Изложбата „Български витраж” възражда изкуството на стъклописта

С витража си „Улицата”, Петър Савов продължава по великолепен начин традицията на българската стъклопис . Снимка: Фондация „Българско арт стъкло” © Петър СавовЕкспозицията в столичната галерия „Витра” може да бъде видяна до 25 октомври, а след това и в още четири града.

СОФИЯ. При голям инерес, в столичната галерия „Витра” продължава изложбата „Български витраж”, организирана от фондация „Българско арт стъкло” (ФБАС). През уикенда, в салона на ул. „Перник” 91, се проведе детска занималня, която е част от основната програма на инициативата, съобщиха нейните инициатори. В своеобразния уъркшоп участваха представители (от 5 и 12-годишна възраст) от Академия за детско творчество „Дая”. Следващите занимални ще се проведат на 18 и 19 октомври от 13.00 до 16.30 ч.


Художественият проект „Български витраж” има за цел да представи историята, развитието и съвременните възможности на изкуството на стъклописта у нас. Основната му програмата включва изложба, два уъркшопа, три лекции с ученици и студенти от Нов Български университет и Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” в София, както и специална програма за деца. В „Български витраж” ще бъдат представени и пет дебютни участия на наскоро завършили млади художници, избрали витража като основна област за творческа изява.

Творба на Георги Атанасов - един от най-изтъкнатите майстори на българския витраж, в Министерство на отбраната. Снимка: Фондация „Българско арт стъкло” © Георги Атанасов„Идеята за този проект е на художника Юрий Василев, който през дългогодишната си практика на витражист, установява почти закономерни тревожни тенденции в развитието на това изкуство у нас”, казват от ФБАС. „На първо място, това е

загубата на памет по отношение на големите български автори

и значими произведения. Редица обществени сгради все още съхраняват реализации, направени в предишни периоди – както по времето на „зрелия социализъм”, така и от времето преди 9 септември 1944 г. Поради специфичния пропускателен режим на повечето от тези сгради обаче – банки, министерства и др., произведенията остават недостъпни за множеството граждани. Все пак, дори и малцината, които имат възможност да ги видят, обикновено не забелязват факта, че това са творби на големи имена като Иван Пенков, Никола Буков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров… Това показва, че в тези исторически периоди, независимо от това колко спорни са днес, в политически план, към изкуството на стъклописта е имало отношение, което е дало възможност за създаването на национално художествено наследство в този жанр на приложното изкуство”, допълват организаторите.

„Игра” на Никола Грозданов - младият художник показва за първи път свои творби пред публика. Снимка: Фондация „Българско арт стъкло” © Никола Грозданов „След т.нар. „демократични промени”, обществените поръчки рязко спаднаха. Всъщност по-точно е да се каже, че те направо спряха. Това напълно лиши обществените сгради от синтеза между архитектурата и едно от най-характерните монументални изкуства. Витражът се затвори в частни интериори във вид на малки реализации – основно врати и тавани, по-рядко прозорци. Това напълно ограничи и обезличи развитието му като изкуство. Бяха подменени ценностите – появиха се много „самоуки майстори”, които в буквалния смисъл чалгализираха изкуството и го превърнаха в самодейни занаятчийски изделия „на квадратен метър”. Възхваляваните от самите тях „уникални произведения” изместиха професионалната работа на художника поради по-ниската си цена, която, от друга страна, често е незаслужено висока спрямо качествата на въпросната „творба”, обобщават от фондация „Българско арт стъкло”.

„На второ място, появиха се и набраха популярност някои лесни любителски техники като рисуване върху стъкло със студени бои, лепене на фолиа и др., неизискващи професионализъм. Респективно – получените творби са без гаранция за художествен резултат, а по-скоро в потенциална вреда на интериора, в който се интегрират. Те застрашително започнаха да настъпват в територията на класическия стъклопис и дори да го изместват. Всичко казано дотук доведе до объркване на публиката, както и до невъзможност да бъде запозната с професионалната работа на художника-витражист”, категорични са създателите на проекта „Български витраж”, които формулират своите цели в няколко основни точки:

1. Исторически преглед на развитието на това изкуство у нас;
2. Съвременност – автори, теми, проблеми;
3. Образователни, с ясна насоченост на три публични потока:
а/ към младата публика от три възрастови групи – деца, ученици, студенти;
б/ гражданите;
в/ професионалните среди;
4. Предоставяне на възможност за пет дебютни изяви;
5. Представяне на проекта в пет български града с активното участие на младата публика.

Като първа стъпка в осъществяването на своята програма от ФБАС организираха изложба, която беше открита на 25 септември в галерия „Витра”.

„Легенда за Залмокис” от цикъла „Тракийски легенди” на Иван Ламбров. Снимка: Фондация „Българско арт стъкло” © Иван Ламбров Експозицията представя фотоси на стъклописи

в трудно достъпните обществени сгради като БНБ, Министерство на отбраната, Министерство на финансите, Министерството на правосъдието, СУ „Св. Климент Охридски”, Столична библиотека, Съдебните палати в София и Русе, Катедрален храм „Успение на Света Богородица” във Варна, Пантеон на възрожденците в Котел, Младежки дом във Враца и др., както и реализации на живо на най-активно работещите днес български художници-витражисти, сред които са проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, доц. Борис Желев, доц. Илия Янков, Андрей Янев, Венера Константинова, Юрий Василев, Мариела Иванова, Петър Маламатенов, Йорданка Гойчева, Лъчезар Дочев, Силвия Басева, Сашо Рангелов, Иван Ламбров и др.

