Animalia – необикновената изложба на Милена Радева и Илия Бояров

В Animalia художниците Милена Радева (илюстрация) и Илия Бояров (скулптура) представят около 50 творби, които впечатляват с високия си професионализъм. Снимка: © Milena Radeva / Ilia Boyarov  СОФИЯ. В галерия „Червената точка” (ул. „Дякон Игнатий” 19), на 15 октомври, младите художници Милена Радева (Milena Radeva) и Илия Бояров (Ilia Boyarov) откриха изложбата Animalia – необичайна симбиоза между 25 научни илюстрации (акварел) и 22 бронзови пластики. „В общата си експозиция, ние показваме особената връзка между илюстрацията в по-голям от стандартния размер и реалистичната скулптура в малък формат”, споделиха авторите за artnovini.com.


Изглед от галерия „Червената точка”... Снимка: © Milena Radeva / Ilia BoyarovОсвен ясните, характерни черти и форми, силует и линия, в творбите си артистите търсят и по-необичайния и интересен ракурс, гледна точка и състояние на животните (като физика и емоция). „Спускащото се към водата земеродно рибарче или тичащият заек създават усещане за динамика не само чрез петното на четката, но и чрез точния момент на кадъра. А ръмжащата кафява мечка или мирно седналата немска овчарка, всяват респект и въздействат монументално, въпреки размера на пластиката”, казват художниците. В почти петдесетте творби, експонирани в Animalia, публиката ще открие много познати животни: лисица, синигер, пор, язовец, прасе, кон, бик, котка и др., но сега ще има възможността да ги види интерпретирани по различен (непознат) начин…

За своите научни илюстрации Милена Радева използва класическата акварелна техника „мокро в мокро”, както и широкия потенциал на изработените от естествени материали четки и силните пигменти на боята. Тези средства не позволяват грешки по време на работа и предполагат изключителна прецизност и умение от старна на художника.

При изработването на металопластиките, скулпторът Илия Бояров пък използва традиционните, утвърдени през хилядолетията похвати: моделиране в глина, отливка от гипс и от восък, калъп и накрая – отливане в бронз…

Изложбата Animalia ще продължи до 3 ноември, понеделник, 2014 г.

Милена Радева. Снимка: © Личен архив* * *

БИОГРАФИИ

МИЛЕНА РАДЕВА е родена през 1988 г. в София. Завършила е Националното училище за изобразително изкуство „Илия Петров” – специалност „Графика”, а след това учи илюстрация в специалност „Книга и печатна графика” в Националната художествена академия (НХА), откъдето има бакалавърска и магистърска степен. През 2014 г. започва своята докторска дисертация в същата катедра по тема, свързана с българска илюстрация. Работи като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Има над 50 илюстрирани книги в цял свят, а нейни концепции са били представяни на изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България.

Изложби:

2011 - Дипломна изложба на НХА (магистър);

2011 – Международна изложба „България – Германия – Корея – Израел”;
201
0 – Дипломна изложба на НХА (бакалавър);
201
0 - Международна изложба – „България – Германия – Корея”;
201
0 - Панаир на книгата в Лайпциг (представяне на книгата „Антихрист”).

„Калинки”- остроумна рисунка и великолепна техника... Снимка: © Milena RadevaБиблиография:

За Terry Kelley – Sunshine Press, USA
- Writing is a Process – серия от 8 детски книги;
-
How Can Aliens Be Illegal? – детска книга;
-
Grandpa Doesn’t Know Me Anymore – детска книга;
- Happy Mother’s Day, Dad! – детска книга
;
- Happy Father’s Day, Mom! – детска книга
;
- Train, Train Go Away – детска книга
;
- Where is God? – детска книга
;
- A Message From God – детска книга
;
- What’s That On Your Ear? – детска книга
;
-
Family of My Own – детска книга;
-
Milena’s Dream Come True – детска книга.

За Ally Nathaniel, USA
– The Most Wonderful Time Of The Year
– поредица от 5 детски книги.

За Wisdom Edition AS, Norway
– Leif Ericsson
- детска книга;
- Roald Amundsen - детска книга;
- The Elves and The Shoemaker - детска книга;
- Alice in Wonderland (150 years Annual) - детска книга;

„Лисица”... Снимка: © Milena RadevaЗа издателство „Софтпрес”, България
– „Страшни истории”
– детска книга;
- „Зоопарк”
- детска книга;
-
„Динозаври” - детска книга.

За Christie Cunningham – Lighthouse Harbor LLC, USA
– Willen and Wantus
– поредица от 10 детски книги.

За Allison Pennington, UK
– The Very Odd Sock
– детска книга.

Calvary Education Australia – Darren & Alison Grey, Australia
– What Day Is Your Birthday?
– детска книга.

и т.н.

Илия Бояров. Снимка: © Личен архив* * *

ИЛИЯ БОЯРОВ е роден през 1987 г. в София. Завършил е Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” (НГПИ) - специалност „Метал”, а след това същата и в НХА (бакалавър и магистър). През 2013 г. започва работа като учител по „Метал” в НГПИ. Работи като скулптор на свободна практика, а негови клиенти са колекционери от България, Италия, Англия и САЩ. В момента е съсредоточил вниманието си в областта на малката пластика и модната бижутерия.

Изложби (2006-2014)

Участва в редица изложби в Англия, България, Полша, Португалия, САЩ, Финландия, както и в изявите на Ателие за медална скулптура към НХА.

„Мечка” – забележителна пластична култура... Снимка: © Ilia Boyarov...и талант. „Немска овчарка”. Снимка: © Ilia BoyarovСимпозиуми (2009-2010)

Художникът е представял свои произведения в Международния симпозиум за скулптура в дъб в Ахтопол и в Международен симпозиум за медална скулптура във Велико Търново. Творби на Илия Бояров притежават Национална художествена галерия в София, галерия „Борис Денев”, а също и частни колекционери в Англия, България, Италия и САЩ.

Награди

2010 – Награда от Международна лятна академия в Ахтопол за скулптурата White Horizon;
2009 – Награда на Ателието за Медална Скулптура към НХА;
2008 – 3-та награда на конкурс за „Млад автор“ – гр. Варна;
2008 – 2-ра награда на конкурс „Малка пластика“ – гр. Варна;
2006 – Грамота за участия в изложби и извънкласни прояви на НГПИ „Св. Лука”.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1573-animalia-neobiknovenata-izlogba-na-milena-radeva-i-ilia-boyarov.html