Започна Десетата световна среща на българските медии

Снимка: © АБМСТемата на форума, който ще се проведе от 19 до 23 октомври в София, Босилеград и Цариброд, е „Родолюбие в глобалния свят”.

СОФИЯ. Над 200 журналисти ще участват в Десетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) и Асоциацията на българските медии по света (АБМС), съобщиха нейните иницатори. Темата на тазгодишния форум, който ще се проведе от 19 до 23 октомври в София, Босилеград и Цариброд, е „Родолюбие в глобалния свят”. „Продължаваме традициите да отиваме там, където има сериозни български общности и медии и където можем да помогнем”, каза по време на официалната пресконференция генералният директор на БТА Максим Минчев.


Десетата световна среща на българските медии ще бъде официално открита от президента Росен Плевнелиев в София на 20 октомври, а работната програма ще продължи в столицата и в Западните покрайнини до 22 октомври. В събитието ще участват представители на български вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от 20 държави, както и колеги от най-влиятелните национални медии, допълва БТА.

„Българската журналистика зад граница продължава да живее, можем да я намерим дори в страни като Бразилия, Катар, Южна Африка”, коментира генералният директор на агенцията. Дневният ред на срещата ще бъде изцяло съсредоточен около проблематика, засягаща българските медии зад граница. „Те обслужват една мощна българска диаспора от близо два милиона души. Тази диаспора има и сериозно влияние върху икономиката на страната, а както се вижда напоследък, има и пряко значение върху изборите у нас”, отбеляза Максим Минчев. Наред с професионалните теми за качеството и достоверността на новините, участниците ще обсъждат ролята на задграничните медии в живота на общностите ни в чужбина, начините им за финансиране и взаимоотношенията им с институциите. Акцент в програмата ще бъде дискусия за Стратегията за българите в чужбина.

Юбилейното издание на форума отново ще бъде съпроводено от културна програма, която предвижда посветена на историята на Босилеград изложба и музикални и театрални изпълнения. По традиция Световните срещи на българските медии събират собственици, главни редактори, генерални и изпълнителни директори и журналисти от най-значимите български медии у нас и по света. В тях участват също държавници, политици, дипломати, представители на културата, науката, медийни експерти.

Състоялите се от 2005 г. до днес девет срещи (в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново) се превърнаха в национални събития със значим обществен ефект и публичност в България и извън нея. Инициатори и организатори на всички Световни срещи на българските медии са БТА и АБМС с подкрепата на българското предприемачество, припомня телеграфната агенция.

На Десетата световна среща на българските медии в София, двете водещи интернет издания на български език в австрийската столица Виена: блогът Melange на сайта „Българите в Австрия” и сайтът за изкуство и култура artnovini.com, са представени от журналиста, графичен дизайнер и художник Марио Николов, главен редактор и издател на арт медиата.

* * *

Асоциацията на българските медии по света (АБМС) е сдружение с идеална цел, обединяващо български медии и журналисти от цял свят.

АБМС е основана през 2006 г. след провеждането на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА в София.

Основната цел, която АБМС си поставя, е професионална интеграция на българските журналисти, както и разширяване на националния образователен, културен и информационен обмен между България и българските общности зад граница.

Конкретните дейности на Асоциацията включват организиране на форуми, конференции, конгреси, семинари, обмяна на опит и информация и подпомагане на българските журналисти, работещи в страната и по света.

Към настоящия момент най-мащабният проект на АБМС е провеждането на ежегодните Световни срещи на българските медии. По традиция Световните срещи на българските медии събират ръководители и делегати от най-влиятелните български медии в България и извън нея. Във форума участват също български държавници, политици, представители на бизнеса, експерти, интелектуалци. Проведените от 2005 г. до сега срещи са национални събития със значим обществен ефект и публичност.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1574-zapochna-desetata-svetovna-sreshta-na-bulgarskite-medii-.html