Фестивалът „Пловдивски джаз вечери” бил проведен в нарушение на ЗАПСП

Известният български пианист Милчо Левиев е съосновател на фестивала „Пловдивски джаз вечери”, чието първо издание е през 2005 г. Снимка: © Архив на artnovini.comСОФИЯ. Фестивалът „Пловдивски джаз вечери” се е провел в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права – ЗАПСП, се казва в съобщение до медиите на Сдружението за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели МУЗИКАУТОР.


От 9 до 12 октомври в града под тепетата се проведе десетото юбилейно издание на джаз форума, през юни – фестивалът на старата градска песен „Нежни чувства”, а през декември предстоят концерти по повод коледните и новогодишните празници, припомнят от сдружението и допълват, че „всички тези музикални събития са обединени от няколко факта – организирани са от община Пловдив в града, спечелил надпреварата за Европейска столица на културата 2019 и не на последно място – провели са се и продължават да се провеждат в нарушение на закона, защото музиката в тях е с неуредени авторски права.

Културната столица на Европа за 2019 г. – Пловдив, е редно да започне да планира дейностите си, след като най-напред се запознае с действащото законодателство и по-точно – Закона за авторското право и сродните му права. Законът казва, че организаторите на концерт предварително и писмено трябва да получат съгласие от авторите на произведенията или от организация за колективно управление за авторски права – МУЗИКАУТОР.”

От февруари до септември 2014 г. от сдружението са изпратили три писма до общината, с които тя е уведомена за казуса и е поканена да уреди авторските права за музикалните прояви, на които е организатор. Резултат от тях към момента няма, а в града се провеждат концерти и се планират музикални събития, поясняват от МУЗИКАУТОР.

„Официално е изискана проверка от Министерството на културата на фестивала „Пловдивски джаз вечери”, организиран от Община Пловдив. Не е редно културата да се стимулира единствено с бюджети, тя се гради с разбиране, със стратегия, с приоритети и най-вече с уважение към хората, които създават културния продукт. Едва след това идват и бюджетите” – заяви Иван Димитров, изпълнителен директор на сдружението. Той подчерта, че са изпратени три писма до община Пловдив, но повече от половин година няма реакция по този повод. „Парадоксално е, че общината дискредитира тези, които произвеждат музикален културен продукт, докато се опитва да докаже, че подкрепя българската култура” – заяви г-н Димитров.

Фестивалът „Пловдивски джаз вечери” е основан през 2005 г. от Милчо Левиев, Иван Минчев и Йохан Девлетян. Негов организатор е община Пловдив – отдел „Култура”. В различните издания са участвали световноизвестни джазмени като барабанистите и перкусионисти Били Кобъм (Billy Cobham), Трилок Гурту (Trilok Gurtu) и Аирто Морейра (Airto Moreira), цигуларят Жан-Люк Понти (Jean-Luc Ponty), пианистът Бил Еванс (Bill Evans), тромпетистът Ранди Брекър (Randy Brecker), китаристите Лари Кориел (Larry Coryell) и Ян Акерман (Jan Akkerman), мултиинструменталистът Чико Фриман (Chico Freeman) и др.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/muzika/1567-festivalat-plovdivski-jazz-vecheri-bil-proveden-v-narushenie-na-zakona.html