Стъклописта е изкуство, което се изучава главно в специализираните програми на Художествените академии в София и във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, но е по-слабо застъпено в останалите висши и средни училища по изкуствата. По тази причина екипът на ФБАС смята, че ще бъде от изключителна полза за студентите от Нов Български университет и учениците от Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука” да почерпят непосредствен опит от най-известните български витражисти в момента – професорите Николай Драчев и Олег Гочев, доц. Борис Желев, Юрий Василев, Марин Маринов, Лъчезар Дочев и т.н.

Лекциите, включени в рамките на изложбата

ще бъдат от изключително полезни не само за учениците и студентите от НБУ и НГПИ „Св. Лука”, но и за професионалистите, както и за широката общественост.

Историята, развитието и проблемите на изкуството на стъклописа в България ще разгледат изкуствоведите д-р Розалия Гигова и доц. д-р Виолета Василчина, които са посветили дълги години от професионалната си кариера на научни изследвания на стъклописите на Иван Пенков, Дечко Узунов, Никола Буков и др.

Витражът и неговият синтез в архитектурната среда пък ще бъде предмет на темата на арх. Станислав Константинов, който ще сподели и своя личен професионален опит.

Програмата дава възможност за

пет дебютни изяви на млади автори –

дипломанти, завършили НХА в София и . В трудното време, което това изкуство преживява, е особено изпитание за младите художници да започнат своя артистичен път. Те често са принудени да печелят хляба си с работа, която няма нищо общо с тяхната професия. Това води до постепенната загуба на сръчност и професионални умения, както и до пълното обезличаване и невъзможност за развитие на техния талант… Изложба „Български витраж” ще поощри пет млади таланта да стартират своя професионален път, представяйки за първи път техни творби пред публика…

Деца от Академия „Дая” в ателието на художника Юрий Василев. Снимка: © Фондация „Българско арт стъкло”Детската възраст

е онзи период в живота на човека, през който бъдещата зряла личност трябва да се докосне до изкуството, убедени са от ФБАС. Това е времето, в което детската креативност и фантазия трябва да бъдат стимулирани по забавен и развлекателен начин, а малкият човек да навлезе постепенно в света на красивото и стойностното.

Днешните български деца живеят в свят на компютърни игри, телевизионни програми и социални мрежи, чието въздействие върху тяхното развитие и възпитание придобива все по-негативен характер. Застояването пред мониторите често е обект на критика както от специалистите по детско здраве, така и от педагозите и родителите.

Учебните програми в училищата имат предимно математическа и езикова насоченост, а обучението по изкуствата е сведено до цветните моливи и гланцовите блокчета. Нерядко се случва абитуриенти да не знаят името на нито един световен или български художник, да не са посещавали никога изложба, да не могат да различат стойностно произведение от евтин сувенир или да се възхищават на масовия кич…

„Екипът ни разбира, че критиките към учебните програми и към недостатъците на съвременното възпитание не са достатъчни. Напротив – като част от обществото и организация с идеална цел, работеща в полза на изкуството, ние считаме за своя отговорност и дълг да въведем българските деца в едно изкуство, което не се изучава в училище”, казват от ФБАС.

Витраж на Никола Буков в Младежкия дом във Враца. Снимка: Фондация „Българско арт стъкло” © Никола Буков„По този повод сме разработили специална програма за деца, на възраст между 5 и 12 години, която в рамките на изложба „Български витраж” ще ги запознае по интересен и достъпен начин с най-важното за това изкуство и с неговите автори, допълват организаторите на събитието. Към изложбата ще бъде организиран кът за занимания, където ще бъдат предоставени магнитни и картонени пъзели, блокчета за оцветяване, кубчета за подреждане, детайли за апликация и други материали, в които вместо обичайните мечета, зайчета и герои от анимационните филми, ще бъдат използвани изображения на детайли от творбите на българските автори, представени в изложбата. Някои от игрите са замислени така, че след като детето завърши задачата, ще може да отнесе направеното в къщи.

Детето ще има възможност да общува непосредствено с изкуството, като избирайки си занимание, негов гид към успешната задача ще бъде прекия досег с оригинала в експозицията. Така, под формата на игра, децата неусетно, но трайно ще запечатат в паметта си имената на достойни български художници, което ще обогати техния свят и ще им помогне да се изградят като личности, а защо не и като талантливи бъдещи творци…”

Детските занимални и работилниците за ученици и студенти ще се провеждат във всички български градове, съобразно работното време на галериите и възможностите в съответните учебни заведения, които ще партнират за осъществяването на проекта…


В София, изложбата „Български витраж” ще бъде представена до 25 октомври т.г., а през ноември в Русе. През март 2015 г. ще могат да я видят почитателите на изобразителното изкуство във Варна, през май – в Пловдив, а през септември и във Велико Търново.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1568-izlogbata-bulgarski-vitrage-vazragda-izkustvoto-na-staklopista.html