Райна Йотова стана лауреат на Наградата на Столична община за журналистика

Райна Йотова е един от водещите имена в българската арт журналистика. Снимка: © Радослав НиколовСОФИЯ. Известната българска журналистка и арт експерт Райна Йотова е лауреат на тазгодишната Награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата – в категорията „Журналистика”. По традиция отличията в петте номинации се връчват в деня на светиците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка пресветата премъдрост София – 17 септември. Тържествената церемония се състоя в Народния театър „Иван Вазов”. Райна Йотова получи отличието си от Весела Петрова, продуцент на предаването „Денят започва с култура” на БНТ 1.


С Наградата на Столична община за литература беше удостоен Захари Иванов, председател на Асоциацията на софийските писатели и главен редактор на сп. „Световете”; за театър – актрисата Лилия Маравиля; за музика – акад. Пламен Карталов, оперен режисьор и директор на Софийска опера и балет; за изобразително изкуство – художниците-фотографи, известни като творчески тандем „Мисирков и Богданов”. Със „Специалната награда на София” за цялостно творчество, постижения и принос в областта на културата Столична община отличи художника Любен Зидаров.

Изборът на лауреатите на престижната награда е направен от авторитетно многочленно жури.

Част от тържествената церемония по връчването на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата в Народния театър „Иван Вазов”. Райна Йотова (вляво) и Весела Петрова, Весела Петрова, продуцент на предаването „Денят започва с култура” на БНТ 1. Снимка: Личен архивРайна Йотова е завършила „Радио и телевизионна журналистика” и е специализирала „Културология и масмедии” в СУ „Климент Охридски”, а също и „Съвременни средства за масова информация в културното пространство на Европа” в Берлинския свободен университет.

През своята 25-годишна кариера, Райна Йотова, която е сред водещите имена в съвременната българска арт журналистика, има редица медийни и други награди, като през 2000 г. е отличена с приза на Министерството на културата за принос към съвременното българско изкуство. Освен журналистка, тя е и художник, с няколко самостоятелни изложби живопис и рисунка, участвала е в пленери и общи художествени изложби в София, Варна, Пловдив, Каварна, Фазаново и др. Автор е на кураторски проекти в сферата на пластичните и визуални изкуства. В момента разработва докторат за историята на културното наследство в медиите и информационната среда и информационните технологии. Член е на Обществения съвет към министъра на културата в сектора на нематериалното културно наследство.

От март 1994 г. до днес, Райна Йотова е водеща на едно от най-популярните предавания за изкуство и култура в българския ефир – „В часа на синята мъгла”, което „Дарик радио” излъчва в неделя следобед.

Сайтът за изкуство и култура artnovini.com, чийто много добър приятел е Райна Йотова, й честити авторитетната награда и й пожелава много здраве, щастие и успех на всички проекти, по които работи! Гордеем се с теб, Рени!

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1559-rayna-yotova-stana-laureat-na-nagradata-na-stolichna-obstina-za-journalistika.html