Александър Мутафов – властелинът на морския пейзаж

Изложбата на Александър Мутафов (1879-1957) в НХГ е уникална, тъй като представя около 200 негови творби, събрани от различни колекции в цялата страна. Снимка: © artnovini.comОт Националната галерия продължиха уникалната му ретроспективна изложба до 12 септември т.г.

СОФИЯ. Поради големия интерес на почитателите на изобразителното изкуство към ретроспективата на знаменития български художник Александър Мутафов (Alexander Moutafov; 1879-1957), от Националната художествена галерия (пл. „Княз Александър I” № 1) промениха продължителността на изложбата до 12 септември (петък), научи artnovini.com.


Eдин от най-значителните представители на новата българска живопис, майстор на пастела, акварела и рисунката, създател на българския морски пейзаж, Александър Мутафов е роден на 8 май 1879 г. в Шумен, пише сайтът на НХГ. Бъдещият художник прекарва детството си и завършва гимназия във Варна – факт, който, според изследователите на неговите живот и творчество, определя в голяма степен привързаността му към морето и морските сюжети.

След като завършва гимназиалното си образование, Мутафов следва живопис в прочутата Академия за изящни изкуства „Албертина” (Accademia Albertina delle Belle Arti) в северния италиански град Торино, където от 1899 до 1902 г. негов преподавател е знаменитият проф. Джакомо Гросо (Giacomo Grosso; 1860-1938). От 1902 до 1909 г. в младият художник учи и в Мюнхенската академия (Akademie der Bildenden Künste München) при проф. Лудвиг фон Льофц (Ludwig von Löfftz; 1845-1910).

Ретроспективната експозиция представя Александър Мутафов като художник, който владее изключително добре всички етапи на художествения процес - от рисунката до платното. Снимка: © nationalartgallerybg.orgС дипломи от две от най-престижните художествени академии в Европа Александър Мутафов се завръща в България като художник на свободна практика, по-късно става учител в Дупница, а между 1920 и 1932 г. вече е професор в Художествената академия в София. Прочутият живописец членува и представя свои творби в изложбите на художническите кръгове „Съвременно изкуство”, дружество „Лада”, „Родно изкуство” и „Дружество на художниците”. По време на Балканската война е доброволец, а през Първата световна война (1914-1918) е мобилизиран като военен художник във флота.

Богатото му и многообхватно творчество, поставя Александър Мутафов сред най-продуктивните български художници. Първата му изложба в София е през 1914 г., а до края на живота си Властелинът на морския пейзаж прави 17 самостоятелни изложби в България и извън страната и участва в най-значителните изложби на съвременно българско изкуство в чужбина. Артистът, който обичал да казва: „Във всяка българска къща, трябва да има картина от български художник”, остави за поколенията и изключително богат архив с уникални подробни записки за изложбите си, за откупките и за цените на неговите картини, което дава безценна информация на специалистите, изследващи този период от историята на българското изобразително изкуство, допълват организаторите на изложбата.

„В първия период на неговото творчество (докъм 1909 г.) художникът се увлича от символизма, след това се насочва към импресионизма, но войните прекъсват този ведър лиричен етап”, казва Доротея Соклова, уредник на експозицията. През Първата световна война той създава многобройни рисунки, акварели и маслени картини, повечето от които се пазят в Националния военноисторически музей в София и Военноморския музей във Варна.

През 20-те години на XX в. Александър Мутафов се утвърждава като водещ маринист, а по-късно и като учител на всички български художници, работещи в този жанр. Той е откривателят на нашия морски бряг, на стария Созопол с рибарите и старите дървени къщи… В средата на 30-те години, когато според мнозина експерти е апогеят на творчеството му, артистът създава някои от най-значителните си произведения: „Голямата вълна”, „Морска симфония”, „Емине”, „Синята лодка”, „По вълните”, „Зима над морето”, „Злокобният замък” и др.

Картината „Злокобният замък” (1937) от големия български маринист е своеобразно олицетворение на грандиозните мащаби на неговото творчество. Снимка: © artnovini.comНеговите творби олицетворяват мощта на морската стихия, романтиката на морето и неподражаемата красота на българското крайбрежие… Рисунките, акварелите и живописните платна на Александър Мутафов запленяват както с майсторското владеене на различните техники, така и със сюжетите си. Със сигурност мнозина посетители ще търсят сходни проекции с творбите на руския маринист Иван Айвазовски (1817-1900) и на английския му колега Джоузеф Търнър (Joseph Mallord William Turner; 1775-1851), но при по-внимателен „прочит” се вижда, че българският художник, чрез изразните средства на модерното изкуство, по-скоро е продължител на традициите на германския романтизъм и символизъм, сред чиито ярки представители личат имената на Каспар Давид Фридрих (Caspar David Friedrich; 1774-1840) и на ексцентричния Карл Вилхелм Дифенбах (Karl Wilhelm Diefenbach; 1851-1913), който също е възпитаник на Академията в Мюнхен…    

По време Световното изложение в Париж през 1937 г., за платното му „Синя лодка”, Мутафов е отличен със Сребърен медал. През същата година той построява и ателието си в края на стария Созопол. Днес вила „Буря” е къща-музей на художника.

Ретроспективната изложба на големия български маринист в НХГ представя около 200 творби, сред които са всички негови произведения от фонда на Националната галерия и почти всички от градските галерии в Шумен, Варна, Созопол, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Смолян и Хасково, както и картини, собственост на БНБ и на частни лица. Ценните документи за живота и творчеството на художника са предоставени от Централния държавен архив, Държавен архив – Шумен и Научният архив на Българската академия на науките.


Според изкуствоведи, изложбата на Александър Мутафов във София е уникална, тъй като ценителите едва ли скоро ще възможността да видят подобна богата и изчерпателна експозиция, в която са събрани образци от различни престижни колекции в цяла България.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1544-alexander-moutafov-vlastelinat-na-morskia-peizag.html