„Направи си сам в града” по виенски

Екстравагантна идея за използване на стар велосипед... Снимка: © GB*ВИЕНА. Озеленяване на стари дъски, жив плет от саксии от полиетиленови бутилки или столчета от еднократни палети - полетът на фантазията няма граници, когато става въпрос за идеи за оползотворяване на отпадъците… По повод 40-годишния юбилей на инициативата за обновяване на града – Gebietsbetreuung Stadterneuerung (GB*), администрациите на три виенски района обявиха конкурса „Направи си сам в града” (Die Stadt selbst gestalten), съобщиха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.


Трите най-добри идеи за оформление на обществено пространство във Виена ще бъдат удостоени с отличието Urban DIY-Award с премия от общо 2000 EUR. Интересът на гражданите за активно участие в подобряване на градската среда е голям, коментират организаторите. Подобен тип проекти променят атмосферата и облика на застроените площи, като не става дума само за това, градът да стане по-хубав. Търсят се идеи, които насърчават сближаването и общуването между хората, имат положително въздействие върху околната среда и в крайна сметка подобряват качеството на живот.

Критериите за селектиране на кандидатите са: разнообразие в използването на общественото пространство, нова интерпретация на отдавна познатото, алтернатива на традиционната употреба, която може да бъде реализирана лесно и евтино.

Проекти се приемат до 6 октомври т.г., а победителите ще бъдат наградени на 22 октомври, когато ще се състои официалното честване на инициативата Gebietsbetreuung Stadterneuerung.

Подробности за конкурса можете да прочетете тук.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1545-napravi-si-sam-v-grada-po-vienski.html