„Музикаутор” и Google Play Music сключиха договор за партньорство

Снимка: Screenshot of play.google.comСОФИЯ. Платформата Google Play Music и българската организация за колективно управление на авторски права в музиката – „Музикаутор”, сключиха договор, благодарение на който българските и международни творци: композитори, автори на текст и на аранжимент, ще генерират приходи от дигиталната музикална платформа в България, съобщиха от сдружението.


„Изключително доволни сме, че добавихме „Музикаутор” към нашето семейство от партньорски дружества на авторите, докато проправяхме пътя за стартирането на Google Play Music в България. С нетърпение очакваме да работим с „Музикаутор”, както и с останалите авторски сдружения, които участваха в стартирането ни на десет нови пазара, за да предоставим на потребителите решение за легалното ползване на музика в дигиталния свят, което в същото време позволява на творците да бъдат възнаградени за техните произведения” - коментира Виктория Кампоамор (Victoria Campoamor), Ръководител партньорства с издатели и дружества на Google Play за Европа, Близкия изток и Африка.

„Google Play e поредната голяма дигитална платформа, която стартира в България. Тя дава на потребителите още една възможност за легален достъп до музикално съдържание. Постигането на споразумение с Google Play е важна стъпка за нас, защото създава още един източник на приход за авторите”, каза Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор”.

Миналата седмица от Google анонсираха, че освен в България музикалната услуга стартира в нови 12 европейски държави: Беларус, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Македония, Малта, Румъния и Словения, с което общият брой на държавите, в които e достъпна Google Play Music, вече е 58.

Услугата Google Play Music позволява безплатно съхранение на до 20 000 песни от личната библиотека на потребителите в „облака”, които те могат да слушат онлайн и офлайн както на компютър, така и на всяко устройство с Android или iOS. Клиентите на музикалния магазин ще могат да закупуват музика през мрежата или от своите Android устройства, като песните и албумите ще бъдат незабавно достъпни и също ще могат да се съхраняват в „облака”.

Google Play Music предлага и абонамент за стрийминг музикална услуга, наречена All Access, която дава достъп до повече от 25 милиона песни от целия свят. Всеки може да създава плейлисти и собствени радиостанции и да ги слуша от телефона, таблета или компютъра си, както и офлайн от всяко Android или iOS устройство.


По данни на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), Google Play Music е най-бързо развиващата се абонаментна музикална услуга за 2013 г., допълват от „Музикаутор”.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/muzika/1592-musicautor-i-google-play-music-skluchiha-dogovor-za-partniorstvo.html