да говоря за монтажиста на филма Александър Етимов. Сашо е изключителен професионалист и човек, когото уважавам и обичам безкрайно. Работата му по този филм е великолепна. Неслучайно той е единственият монтажист, когото мога да посоча като последовател на датската школа в монтажа. Боравеше с много материал (с Крум снимахме по средно 96 минути на ден), трябваше да работи редом с мен (за другите филми е работил предимно сам, а режисьорите са гледали резултата и са правели бележки) близо три месеца, което не е лесно – търпението не е сред моите качествата. Александър е брилянтен професионалист, гледа много филми, знае много за киното, но най-вече, искрено го обича…”

Ирмена Чичикова като Боряна. Снимка: Viktoria Films © Димитър Варийски* * *

Пълният текст на интервюто със заглавие
„Киното е сред най-могъщите медиуми – може да променя съдби”,
бихте могли да прочетете тук.

* * *

Във „Виктория” участват както познати и доказани актьори, така и много дебютанти. В ролята на Боряна е актрисата Ирмена Чичикова („Аз съм ти”; 2012); като Виктория се изявяват Дария Виткова („Моят уморен баща”) и дебютантките Калина Виткова и Катерина Ангелова; актрисата Мариана Крумова позната от класиките „Авантаж” (1977) и „Адаптация” (1981) е Дима, Георги Спасов („Операция – Шменти капели”; 2011) се превъплъщава в образа на Тодор Живков; дебютантите Димо Димов като Иван, и 15-годишният Иво Карамански, който е Стефчо; Анастасия Ингилизова („Дървото на живота”; 2013), и други.

До края на 2014 г. филмът, ко-продукция с румънската компания Mandragora, има покани за участие в още 20 големи международни кинофорума. Но преди и по време на втората част от фестивалните си изяви, Виктория” ще се срещне с българската публика, като създателите на филма са подготвили поредица от ексклузивни предпремиерни прожекции с подкрепата на Столична община, които ще започнат с гала в Деня на София - 17 септември, ще прелеят в ексклузивен предпремиерен уикенд и ще продължат от 25 септември насетне…

Предпремиерните прожекции в България, преди филмът Виктория” да бъде пуснат за разпространение в киносалоните на цялата страна, ще бъдат съпътствани от поредица от специални събития, обединени в проект, наречен Програмата „Виктория”, който включва:

- Премиера на книгата „Седем разказа за грях и смърт” от режисьорката Майя Виткова и Емил Витков (баща на две от изпълнителките на главните роли и дистрибутор на филма Виктория”), с илюстрации на художничката Рин Ямамура;
-
Изложба на Димитър Варийски с фотографии от филма „ВИКТОРИЯ”;
-
Премиера на документалната продукция „Виктория зад кулисите” на известния със смешно-тъжните си киноразкази Светослав Драганов;
Специална прожекция на Виктория”, която ще се състои на 28 септември – датата, на която светът ще отбележи Международния ден на глухите. Партньор на това събитие, в подкрепа на кампанията „Заслушай се!”, е Съюзът на глухите в България;
– Концерт с музиката от филма
Виктория”, написана от композитора Калоян Димитров, който ще се състои в Sofia Live Club и др.

Бел. ред.: Датите на някои от събитията ще бъдат обявени на пресконференцията, която екипът на филма ще даде на 9. IX. 2014 г.

Постерът на „Виктория” за фестивала „Сънданс”, откъдето започна победния ход на филма в Северна Америка и в Европа. Снимка: © Viktoria FilmsИсторията…

Българо-румънската ко-продукция Виктория” е огледален образ на живота – смях, тъга, страдание, възторг… Филмът е завършен 2013 г., а снимките са проведени в София, Перник, Рила и Венеция. Сюжетът разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда… без пъп. Лентата е с продължителност 155 минути и проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм…

Виктория” е сред българските претенденти
за чуждоезичен „Оскар”

От компанията Viktoria Films съобщиха, че филмът е сред българските заглавия, кандидати да представят страната ни в категорията за най-добър „Чуждоезичен филм” (Foreign Language Film) на 87-ите награди „Оскар” (87th Oscars®) на Американската академия за филмово изкуство и науки (Academy of Motion Picture Arts and Sciences®). Филмът на Майя Виткова получи изключително високи оценки от редица авторитетни издания за кино в света, като Hollywood Reporter, IndieWire, Screen International и др., а непосредствено след световната му премиера, Виктория” беше наречен „най-добре пазената тайна на фестивала „Сънданс”

Филмът е подкрепен финансово от програма МЕДИА на Европейската комисия, „Виена филм фонд” (Vienna Film Fund), Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерство на културата и е осъществен с подкрепата на община Перник.

Засега не е ясна точната дата на българската премиера на филма, но очевидно подготовката за дългоочакваното от публиката киносъбитие върви „с пълна пара” – през миналата седмица, на 15 август, Националният филмов център издаде на компанията Viktoria World Sales And Distribution виза за разпространението на „Виктория” в кината, на DVD, VOD и др., в цял свят.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/kino/1542-filmat-viktoria-na-maya-vitkova-s-predpremiera-v-denia-na-sofia.html