Спортното министерство подкрепя апела на колоездачен клуб „Булвело“ за по-безопасни велоалеи в София

Министерството на младежта и спорта призовава да пазим спортистите и децата на пътя и подкрепя велошествието в памет на загиналия на пътя колоездач Мартин Гачев. То ще се проведе във вторник, 28 февруари, от 19:00 часа, а маршрутът му минава от НДК по бул. „Витоша“ до Съдебната палата.

Организирано е от клуб „Булвело“ и е подкрепено от Българския колоездачен съюз. Колоездачи от „Булвело“, от други клубове, както и много любители ще настояват за повече и по-безопасни велоалеи в София, за поддръжката в отлично състояние на сега съществуващите коридори за велосипедисти.

Повод за апела на „Булвело“ е нелепият инцидент с 41-годишния шампион по колоездене на шосе Мартин Гачев. Той беше прегазен от турски камион, докато тренираше на главния път София – Калотина.

Министерството на младежта и спорта подкрепя апела на колоездачен клуб „Булвело“: „Искаме хората да спортуват активно, а се случват такива инциденти. Настояваме децата да се движат, да живеят здравословно и да практикуват различни спортове, а ги отдалечаваме от спорта с подобни трагични случаи. Организираме отлични състезания за елитни спортисти, а тези, които тренират за тези прояви и практикуват масов спорт, нямат гаранции за сигурността си и се превръщат в мишени, без да са виновни. Искаме в София да бъдат изградени безопасни велоалеи.“

Министерството на младежта и спорта е принципал на спорта и заедно с Българския колоездачен съюз организира редица колоездачни състезания, които отговарят на най-високите европейски и световни стандарти. На тях се спазва строг регламент за организация, охрана на трасето и обезпечаване на състезателите и екипите им.

Десетки велошествия и други спортни събития в страната обаче се провеждат при минимални или без каквито и да било мерки за сигурност. За да се гарантира сигурността на всички спортуващи, е нужна обща законодателна рамка и регламент. Правилата трябва да важат не само за най-големите състезания, но и за всички малки състезания, велошествия и спортни празници, а спазването им трябва да бъде ангажимент на всички институции, които са съпричастни с масовия спорт (в случая – колоезденето).

Спортното ведомство и Българският колоездачен съюз разполагат със специалисти, които могат да участват при взимането на решения, с които да се ограничат инциденти като този с Мартин Гачев. Необходимо е те да присъстват при организацията на спортни събития със свои експертизи и да работят съвместно с отговорните институции. Създаването на нормативен документ, който да регламентира начина на провеждане на състезания и тренировки, също е наложително.

Министерство на младежта и спорта изказва съболезнованията си на близките на Мартин Гачев.

Source Article from http://insport.bg/2017/02/27/%D0%BC%D0%BC%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F-%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BB%D1%83/?utm_source=rss&utm_medium=rss