Скулпторът Александър Вълчев представя „Скулптурата като хоби”

Художникът Александър Вълчев е едно от явленията в съвременното българско изкуство. Снимка: © artnovini.comСОФИЯ. Не за първи път интериорът на галерия „Аросита” (ул. „Врабча” 12) е неузнаваем, но през последните дни – от 17 октомври насам – това необикновено изложбено пространство е особено. Двете нива на арт салона са в обятията на най-новите творчески откровения на един откровен художник – Александър Вълчев (Aleksandar Valchev). Не си задавайте въпроса „Защо пък откровен?”, отговорът е лесен: защото един скулптор прави самостоятелна изложба, която е нарекъл… „Скулптурата като хоби” (The sculpture as a hobby). А това означава много…


„…Александър Вълчев се завръща към едно сериозно занимание – скулптурата, от дистанцията на любител. Художникът – дипломиран скулптор, обследва отново статиката на телата и обемите в пространството, но сега не цапа ръцете си в смеси и калъпи, а аналитично разглобява и сглобява, регистрира и документира равновесието на различни структури. Това той прави с аналитичното око на фотообектива, под формата на скица и колаж, или пък изпробва нагледно в конструкция от велпапе”, казва Вера Млечевска (Vera Mlechevska), куратор на изложбата в „Аросита”.

„Хоби”-фрагменти... Снимка: © artnovini.com„Художникът ще остане завинаги безкрайно респектиран от скулптурата заради сложността и майсторството, които тя изисква. Той разпознава нейните принципи, откривайки ги неволно във всякакви ежедневни и житейски ситуации. Обектите на Александър Вълчев – намерени случайно, видени на улицата или построени от самия него, са сведени до чиста форма, ритъм и композиция, извадени са от техния културен контекст или са нарочно поставени в друг – винаги този на изкуството”, споделя още кураторката.

„Обсесията от безкрайно регистриране на скулптурни обекти превзема, както съзнанието на художника, така и пространството на галерия „Аросита”. Там той пренася част от ателието си и заедно с това целия нескончаем процес на трупане и създаване на изображения разгърнат в изобилен брой фотографии, рисунки, скици и колажи.

В течение на времето, интересът към определен конструктив се пренася към всякакъв вид обекти: железобетонни паметници, кашони, кофа за смет, които по Галилеевски с еднаква лекота преодоляват гравитацията. Сякаш в тази безтегловност се събират въжделението на художника да разполага с мащабите на архитекта и желанието на архитекта да овладее фриволното въображение на художник. Тези и други противоречия се пресичат и развързват в изложбата на Александър Вълчев”, допълва Млечевска.

С изложбата си „Скулптурата като хоби” артистът доказва по убедителен начин своето творческо кредо, което „предефинира и интерпретира идеите и ценностите на миналото с помощта на съвременното изкуство” – със статут на „незабравима” ще остане неговата изумителна нео-Ренесансова фотографска серия „Реминисценции” (Reminiscens), която, всъщност, стана повод за нашето запознанство през 2008 г. по време изложението VIENNAFAIR, което се провежда в австрийската столица…

Скулптор, живописец, фотограф, артистът е пренесъл в столичната галерия „Аросита” част от своята Вселена - своеобразно, лично „Вавилонско” ателие (библиотека), в което съхранява (и създава) фотографии, рисунки, скици, колажи, картини... Снимка: © artnovini.comДнес, Александър продължава да генерира вълнуващи естетически провокации – „визуален микс от различни изкуства и стилове”, които придават на неговото изкуство особена философска дълбочина, яснота, откровеност, и предлагат на публиката теми за размисъл, разположени в необхватните проекции от почти баналното всекидневие до онези високонравствени измерения, благодарение на които можем да прозрем, макар и частично, смисъла на човешката цивилизация…

Скулптор, живописец и фотограф, Александър Вълчев определя себе си като концептуален художник („в широк смисъл”), когото в един случай снимките вдъхновяват за рисунки и картини, а в друг – скулптурите и платната му инспирират създаването на различни фотографски серии… Но независимо в каква област работи, всяка негова идея „е продължение на предишните, към които добавям ново предизвикателство”, казва артистът и допълва, че основните движещи сили на творчеството са „частният случай, който е симптоматичен и представителен за широк кръг от хора и събития, и се превръща в тяхна метафора…” А при създаването на всяко едно произведение на изкуството, за художника най-важни са „субективният поглед и ролята на личните истории…”  

Изложбата „Скулптурата като хоби” можете да видите (и, разбира се, да купите творба за личната си колекция) до 31 октомври, петък.

През март 2013 г., също в столичната галерия „Аросита”, Александър Вълчев представи забележителната експозиция – Pin-up Girls, или само някои от жените, с които съм мечтал да „спя” 2000 – 2010 г., в която показа не само впечатляваща симбиоза от изящен и деликатен стил на рисуване и провокативен концептуализъм, но и своето изящно и деликатно чувство за хумор…

„Вавилонска” кула от... велпапе... Снимка: © artnovini.com* * *

Биография

АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЧЕВ е роден през 1973 г. в София. През 1992 г. завършва Националната гимназия за приложни изкуства, а през 1998 г. и специалност „Скулптура” (степен „Магистър”) в класа на проф. Крум Дамянов в Националната художествена академия. Художникът има и магистърска степен по фотография в Нов български университет (2013). През 2003 специализира в Cite Internationale Des Arts в Париж, а през 2007 получава стипендия за пребиваване и работа в CCN в Грац, Австрия.

Артистът има редица самостоятелни изложби, сред които са „За няколко долара повече” (2012) в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство;  „Ние обичаме кучетата и кучетата ни обичат” (2011) - Гьоте Институт, София; „Реминисценции” (2009) - галерия Photon, Любляна (Словения); „Аз и моите приятели” (2008) - Centrum Galerie, Грац

През миналата година Александър Вълчев беше номиниран за награда ESSL за Централна и Източна Европа, а година по-рано получава Grant от конкурса „Гауденц Б. Руф за ново българско изкуство” (Gaudenz B. Ruf Award for new Bulgarian art). През 2009 г. става носител на Първа награда от конкурса „Родени свободни”, посветен на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Негови творби има в колекциите на Националната художествена галерия и Софийска градска художествена галерия, както и в частни колекции в Великобритания, Словения, Франция и САЩ. Сред участията му в общи изложби се открояват Месец на фотографията във Виена, Австрия; Месец на фотографията в Любляна, Словения; Биенале за млади художници в Букурещ, Румъния; Месец на фотографията в Братислава, Словакия; „Съвременно българско изкуство” – Ludwig Museum в Кобленц, Германия.

Александър Вълчев живее и работи в София.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1576-sculptorat-alexander-valchev-predstavya-sculpturata-kato-hobby.html